用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Adhd究竟讀唔讀到傳統學校
go

[過動] Adhd究竟讀唔讀到傳統學校

開始選小一,煩腦中。我個囝表演好睇喜唔喜歡個老師,若喜歡,可以乖,坐定。唔喜歡就四圍走。大聲唱歌。

回覆:Adhd究竟讀唔讀到傳統學校

好難話得埋!我仔讀普通津校,適應得唔錯,佢之前有上精神科嘅小一預備班,學識咗小學規矩先上小學!
我一早比報告學校,所以學校有心理準備,反而覺得我仔唔係太差,學校知佢係SEN,小問題會去包容,當然都試過投訴,寫過手冊,但已經叫唔差,見家長時,班主任都無太多意見,我仔無食藥,我已經覺得十分理想!

lauywa  請問可去邊到報依類預備班?  發表於 15-6-12 08:22
朱寶媽媽  我想知有關小一預備班,同埋是否K   發表於 15-5-19 10:44

回覆 DollyCC 的帖子

無話讀唔到,要睇你㸃幫助佢。
我仔仔無食藥,小一開始貼身跟功課。他今年四年班,我已經不再check佢D功課,只幫佢溫黙書考試。

回覆:IvyPluto 的帖子

多謝你們意見。

回覆 Janet._. 的帖子

請問你食那隻藥? 食到幾多歲?

Janet._. 發表於 15-3-19 00:15
I think it depends, the answer may be yes and no

如果你唔介意,可以聽下我既經歷分享
很喜歡你的真實個案分享.
我都覺得選一間適合既學校好緊要.
我囝係活潑好動型, 雖未斷症係ADHD,
但佢呢D性格係傳統學校一定係唔受歡迎被LABEL 的學生.
我都好想幫佢搵間活動及有愛心既學校,
等佢可以在愉快、鼓勵中學習,唔係一味被人罰,IGNORE

May I know which primary school you studied? Can you pm me the school name. I am try to change the existing primary school for my daughter who is studying P.2.

回覆:Adhd究竟讀唔讀到傳統學校

I want to know too, can u pm me

pls pm me yr primary school name

I want to know too, can u pm me

回覆:Janet._. 的帖子

Pls tell me your primary school,thanks

I want to know your primary school too, please pm to me too, thanks!

回覆:wan_sosin 的帖子

請問邊到有個d預備班上?

醒目開學勳章

引用:好難話得埋!我仔讀普通津校,適應得唔錯,

原帖由 wan_sosin 於 15-03-18 發表
好難話得埋!我仔讀普通津校,適應得唔錯,佢之前有上精神科嘅小一預備班,學識咗小學規矩先上小學!
我一 ...
請問小一預備班是那月份上的? 小兒九月小一, 剛見精神科但沒有提及有小一預備班

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-03-18+發表

原帖由 piglet0529 於 15-04-24 發表
請問小一預備班是那月份上的? 小兒九月小一, 剛見精神科但沒有提及有小一預備班

...
四月頭已開始上,應該已過了報名時間,我個年11月見CP,跟住報名,第年4月上