用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 今日原來係考中文聆聽
go

今日原來係考中文聆聽 [複製鏈接]

今日有很多人都搞錯咗!
   0    0    0    0

過往16次考試,第4個考試日都係考英文聆聽,
但今次真的中伏,只怪自己唔睇清楚電子通告。

終於考完呈分試。Yeah
另外收到風有2位男同學考到SPCC。恭喜!

birdmom  I mean which class to SPCC  發表於 15-3-18 20:07
birdmom  請問6? A, B, C or D?  發表於 15-3-18 15:12

回覆 leungkit1005 的帖子

祝賀這兩位同學。DBS今年有幾個呢?

DBS早前收了6個同學,
當中有2個考到SPCC。

yuenkw    發表於 15-3-19 01:12

回覆 leungkit1005 的帖子

恭喜兩位同學!轉眼阿仔就快完成六年的小學生涯,雖然唔係樣樣都稱心如意,但感恩阿仔在這校已收獲豐富。經過六年的努力,他們的付出已經是一等一的努力,所謂贏在
起跑線,我想他們已做到了。很快便要上中學開展新的一頁了,雖然仍有很漫長的路,希望往後我們能站在看台上繼續欣賞他們的跑姿、勇氣和毅力。

leungkit1005  同意  發表於 15-3-19 17:43

回想當年放棄另一offer,而選擇SFA確實冇走錯。
這6年所學的確實終身受用,獲益良多。
時間越來越少,開始有點捨不得

我都有同感,平時好少上黎寫野,都忍唔住要上黎抒發一下

回覆:今日原來係考中文聆聽

大家好!小兒都獲得SFA小一offer,真心請教以下問題!謝謝!

1)SFA是否很谷?因為外界有很多傳聞。
2)老師是不是大部分都好嚴肅?
3)校內同級競爭是否很大?
4)如果同新油天比較,SFA是否高級數過新油天我指升中表現?

回覆 mamacare123 的帖子

1)SFA是否很谷?小一&小二(寫英文潦草COPYBOOK+Gammar 3個TENSE)比較忙,如果參加埋課外活動會更加忙,因為有3測3考和1個CYCLE有2次默書(中英)
2)老師是不是大部分都好嚴肅?對小一會比較嚴肅,一定嫁啦,唔係點控制4x人一班,一起上課,課程又緊迫,每次測驗範圍都吾少嫁
3)校內同級競爭是否很大?不論學術和校內比賽競爭都大
4)如果同新油天比較,SFA是否高級數過新油天我指升中表現?大家用的書都吾同,sfa要交學費,教育的課程不受教育局管理(所以小一可教小二英文,小二教小三英文....英文常識+ 英國文學+ 小三開始英文SCIENCE) ,而新油天是屬於津校,課程受教育局管理,所以會用番本港出版社的書(比較淺),所以個人認為是冇得比較的,本人有親戚幫新油天學生補習,果位學生成績也不差,不過英文同sfa學生比較是欠一班,
升中: 我覺得sfa佢地的全港排名應該都吾差,名次考得後都有機會在自行面試,抽獎好取決於運氣,所以也是沒有得比較,英文面試時,sfa的學生會比較着數,至於中文面試與其他學校分別不大

引用:+本帖最後由+kwan_kwan3+於+15-3-27+08:46+

原帖由 kwan_kwan3 於 15-03-27 發表

多謝前輩的無私分享!十分感謝!因為小兒兩間也有offer!十五十六緊!不過我比較喜歡SFA 和小兒是十分喜愛讀書和上學的!所以正替他佩一間最識合的學校!

1)SFA是否很谷?因為外界有很多傳聞。
坦白說,這六年裏功課真係唔係外間傳聞講的咁多,如果小朋友合作,大部分都可在學校完成,小兒六年裏都可在10:00前上牀睡覺,但亦有聽聞有小朋友要攪到好夜,所以都好睇小朋友自己。不過要有心理準備不停的測驗同考試,但考試範圍只係之前測驗再加2-3課, 如果小朋友記性好應該冇問題。
2)老師是不是大部分都好嚴肅?
每間學校都有好好同唔好嘅老師,小兒比較好彩都遇到好有心的老師
競爭一定大,只要肯努力,6年後一定帶好多野走
4)如果同新油天比較,SFA是否高級數過新油天我指升中表現?
如果唔係都唔會咁多人爭住比錢交學費啦!

不過以上係我自己的意見,最重要係小朋友嘅性格能否接受不停暫的測同考呀!希望可以幫到你啦!

回覆:Nicolelau 的帖子

多謝你!你小朋友放學有沒有出去學嘢?一星期去幾多次?有足夠時間用嗎?

平日最多兩日參加學校課外活動,其他放在星期六

引用:平日最多兩日參加學校課外活動,其他放在星

原帖由 Nicolelau 於 15-03-27 發表
平日最多兩日參加學校課外活動,其他放在星期六

回覆:mamacare123 的帖子

d功課和測驗繁重到令你不能參加太多天課外活動,校長都建議貴精不貴多。

引用:多謝你!你小朋友放學有沒有出去學嘢?一星

原帖由 mamacare123 於 15-03-27 發表
多謝你!你小朋友放學有沒有出去學嘢?一星期去幾多次?有足夠時間用嗎?

...
真的要視乎小朋友的能力。我小朋友沒有補習,一星期七天有六天都有些少課外活動。有些則課外活動較少。

1)  SFA是否很谷?因為外界有很多傳聞。

SFA 部份科目教深一年半級,讀P1 初期會有跳班讀P2 的感覺,但P1 P2 後已屬循序漸進,讀深d 的感覺開始被淡化。

另外,呢間學校收埋好多超班馬,所以就算有時份 paper 出得有難度的情況下,自己小朋友考到9X 分都好,總有十個八個超班馬排在自己小朋友前面,當時真係幾大壓力;不過呢班勁人好多時都係過客,升上P2 後起碼有十幾個勁人插去其他名小,P2 後大人、小朋友心理壓力都會大減。如果你同小朋友鼎到P1的壓力,搞得掂三考三測應該可以順利適應到。

2)  老師是不是大部分都好嚴肅?

您是否指大部份老師對小朋友好惡?如您小朋友願意合作,乖乖地唔好製造麻煩,老師唔算嚴厲,相反有d我仲覺得幾nice

視符家長的期望、小朋友的能力,可能我小朋友讀 P3,其實我唔覺的小朋友之間存在好大的競爭,有時問呀仔d朋友仔考成點,呀仔都話唔知道,亦唔會討論。高小呈分時就未知啦。

4)如果同新油天比較,SFA是否高級數過新油天我指升中表現

讀書靠小朋友努力同家庭support,升中表現同學校未必有好大關係,兩間都係好學校。不過比我選多一次,都係SFA。接觸過部份同學仔及家長,感覺上都幾有品,我幾放心呀仔係呢間學校讀書

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+15-3-29+03:13+編輯

原帖由 yuenkw 於 15-03-29 發表

多謝哂您的詳細分享!十分感謝!

‹ 上一主題|下一主題