用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教: 宣小或佐敦循道
go

真心請教: 宣小或佐敦循道 [複製鏈接]

活潑男孩,會專心讀書。
宣小~6年學費 + 學樂器費, 小五小六會延遲放學 (會加堂上課),驚頂不住。

循道免費,保持中上可直上循中。

3    0    0    0

咁仲洗諗,循道啦。有冇細佬跟尾?

回覆:真心請教: 宣小或佐敦循道

循中麻麻,讀到書就梗係APS, 除非經济好吃力就無法。係APS可更上層楼,万—唔,自行去考,仲应該可入番循中~放学後補課,KTS都要,唔係太辛苦。

引用:活潑男孩,會專心讀書。 宣小~6年學費+++學

原帖由 PB07 於 15-03-17 發表
活潑男孩,會專心讀書。
宣小~6年學費 + 學樂器費, 小五小六會延遲放學 (會加堂上課),驚頂不住。
驚頂唔順就循道啦!知足常樂,對小朋友和家長都係好事,but,聽聞循道剛剛25分要抽喎,你小朋友25分入咗?

PB07 發表於 15-3-17 00:54
活潑男孩,會專心讀書。
可以專心讀書邊間都ok,選擇較適合兒子性格!

滿意循道,好厭惡考中學,吾想太辛苦,財政是考慮或有細佬妹,揀循道都合理。否則,會去宣小。

之前亞女的同學,抽到循道,吾去Sfa,都係因為有細佬跟尾,佢亞媽怕咗考小一,吾想再試。

MrBeast  Agree  發表於 15-3-17 08:55

PB07 發表於 15-3-17 00:54
活潑男孩,會專心讀書。
先不要諗小學生活既分別, 假設令朗係兩間學校都屬於B1學生, 但又唔係最叻個D(叻到有學校自動向佢招手個D), 大家都要考學校, 分別在於:

循道: 好似你考小一時, 已經有25分既一線尾學校係手咁既心態去考其它學校
APS: 好似你係CCKG, SC, KV呢D學校出嚟, 但一間都無係手而要四圍考學校, 或者等運到

你想日後用咩心境去面對升中?

siden    發表於 15-3-17 10:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我會揀APS, 因為真是好學校!循中不是太好,但如果父母不想在六年都要和亞仔併博和學樂器,就入循小啦。

其實好簡單,想精益求益,就肯定有付出,過程吾一定痛苦,學習亦可以快樂,但一定係有一個努力的過程,睇吓家長和小朋友願吾願意。

引用:讀六年私校,家長要付的金錢/時間和精神不

多謝各位意見!
冇細佬妹跟尾、冇經濟壓力(當然如果免費更開心)
只是擔心兒子係APS 讀得不好(比較粗心),最终也是派循中(APS近年派位有一、兩個入)

引用:我會揀APS,+因為真是好學校!循中不是太好,

原帖由 HMmummy 於 15-03-17 發表
我會揀APS, 因為真是好學校!循中不是太好,但如果父母不想在六年都要和亞仔併博和學樂器,就入循小啦。

...
( 循中不是太好),每人要求唔同,band 1c英中肯定不是band 1a, band 1b學生的首選。睇樓主對中學要求有幾高(當然小朋友能力都要高)。

我識人男拔,st Paul coed都睇唔上眼,每人要求不同。

入循小forum,其實學生家長都是要努力!

回覆 PB07 的帖子

小朋友粗心好正常,最終去循中亦吾係好差,如果你覺得小朋友掂,學校又收佢,比個機會佢試吓都係好的經歷。
識人讀循小,亦吾係無功課,好hea的。反正要讀,如果一家人身心錢都ready,讀間學術好d,同學勁d,家長搏d的學校,都吾係壞事。

回覆 winnietingting 的帖子

好奇一問,男拔和Spcc都睇吾上眼,邊間佢鍾意?

Jane1983 發表於 15-3-17 11:00
回覆 winnietingting 的帖子

好奇一問,男拔和Spcc都睇吾上眼,邊間佢鍾意?
我諗係呢間: Harrow
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題