用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC AM vs SPK PM for K1
樓主: Honbbbtt
go

SC AM vs SPK PM for K1 [複製鏈接]

回覆:SC AM vs SPK PM for K1

讀SC都是希望小學能有高少少%入到勁小學。

讀SPK 就是已經有很高%入番SPC 小學,中學。

再者如有幸讀到中學畢業,SPC 出品嘅成績可以自己睇下有幾強勁...
http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/plan_report.htm

引用:讀SC都是希望小學能有高少少%入到勁小學。

原帖由 tamagoosie 於 15-03-17 發表
讀SC都是希望小學能有高少少%入到勁小學。

讀SPK 就是已經有很高%入番SPC 小學,中學。
band 1b???

為咗小朋友,搬屋吧,唔住學校附近都可以住港島區,返學放學都方便

引用:我朋友在馬鞍山小朋友日日返SPK,+現在是小

原帖由 chungayu2 於 15-03-17 發表
我朋友在馬鞍山小朋友日日返SPK, 現在是小學....無咩問題,
最大問題是家長.....要為緊張學術,令小朋友沒多 ...
請問你朋友的小孩係搭校車定自己接送?

Pick SPK and move to HK island of course. Your daughter is smart and lucky to have both school offers!

Audreynov  Agree !  發表於 15-3-17 16:23

回覆 cskm71 的帖子

.....是我朋友太太自己接送!

回覆 tamagoosie 的帖子

但小朋友及父母都壓力好大.......

不喜勿插

分析:

<< SPK>>
好處
- Happy School
- 有 7 成機會以上直升 SPC.  SPC 不設公開申請。
- 學費平,但加埋外補就同其他神幼差不多。

壞處
- 課程淺
- 沒有 NET, 亦沒有普通話
- 風險是上吾到 SPC 就大獲 (這可能是部分家長沒有考慮之重點),尤其是 SPC 越來越喜歡收外來生,收 SPK 學生之比例會不會變都是一個未知之數。一陣好似聖心咁突然減少原校直升,就失預算了。除非家長一早幫小朋友在外補習,否則都不知道怎樣同其他 K 的小朋友掙。

** 如果小朋友在自行分配已經有優勢,可選擇 SPK。 因為假若升唔到 SPC, 也有後備!

<<留在 SC>>
好處
- 近屋企
- 有 NET, 有普通話- 課程比 SPK 深,一定在考小一時學術比 SPK 學生有優勢,而且SC也是一間神幼 ,2013-14小一入學也不錯。

壞處
- 三年後,又鬥過!

** AM / PM 不是重點,因為 SC 年年改變.

重點:各有好處/壞處,自己選擇吧!

cpc608  Totally agree!  發表於 15-3-18 03:09

Applemaamaa 發表於 15-3-17 16:41
不喜勿插

分析:
SPCS收既外校生都只係non-Chinese and 妹妹, 就算鍾意收外校生, 都唔可以即刻cut少咁多自己3間幼稚園/幼兒園既學生, 學校咁耐歷史, 咁大改變應該有D壓力吧.

唔搬去港島, 搬去藍田/TKO都值得考慮. 就算SPK得7成上小學, 讀完SC有幾多%入到SPCS? 0.0000000000007%?

cpc608  Lam Tin / TKO has weaker pri S   發表於 15-3-18 03:10

sugarbun 發表於 15-3-17 17:37
SPCS收既外校生都只係non-Chinese and 妹妹, 就算鍾意收外校生, 都唔可以即刻cut少咁多自己3間幼稚園/幼兒 ...

Agreed.  
所以要睇樓主有幾鍾意 SPCS.  如果樓主 Target DGS , SP Co-ed, 策略可能有點唔同,要睇 St Cat 定係 SPK 易考啲.  其實如果樓主給予小朋友適當補習, 都應該 ok.
不過, 當初有申請 SPK, 應該心裡已有答案.

回覆 Applemaamaa 的帖子

其實SPK真係淺,我想是學卷年代,現在其實唔係真係好淺,但仍然都係HAPPY SCHOOL。

分析的好全面!

個人愚見:SPK仲有一個drawback- 女校!雖然幼稚園都有男同學,但得幾個可以忽略不記。男女嚴重失衡,不利小朋友發展。

Happy_Charles 發表於 15-3-17 17:56

其實SPK真係淺,我想是學卷年代,現在其實唔係真係好淺,但仍然都係HAPPY SCHOOL ...
哈哈哈,係因為其他幼稚園越來越深.  : )

近年DGJS都收幾多SPK girls.
其實SC讀緊PN有SPK K1 offer而走都正常,我囡囡果班有幾個都係SC PN升上來的。至於net果d, 剛去完160周年的開放日,我見SPCS有 d女仔係以英文溝通的,真係唔差。
反而係地點先要考慮。

回覆:Applemaamaa 的帖子

Really appreciate your analysis!!!! This is very useful and you pinpointed everything ! 其實我似乎想留SC, 只係諗如果3年後冇學校收, "淚"死個女

引用:Really+appreciate+your+analysis!!!!+This

原帖由 Honbbbtt 於 15-03-17 發表
Really appreciate your analysis!!!! This is very useful and you pinpointed everything ! 其實我似乎想 ...

各有風險!

如果你 target SPCS, 又或者你夠分入小學 (自行分配),咁咪 SPK.

如果 SPCS 不是你杯茶,反而 target DGS, St Paul Co-ed, 或其他神小,你可考慮在 SPK 讀加補習,又或者留在 SC.

有少少講廢話,hee hee.

我建議你現在打電話給街車阿頭問一問嗰度上落車時間再作打算。你唔知時間點決定?

之前唔記得邊條link已經有網友post過出來。

引用:我建議你現在打電話給街車阿頭問一問嗰度上

原帖由 siden 於 15-03-17 發表
我建議你現在打電話給街車阿頭問一問嗰度上落車時間再作打算。你唔知時間點決定?

之前唔記得邊條link已經 ...
I saw a link, but no Shatin bus

I dunno where else I could find info of those nanny bus!

引用:+本帖最後由+Applemaamaa+於+15-3-17+18:41

原帖由 Applemaamaa 於 15-03-17 發表
I really like your Analysis haha!
I'm actually old girl fm DG, but I'm unsure whether I will let my girl go try or not!! 你知啦, 神校唔係人人讀得掂!如果佢冇咁嘅料子, 入到都冇意思, 唔適合就係唔適合. 唔好意思, 我個人成日好茅盾

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-17+發表我建

原帖由 Honbbbtt 於 15-03-17 發表
I saw a link, but no Shatin bus

I dunno where else I could find info of those nanny bus!
http://www.oocities.org/hk/stpaulsbus/

打去問吧

‹ 上一主題|下一主題