用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 SEN童選小一的煩惱
go

SEN童選小一的煩惱 [複製鏈接]

下年升小一的小兒被懷疑自閉症徵狀,發展遲緩,言語表達弱,理解弱,專注力弱,對答弱,寫字OK,真擔心活動教學同傳統的那適合他? 等5歲半時CAC小一前評估後才選學?

4    0    0    0

引用:下年升小一的小兒被懷疑自閉症徵狀,發展遲

原帖由 unfunny 於 15-03-14 發表
下年升小一的小兒被懷疑自閉症徵狀,發展遲緩,言語表達弱,理解弱,專注力弱,對答弱,寫字OK,真擔心活動 ...
讀既既幼稚園,老師點講?
爭取暑假做小一入學評估,因為k3 開學就要決定自行報邊間小學。家下都仲係"被懷疑"?未確診?即係無特殊訓練?

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:Quote:原帖由+unfunny+於+15-03-14+發表下

原帖由 chowqv 於 15-03-16 發表
讀既既幼稚園,老師點講?
爭取暑假做小一入學評估,因為k3 開學就要決定自行報邊間小學。家下都仲係"被懷 ...
我亦都想知樓主的決定

回覆:SEN童選小一的煩惱

點解我問醫生,佢話唔駛評估,直接選主流小學就得?

點解咁遲先發現係A仔?

DENNIS201 發表於 15-3-21 14:56
點解咁遲先發現係A仔?
我個仔四歲幾懷疑,五歲才確認

我選左活動教學及包容sen學生的學校

我都想選活動教學及包容sen學生的學校, 但唔知邊間會包容

學校包容,但同學之間就未必包容,好怕出現學校欺凌

引用:學校包容,但同學之間就未必包容,好怕出現學

原帖由 kennybosco 於 15-03-26 發表
學校包容,但同學之間就未必包容,好怕出現學校欺凌
怕同學之間唔包容,不如怕無家教,又問題多多,死話自己既仔女正常既家長好過啦。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:SEN童選小一的煩惱

想問sen stand for?

Olympian  Special Education Needs  發表於 15-4-1 10:02

回覆 unfunny 的帖子

我認為傳統教學比較適合A仔。

因為只要A仔知道上學的流程,就會有安全感,減少未知的活動帶來的焦慮而引發的情緒問題。A 仔是很需要生活有規律的。

其二是A仔的社交能力弱,傳統教學可令他們專注學習;相對活動教學,要和其他同學合作,對A仔來說要同時處理學習及社交,會很吃力。

另外要考慮的,是A仔的能力,A仔可以資優也可以有智能障礙。語言方面有些冇問題,有些遲緩。社交的能力亦各有不同。有些A仔較固執及焦慮,有些又不太嚴重,基本上每個A 仔都是獨特的,所以要考慮的有好多。

如果語言、社交、認知能力都不太弱的話,選活動教學也許可訓練到小朋友的社交及和與別人合作的能力,否則都是傳統較適合。事實上,許多傳統教學都會有分組活動,只是比例上少而已。

普遍來說,A仔承受壓力的能力遠低於正常小朋友。所以即使好叻仔,我也認為不太適合一線催谷學校。

選校方面,有些是收較多SEN,課程較淺,但對SEN有相當的經驗,人手支援也較充足,家長間有較多同路人,較易交流和彼些支援,減少家長許多心理壓力。缺點是班中有許多SEN,要多包融能力情緒控制較弱的同學。

有些三線的小學,少一點SEN,但較接受SEN(因怕收生不足)。課程和功課量會深和多少少。但要注意近來多收國內人,資源可能多撥給他們作新來港適應,家長間多講普通話,難埋堆。

二線小學就再少一點SEN,課程及功課量就再多少少,支援都比多數SEN學生的學校少好多,因二線學校許多都不是大校,反而不及一線小學的支援,官校會多一些支援。

一線小學,雖然明示或暗示不適合SEN,但其實入到去,支援一般比二線小學多,好多都有特殊主任,ST/功輔/社交小組等都齊。不過要記住,大多支援只在一、二年班,學業跟不上會好吃力。

還要留意,如果小朋友是SEN,想轉校是很難的,即使多收SEN或三線小學,都不願意收SEN插班。

上面只是我個人意見,也只是概論、泛指,學校到底如何對待SEN,要到校參觀,跟老訢校長交談,了解學校特色,多聽家長口碑,才可找到適合的學校。

剛剛參加了一個融合教育的會議,聽了各界代表的發言,有感融合教育寸步難行,我們只能在千個萬個死結中,為子孩子找個較好的落腳點。即使如此,融合教育仍是在不斷進步中,只是進度緩慢。希望日後家長可多參與推動融合教育/政策的活動,因為SEN小朋友到中學、大學以至就業及日常生活都會面對意想不到的困難,希望社會不斷提升關注,政策會更完善,令我們小朋友日後的路好行一點。亦希望大家多諒解老師的難處,其實老師在處理SEN時,也面對巨大的挑戰。大家努力﹗

王王爸爸  多謝分享!  發表於 15-4-1 22:36

還有可以到學校網頁,下載年報,可看有多少老師有受過融合訓練,收過幾多個SEN,有什麼訓練等。如何對待學習差異,從年報可感受到學校有冇愛心。注意有些學校有支援,但未必寫出來的。

引用:想問sen+stand+for? +

原帖由 球星媽咪 於 15-03-31 發表
想問sen stand for?
SEN = special education needs

回覆:unfunny 的帖子

每個小朋友,政府會俾一次統一派位嘅機會,就算你未評都可以先揀你認為合適的小學。當然,依你所講嘅情況就盡量揀D情度淺、包容大的學校,咁樣家長同小朋友都冇咁吃力。如果評咗係有限智能(即IQ 60-69 依我記憶),即係擲界,你揀主流都可以。但如果係輕度,咁你都可以到時再決定揀特殊小學,因為特殊小學dead line比統一派位遲,係每年4-5月。
‹ 上一主題|下一主題