用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 請問優才的課程是否傾向考IB試,難入讀香港的大學呢? ...
go

請問優才的課程是否傾向考IB試,難入讀香港的大學呢? [複製鏈接]

我聽說優才的課程似國際學校般,活動教學,小功課,多活動, 所以讀完優小後,很難較讀傳統中學及家長要準備小朋友將來去外國升學才好入讀優才, 是不是呢?  但優中都可擇考DSE試,考到就可以入香港大學, 所以不明為什麼別人這様說,請指教。
   0    0    0    0

回覆:請問優才的課程是否傾向考IB試,難入讀香港的大學呢?

現優中全是DSE,因人數太少,暫時未能開辦IB。
小班,活動教學和少功課(相對於傳統學校)是她的特式。
升中接傳統學校絕對無問題,每年都有一批小朋友到其他傳統學校升中,聽聞都讀得很好。

回覆 kming 的帖子

樓主, 你其實係咪講緊真道? 優才根本冇得揀考IB, 全部考DSE架喎.

回覆 tantanmama 的帖子

謝謝你們的資料.  我都聽講真道的課程是近似國際學校, 如決定孩子將來是會去外國留學, 才好入讀真道, 是不是呢?
但我見真道中學除了可㨂考IB外, 還可以揀考DSE, 那麼真道的課程較傾向那個試? 是不是在中四選科時決定考那個試及跟那邊的課程?

引用:回覆+tantanmama+的帖子 謝謝你們的資料.+

原帖由 kming 於 15-03-16 發表
回覆 tantanmama 的帖子

謝謝你們的資料.  我都聽講真道的課程是近似國際學校, 如決定孩子將來是會去外國 ...
樓主為何還未在真道的討論區提出相關的問題?

引用:我聽說優才的課程似國際學校般,活動教學,

原帖由 kming 於 15-03-14 發表
我聽說優才的課程似國際學校般,活動教學,小功課,多活動, 所以讀完優小後,很難較讀傳統中學及家長要準備小 ...
我只可以話若果仔女讀得書,又受得壓,不停默書測驗…分數高過80分(低過要見家長),同時又必須自費參加额外考試,接受到,讀GT係無問題嘅。但如果仔女係受到而又叻,就讀名校啦!GT內怪獸老師!

janiceowen 發表於 15-6-3 18:15
我只可以話若果仔女讀得書,又受得壓,不停默書測驗…分數高過80分(低過要見家長),同時又必須自費參加额外 ...
咁奇怪?!我阿仔隔星期才默一次中英文,我地係咪講緊同一間學校?

回覆 janiceowen 的帖子

GT 出名少測驗少默書! 分數唔合格也不會見家長. 你有無攪清楚先出POST架?

引用:+本帖最後由+cwclsh+於+15-6-5+14:55+編輯+

原帖由 cwclsh 於 15-06-05 發表

回覆 janiceowen 的帖子
四次考試也算少了

回覆:derkin 的帖子

共4次評估,其中第一及第三嘅範圍少啲,中英默書每星期輪流,比起其他學校真係算輕鬆喇。考試只有唔達標至安排入努力小組,老師並冇俾任何壓力,相信家長自己比較緊張啫

回覆:derkin 的帖子

四次評估但有兩次唔係全部卷都考,實則是同兩測兩考差不多。另外,一般學校現在巳考試然後成個月試後活動玩足成個月,GT係六月尾先考試,呢點係幾好,學校唔需要同好多出面學校咁要追趕課程拿拿淋教。

樓上說優才老師是怪獸老師我又唔感覺wor, 你所說啲優才情況和真實啲不一樣,其實你說啲那間優才是不是在其他國家或地方啲?

kming 發表於 15-3-14 16:45
我聽說優才的課程似國際學校般,活動教學,小功課,多活動, 所以讀完優小後,很難較讀傳統中學及家長要準備小 ...
為什麼總是聽到很多家長說這學校是IB啲呢?其實建議可以先去學校網站先看一下便可以拿到基本資料..

其實還有很多家長真的對優才一知半解, 以為小班教學, 功課少, 活動多就類似國際學校, 行IB, 還有GT 內有怪獸老師 ??  如何怪獸法, 如是親身經歷, 願聞其詳.

醒目開學勳章

以家長/用家角度來說, 優才老師一D都唔怪獸.  相反覺得佢地好有教學熱誠, 很關心學生.
‹ 上一主題|下一主題