用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 why?林漢光咁受歡迎?
go

why?林漢光咁受歡迎? [複製鏈接]

自行500 人 比一些 1B 沙中還多人

0    0    0    0
有捨必有得 有得必有失

回覆:why?林漢光咁受歡迎?

沙田英中競爭好大,有上落吾奇,因多外區生報,我覺得是整區英中提升了。多年來都是呂曾雄霸之局,前幾年沙循有所突破,近年又平靜番,現在又輪到沙崇培英成為B1a校,LHK受歡迎一D都吾奇,成績有突破,自然多人選,沙田已是一個強區,和九龍及港島的實力拉近不少。

人多,但誰知大家的能力如何.有些人以為沙田英中多,所以即使是band2也會搏一搏報沙田的band1學校

知道郭,聖心,鄭今年都多人報嗎?

引用:人多,但誰知大家的能力如何.有些人以為沙田

原帖由 twins_03 於 15-03-14 發表
人多,但誰知大家的能力如何.有些人以為沙田英中多,所以即使是band2也會搏一搏報沙田的band1學校 ...
要在500人選40個B1a生應不難,這批人保障了未來的入U率。

回覆 fatman69 的帖子

未必。呢間喺沙田大概1 尾。如果我係1 頭學生,唔會揀呢間。不過。band 2 搏到入去嘅機會就未必大。
[

我聽仔仔老師講,真係有其他區學校老師suggest 學生報沙田英中搏一搏
[

引用:我聽仔仔老師講,真係有其他區學校老師sugg

原帖由 Maggie3493 於 15-03-14 發表
我聽仔仔老師講,真係有其他區學校老師suggest 學生報沙田英中搏一搏
yes. 舊年朋友囝囝荃灣區,因為荃灣區只得4間b1中學,自行揀誇區沙田,最後入到呂中,現在中一了!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

沙田區BAND 1A的學生又能會誇區報BAND 1中學,
如果只計沙田區BAND 1,可能有人係呂中配曾記,有人係林裘謀配沙崇,
其實只係BAND 1A,1B學校的收表人數會分散左去唔同的中學

而我估因為會有BAND 1B的學生有機會報林漢光做第二志願打底,BAND 1C的學生會報林漢光做其中一個志願,BAND 2A學生也可能會博林漢光,所以感覺上好多人會報林漢光。

我就覺得係太多區外生一心認為沙田區英中多,機會大,所以都走哂入黎博一博,但其實反而令沙田變成重災區,機會比它區更細 。

October.  唔到BAND 1校。  發表於 15-3-15 09:21
October.  同意,舊年都有人話BAND 1 生派   發表於 15-3-15 09:20

:;pppp:

引用::;pppp: +

原帖由 Cathleen 於 15-03-14 發表
:;pppp:

500人報,其中究竟有幾多屬b1?
這間屬1尾,既然這些年是位多人小,好多b2自行都會博b1尾。大抽獎亦會多b2生填間b1尾在乙1,乙2才開始填番b2,這是常態了。
這間比較輕鬆,又冇咁谷,地點又好,其實歷年都好受本區+外區歡迎的。

點計都好,500人報點都收到好野。

突發奇想,自行大多數人都博高一級,如果我係BAND 1 C 校,我會索性唔收生,等大抽奬分分鐘收到唔少NUMBER無咁前既BAND 1A & BAND 1B生。

都唔一定。如果一d 區嘅band 1 學額少過band 1 學生,甘就可能大家都偏向保守。就算沙田,亦會可能有外區band 1 c 學生入。相反,band 1 學位多過band 1 學生,甘就會有band 2 嘅學生入。所以,始終自行都係學校/學生 必爭之地,點會放棄自己揀嘅機會呢。
[

October. 發表於 15-3-15 19:50
突發奇想,自行大多數人都博高一級,如果我係BAND 1 C 校,我會索性唔收生,等大抽奬分分鐘收到唔少NUMBER ...
b1 A 生點會擺林漢光在前面,同埋在自行已名花有主;除非真係中意得好緊要,非佢不讀的就例外

pineapple0983 發表於 15-3-16 19:39
b1 A 生點會擺林漢光在前面,同埋在自行已名花有主;除非真係中意得好緊要,非佢不讀的就例外
...
我女間小學多數B1c-B2A報
‹ 上一主題|下一主題