用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一數學題
go

小一數學題

Hellowong2014 發表於 15-3-13 10:24
其中有一課問:如用什麼來量度電視的長度,有手指,筆,萬字㚒...(其實還要其他問題,我也想不清)
其實有 ...
佢哋上堂有教, 度細D既嘢就用細D既工具, 大D既嘢就用大D既工具。度電視機就唔用萬字夾, 不過手指同筆差唔多長喎, 我會揀筆。我女女D題目係好明顯的。

醒目開學勳章

Hellowong2014 發表於 15-3-13 10:24
其中有一課問:如用什麼來量度電視的長度,有手指,筆,萬字㚒...(其實還要其他問題,我也想不清)
其實有 ...
common sense嚟個喎。。簡單講唔會用太短嘅嘢度好長嘅嘢(如target超過量度器具1x倍嘅長度),但過長嘅又唔得(仲長過個target或者少過2倍長度)

邏輯題, 其實可以用常識時間教
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

數學書有教的,應該教左才會問

little_yolky 發表於 15-3-13 10:28
佢哋上堂有教, 度細D既嘢就用細D既工具, 大D既嘢就用大D既工具。度電視機就唔用萬字夾, 不過手指同筆差唔多 ...
Finger mean width of finger not length of finger woo!!!