用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 XXXXX vs XXX
go

XXXXX vs XXX [複製鏈接]

其實咁樣問完揀完, 第時小朋友問點解揀呢間學校時, 會唔會答佢話網上d姨姨叔叔話呢間好囉?
想了解學校情況既心情我好明白, 但真正同時係兩間三間學校既用家有幾多? 準用家會多d, 但始終唔係用家, 冇體會

如果分別問不同學校既用家, 再配合自己小朋友情況去分析會唔會好d? 大部份用家都唔介意分享自己既體會, 而且都好有價值
   0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

你講得好啱。

其實網上問人 xxx vs xxxx我覺得冇問題,但最好講埋自己小朋友的野,要求等等,如點唔係都唔知點答,因為冇最好的學校,只有最適合的學校。

引用:你講得好啱。其實網上問人+xxx+vs+xxxx我覺

原帖由 sunnymama2 於 15-03-13 發表
你講得好啱。

其實網上問人 xxx vs xxxx我覺得冇問題,但最好講埋自己小朋友的野,要求等等,如點唔係都唔 ...

同意。淨係寫xx vs yy, 唔講background, 唔講要求,連住邊都唔講,叫人點俾意見。

間間學校其實各有唔同優點呢。

回覆:XXXXX vs XXX

純粹呻下,好多時問有關學校課程等問題,未有offer 時就被說「收你先諗啦」、到有offer 時就被説「你乜都唔知,唔好霸住、快D放位啦」

回覆 MASAYA 的帖子

其實大部份時間大家都係以訛傳訛,所以都冇乜用! 我覺得最實際都係民主制度,由其他EK家長一人一票幫佢選學校!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

keep-calm 發表於 15-3-13 11:13
純粹呻下,好多時問有關學校課程等問題,未有offer 時就被說「收你先諗啦」、到有offer 時就被説「你乜都唔 ...
問學校情況被話收左先諗好多時就係出現0係vs post度,如果乜都唔知其實我都想知當初點解報呢間學校,報得應該都有基本了解,問針對性問題,用家答就唔會叫你快d放位
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 貢獻勳章

keep-calm 發表於 15-3-13 11:13
純粹呻下,好多時問有關學校課程等問題,未有offer 時就被說「收你先諗啦」、到有offer 時就被説「你乜都唔 ...
我覺得好睇你點問,同埋你問咩人
其實好多料前人已經問過,你爬下文,俾d時間,好可能都搵到,再唔係就問現任家長,pm,多數都會答,亦好少會吋返你轉頭

恐龍家

HKTHK 發表於 15-3-13 11:44

其實大部份時間大家都係以訛傳訛,所以都冇乜用! 我覺得最實際都係民主制度,由其他EK家 ...
民主制其中一個精粹係今次選得唔好,下次就唔選你,呢個係一個鐘擺效應
咁今次K1大家投完票,讀落發現衰左,反映返出黎EK,下次大家遇到同樣既vs就唔投上次間學校?

同選特首唔同嘅地方係投票我哋有得玩,衰咗又唔關我哋事!  

MASAYA  好衰   發表於 15-3-13 12:07
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:純粹呻下,好多時問有關學校課程等問題,未

原帖由 keep-calm 於 15-03-13 發表

Agree with sunnymama2

Xxx vs xxxx 其實好make sense , 因為所有野都係雙相,冇branch mark , 冇comparison arm , 點答你?例如語境好,有幾好呢?呢d野有點難量化,如果有兩間比較,雙相容易交流溝通

有得揀,先會問;問的人通常心中已有八成決定,但再等其他人支持!

有時即刻問多轉, 睇下有無料之前未索到
‹ 上一主題|下一主題