用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇喜歡星球的小朋友?
樓主: piglet0529
go

有冇喜歡星球的小朋友? [複製鏈接]

有呀,仔仔3歲多已經可認9大行星,可能睇得多。

醒目開學勳章

引用:有呀,仔仔3歲多已經可認9大行星,可能睇得

原帖由 nasu 於 16-03-22 發表
有呀,仔仔3歲多已經可認9大行星,可能睇得多。
佢慢慢會發現得八大行星, 新的地球大亞哥去年發現暫時未有名稱, 跟得仔多, 我的天文知識也增長不少

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+15-03-13+發表

原帖由 lui 於 15-05-02 發表
我女男同學,三歳幾,大愛九大行星。佢畫左九大行星加字的畫俾我個女
自己串晒所有字,排曬大小

...
咁似我仔😂

引用:回覆+piglet0529+的帖子 佢對恐龍,動物麻

原帖由 Diamondtcc 於 16-03-21 發表
回覆 piglet0529 的帖子

佢對恐龍,動物麻麻地,但佢近期對地理好有興趣,邊個風最勁?火山點爆?岩漿爆出 ...
我仔係先迷地震火山閃電板塊之類,但一發現太空就極速迷上,起因係舊年三歲買左兩太可以用app睇既書「哇!火山/太陽跑出來了」,但身邊極少同道,開左個group都冇人入...

引用:Quote:原帖由+nasu+於+16-03-22+發表有呀,

原帖由 piglet0529 於 16-03-23 發表
佢慢慢會發現得八大行星, 新的地球大亞哥去年發現暫時未有名稱, 跟得仔多, 我的天文知識也增長不少 ...
我都係舊年先知月球同土星光環點形成,天王星打棟同埋金星係同其他星唔同方向轉...唔係個仔有興趣,我根本唔會睇呢啲書😅

回覆:penguinding 的帖子

我個仔都係曾經好喜歡星球,不過而家已經忘記U曬,佢d興趣成曰轉,不過都係環繞lego 和programming. 前個班鍾意睇youtube 學砌摟糖機,跟住又要學砌marble machine (類似科學館個座巨型野),呢排又學砌槍。。。。

醒目開學勳章

引用:我個仔都係曾經好喜歡星球,不過而家已經忘

原帖由 MewB 於 16-05-26 發表
我個仔都係曾經好喜歡星球,不過而家已經忘記U曬,佢d興趣成曰轉,不過都係環繞lego 和programming. 前個班 ...
我仔的興趣也周時轉, 但主要圍繞著天文地理, 依家逐漸多線發展, 相關的歷史及科學原理也跟著研究, 好彩也入手了不少相關的書籍, 佢識字多了叫佢自己研究😝

回覆:有冇喜歡星球的小朋友?

我小朋友有一陣子曾經好沉迷星球,現在轉移至氣象、地理和一些物理相關的知識了。佢地嘅喜好轉得好快,我都要多睇相關知識先能追貼佢的喜好,及回答佢的提問,真係好忙

自強不息 厚德載物

醒目開學勳章

引用:我小朋友有一陣子曾經好沉迷星球,現在轉移

原帖由 meowloo 於 16-06-01 發表
我小朋友有一陣子曾經好沉迷星球,現在轉移至氣象、地理和一些物理相關的知識了。佢地嘅喜好轉得好快,我都 ...
係呀!我成日都hea答因為根本跟唔到, 好似答: 係呀? 咁你再上網揾下? 好似係, 不過本書可能有講詳細的! 你睇下你果套XX書可能有講到喎! 😜

引用:仔周時拎依套出來,邊來他的星球書+ +

原帖由 piglet0529 於 16-03-21 發表
仔周時拎依套出來,邊來他的星球書
我女2歲半都好鐘意星球。我都有類似昵個玩具,系自己彩色,自己砌嗰款。我買左關於星球既書,她成日要我講比她聽。個問題系,我自己都睇唔明呀..........

引用:回覆+piglet0529+的帖子我仔都喜歡星球太

原帖由 derek0811 於 15-03-14 發表
回覆 piglet0529 的帖子

我仔都喜歡星球太空, 都計晒各人在月球的重量, 但太空不是他最愛, 他愛數學多一點 ...

你仔可以自己睇書而唔需要解釋嗎? 有冇睇you tube?

數學: 可以講吓喺阿仔未睇中學至青少年嘅書時係睇咩書。

化學/periodic table會睇咩書呢?  佢自己睇得明xxx bonding嘅概念嗎?

我仔嘅興趣同你仔仔一樣,不過IQ應該冇你仔咁高,但我唔知比咩書佢睇。
因為阿仔曾經喺中大做過一個non-verbal智力測試,測試結果係佢依家8歲,但邏輯推理能力有18歲11個月。評估員話可以理解為佢可以理解中學嘅課程,但因為佢喺語言/閱讀能力冇咁高,所以佢唔會自己睇得明中學嘅書,除非我用語言講比佢聽。你小朋友可以自己睇得明,佢語言/閱讀能力一定好高。

引用:+本帖最後由+S-Kwok+於+16-6-4+15:04+編輯+

原帖由 S-Kwok 於 16-06-04 發表
佢自己大部分睇得明,因佢好細個便衹睇字海書,不看公仔書。現在常去圖書館及書局打書釘,日日睇幾份報紙,然後同嫲嫲講有咩新聞及詳細內容。

youtube都睇,今日睇了條1  1   1= 6……9  9  9  =6 佢一睇就明,話1   1   1=6那條要用階乘法。

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-06-04+發表本帖

原帖由 derek0811 於 16-06-04 發表
佢自己大部分睇得明,因佢好細個便衹睇字海書,不看公仔書。現在常去圖書館及書局打書釘,日日睇幾份報紙, ...

咁啱,今日爸爸出咗呢條數比阿仔玩喎

好開心睇到呢個討論話題,原來咁多小朋友係星球迷,我個仔都係,佢4歲半,都好鍾意星球/太空/恐龍/鯊魚,不過有時佢真係.. 日講夜講都係講同一類話題,有時問完又問 我本身對呢方面認識好淺,又唔得閒自學去同佢一齊傾,唯有買書同俾佢睇Youtube,都有D內疚。
聽妳地講,佢地大D鍾意其他野就會唔記得晒,覺得有D可惜...

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+S-Kwok+於+16-6-4+15:04+編輯+

原帖由 S-Kwok 於 16-06-04 發表
我仔有的自己識睇, 上左小一後識字多了, 未必一定要我解釋, 有時仲串番我, 不過有時都喜歡我講給他, 我未比佢接觸periodic table, 也不知他喜不喜歡

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+16-03-21+發表

原帖由 wendyb1121 於 16-06-03 發表
我女2歲半都好鐘意星球。我都有類似昵個玩具,系自己彩色,自己砌嗰款。我買左關於星球既書,她成日要我講 ...
我讀完都唔知自己講乜...

回覆:penguinding 的帖子

我都系呀。最基本既先ok呀

回覆 Diamondtcc 的帖子

我仔說一念到強子對撞機就好驚,話驚撞出個黑洞將地球吸入去人類就會滅亡

我仔仔近排翻兜星球,难得班内搵到個同樣喜歡星球的同學,宜家成日痴人玩,可惜就來升小一,希望在新校都有志同道合的同學仔啦

醒目開學勳章

引用:我仔仔近排翻兜星球,难得班内搵到個同樣喜

原帖由 COLOURDAY 於 16-06-26 發表
我仔仔近排翻兜星球,难得班内搵到個同樣喜歡星球的同學,宜家成日痴人玩,可惜就來升小一,希望在新校都有 ...
好好keep住熟埋依個小朋友媽咪, 我仔小一, 他說成班冇人鈡意依的, 圖書堂有時會分享, 我仔帶帶下都改左帶的大路書, 雖然引導他後班上有不少朋友, 但最明白佢最friend的仍是幼稚園果個, 他們的天馬行空對答有時真的很妙! 所以我時常也相約那媽咪帶兩個小朋友周圍玩!

‹ 上一主題|下一主題