用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 魚與熊掌- spk vs shck
樓主: kenobaby
go

魚與熊掌- spk vs shck [複製鏈接]

回覆:魚與熊掌- spk vs shck

有同事女兒讀SH, 由K至現在下午津小部,讀K媽媽叫晒救命話好多野跟,K2時決定回家候FTM,讀了一個學期後,媽媽決定早些回加拿大。(本來打算讀到中三,宜家決定捱多幾年,等細女讀多兩年中文就走)。佢話SH好谷。老實,孩子資質如何我不清楚,但佢話好多親子功課。希望factual info幫到你。

回覆:lambeanmama 的帖子

我係聖心私小用家,小一絕不是honeymoon, 英文教深一年,用小二既書;中文下學期練習做小二級;數、常用小一書。全年四測兩考,英文六測,中、英默不多。功課量不太大,加上番半日,都輕鬆。最欣賞學校教乜考乜,教淺考淺,教深考深。認識小三同學仔,開始讀科學科,開始感到吃力。聖心向來俾人感覺好谷,但我十分欣賞嘉諾撒會樸素既辦學精神,我既小朋友都好喜歡學校!

至於SPC, 我有朋友讀緊,都係谷既學校來的!

引用:我係聖心私小用家,小一絕不是honeymoon,+

原帖由 HauMiranda 於 15-03-15 發表
我係聖心私小用家,小一絕不是honeymoon, 英文教深一年,用小二既書;中文下學期練習做小二級;數、常用小 ...
我最欣賞佢教乜考乜。抵讚。

引用:我係聖心私小用家,小一絕不是honeymoon,+

原帖由 HauMiranda 於 15-03-15 發表
我係聖心私小用家,小一絕不是honeymoon, 英文教深一年,用小二既書;中文下學期練習做小二級;數、常用小 ...
請問私小是普教中嗎?

聖幼生想上私小,係唔係最終都可以收得哂呢?

引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+15-03-15+發表

原帖由 siden 於 15-03-15 發表
請問私小是普教中嗎?

聖幼生想上私小,係唔係最終都可以收得哂呢?
對,全級普教中。
升小比率我不太清楚,我估都收番絕大部份的。

siden  thx  發表於 15-3-15 17:50

siden 發表於 15-3-15 11:29
熟朋友在SPC經驗,因為教淺考深,佢話好多人(包括佢自己)都會出街食補品。

初小一、二年級如果父母跟得貼 ...
SPC 是英小又冇乜教快,易handle d, 讀中小又教快,如冇乜準備真係讀到嘔架
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我是SPC用家, 本人是working mum, 小女小一完全無補習, 我自己唔太接受咁細個就要補習(純個人意見), 當然知道其他人有補的, 但自己要返工又比較要求唔太高(其實是我懶的藉口), 我只是臨test/exam前比exercises 佢做, 都叫成績average有A有B, 當然攞獎就無佢份, 但fair enough, 預左, 有先出奇. 但見家長老師話佢個底其實幾好, 努力些可以更好, 我都已經收貨....如各位好似我咁, 其實算ok relaxed, btw, 其實SPC低班日常功課真係算少 (比較其他津小).
p.s. 我女當年也是選SPK over SH

somuimui 發表於 15-3-16 10:15
我是SPC用家, 本人是working mum, 小女小一完全無補習, 我自己唔太接受咁細個就要補習(純個人意見), 當然知 ...

SPC真係相對hea兼冇乜考測壓力(頭兩年)

SH私立功課量其實也不多,專心做半小時便搞掂,返半日每日還有不少時間玩

其實兩間學校的壓力是來自同學間,因個個同學都好勁,稍不小心便名次排得好后
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:魚與熊掌- spk vs shck

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題