用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手66網
樓主: skykkk
go

新手66網   [複製鏈接]

conniewktang 發表於 15-6-29 10:10
要選適合的學校,還要讀得好才是上策。
不要說小學,就算是Band 1英中,,學校只谷頭一、兩班,其他班學生 ...
同意,唔好學壞,校風好,好重要. 佢地咁的年紀好易跟風.

香港的教育制育,要上好的BAND1 的傳統中學,谷係少不免,
做家長都要
適當的協助佢地,跟上課程. 再鼓勵佢地讀好D.

不能單靠學校.子女是自己的,只有自己才真正了解到小朋友的需要.

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-6-29+10:10+

原帖由 anubisking 於 15-06-29 發表

香港的教育制育,要上好的BAND1 的傳統中學,谷係少 ...

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-6-29+10:10+

香港的教育制育,要上好的BAND1 的傳統中學,谷係少 ...
其實每校都有band 1, band 2 和band 3生。即使派得不是心中所想,也不要失望。
有朋友鄰居(屯門區),小學派入好多非華裔的小朋友的所謂寶校,再升中文為授課語言的中學,最後DSE卻以優異成績考入中大BBA。
其實個細路讀得好就得,間間學校都有人入大學,不要打沈個細路,話學校點樣唔好,轉唔到又唔開心,家長情緒會影響個細路。成日想著學校不理想,咁樣,個細路唔鍾意間學校,佢又點會讀得好!
各位加油呀!

其實青衣都好好,就算非一二線,都唔太差,只是課程比一線淺一點.

所謂寶校,也只是接了跨境生,被稱寶校.
非教學差.

我也讀了兩年仁濟,個時幾好.
不過當時阿媽覺得遠,搵間唔使搭車ONLY

回覆:新手66網

我都感覺到,討論區多數討論邊間學校點唔好,多過欣賞該學校嘅優點。注意力也只集中係 仁 x 。 攪到非入不可 。從來唔會睇下個小朋友嘅能力。。

Happypypy 發表於 15-6-29 18:31
我都感覺到,討論區多數討論邊間學校點唔好,多過欣賞該學校嘅優點。注意力也只集中係 仁 x 。 攪到非入不 ...
林護真係唔恨入。
讀書時,林護在隔離校,已覺得壓力超大

回覆:anubisking 的帖子

鼓氣好勁下咁喎 !

引用:Quote:Happypypy+發表於+15-6-29+18:31+我

林護真係唔恨入。
讀書時,林護在隔離校,已覺得壓力超大
若果個小朋友係有能力嘅,又頂得順壓力,而且又有鬥心,我覺得林護是不錯的選擇,並不是外面說的那麼可怕。認識林護的畢業生,正如聖公會學校的其他學生一樣,謙虛有禮,林護學生成績又好,個人認為讀林護好過比錢讀外面的所謂神校,而且林護學生的成績並不比神校差,學生言行舉止又溫文有禮。

conniewktang 發表於 15-6-30 13:24
若果個小朋友係有能力嘅,又頂得順壓力,而且又有鬥心,我覺得林護是不錯的選擇,並不是外面說的那麼可怕。 ...
agree!

我身邊有同事同親戚都係林護畢業生

回覆:ccyin 的帖子

其實葵青區英中,除了林護;安柱也是非常不錯,成績又好兼校風純樸;李兆基也是不錯的選擇。

conniewktang 發表於 15-7-2 10:52
其實葵青區英中,除了林護;安柱也是非常不錯,成績又好兼校風純樸;李兆基也是不錯的選擇。

...
我都覺得安柱幾好, 林護太大壓力,自知小兒沒有天資,讀起來一定太大壓力.

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-7-2+10:52+

原帖由 anubisking 於 15-07-02 發表
我都覺得安柱幾好, 林護太大壓力,自知小兒沒有天資,讀起來一定太大壓力.
安柱學生都一樣承受好大壓力,在好學校讀點會冇壓力!?

conniewktang 發表於 15-7-2 15:07
安柱學生都一樣承受好大壓力,在好學校讀點會冇壓力!?
我阿仔升小4暫時仲係BAND 1生比較活躍你覺得葵青區邊間中學岩佢D呢.

回覆:jojoplanet 的帖子

已PM

回覆:evason 的帖子

如果66網要排名(即根據入band 1中) , 大家會點排?

ken244644 發表於 15-7-3 18:47
如果66網要排名(即根據入band 1中) , 大家會點排?
個個都會係target .band 1中
一線較谷的咪比例上大d上band1

不過每間學校都有不同之處。適合唔同

前幾版都有幾位好深入講解幾間學校

引用:如果66網要排名(即根據入band+1中)+,+大家

原帖由 ken244644 於 15-07-03 發表
其實都好難排,但大概知邊間band 1A, 1B or 1C.
但好多時,每年入U率都會因每屆學生的表現而有所不同!
Band One頭、中及尾也會隨時代的變化、校長、老師、校政、課程以及收生的改變而不同。所以升中前再瞭解每校特色,以及孩子的成績,再作明確的選擇!

引用:如果66網要排名(即根據入band+1中)+,+大家

原帖由 ken244644 於 15-07-03 發表
Sorry, 我估誤會了你的意思!
66網,家長最熱門是世德和主恩。但若果論派band one 英中,則5間小學(主恩、世德、青澤、亨澤、以及陳溢都得接近!)若再細心覌察,研究學校課程,校政等因素,再留意近一、兩年派位成績,有學校成績走下陂的,也有成績正上升的。現時,龍頭不龍頭學校已不明顯!最重要是選理念相近而家長又喜歡,小朋友又讀得開心的學校!

回覆:conniewktang 的帖子

Sorry, 我估我誤會了你的意思! 66網小學,家長最熱捧的是世德和主恩。但若果論派band one 英中,則5間小學(主恩、世德、青澤、亨澤、以及陳溢都得接近!)若再細心觀察,研究埋學校課程,校政等因素,再留意近一、兩年中學派位成績,有學校成績走下坡的,也有學校成績正上升的。現時,青衣的龍頭不龍頭學校已不明顯!最重要是家長選學校理念與家長相近而家長又喜歡,小朋友又讀得開心的學校! 每間學校都有band 1, band 2 及band 3生。學校band 1比例高,不代表孩子入了該學校,就立刻變成了band 1 生,其實,最重要是孩子讀得成績好,成為校內尖子,才可成為band 1 生,因此可以入band 1 中學。每間學校都有band 1 生入到band 1中學,即使收雙非多的三間青衣的小學,也不例外。

引用:Sorry,+我估我誤會了你的意思!+66網小學,

原帖由 conniewktang 於 15-07-03 發表
Sorry, 我估我誤會了你的意思! 66網小學,家長最熱捧的是世德和主恩。但若果論派band one 英中,則5間小學 ...
青衣果5間小學成績都很接近,選那一間,就要看家長喜歡什麼類型的學校。

‹ 上一主題|下一主題