用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手66網
樓主: skykkk
go

新手66網   [複製鏈接]

引用:你好深入了解學校

原帖由 flower9 於 15-07-11 發表
你好深入了解學校
無辦法,得一個獨生子,唔緊張就假啦!

其實青衣主恩入林護機會大唔大,見佢每年都係一兩個

引用:其實青衣主恩入林護機會大唔大,見佢每年都

原帖由 myhorse 於 15-07-11 發表
其實林護一年收70-80個仁立仁紀學生,其他小學入林護會唔會入唔到群, 難適應?

我諗主恩又好享澤又好, 大家都係聖公會,一年3,4 個入林護應該唔係問題, 問題反而係家長會唔會揀佢。 小朋友叻叻大把選擇啦。

myhorse 發表於 15-7-11 21:50

青衣三間聖公會學校,都會有少少機會入林護,但全級百幾人,入兩三個位,要入到,成績要最top,當然人望高處,有期望係好,但要預期有很高難度,小朋友有資質還要加上努力,就算入到,都唔易讀,有d就係怕考到都讀唔到,所以唔敢揀.

引用:Quote:myhorse+發表於+15-7-11+21:50+其實

原帖由 wan_sosin 於 15-07-11 發表
青衣三間聖公會學校,都會有少少機會入林護,但全級百幾人,入兩三個位,要入到,成績要最top,當然人望高處,有 ...
我有舊同學係李炳(b3) 教書, 佢話前幾年有個林護學生因為壓力太大, 轉校到李炳讀。 可惜佢都係唔掂, 最後係退學, 入左青山.......

林護嘅壓力,。唔係個個受到

wan_sosin    發表於 15-7-12 00:15

ken244644 發表於 15-7-11 23:34
其實林護一年收70-80個仁立仁紀學生,其他小學入林護會唔會入唔到群, 難適應?

我諗主恩又好享澤又好,  ...
你講得啱,唔一定個家長想入,或家長會有其他選擇,聽過有唔知邊間小學學生入到林護,但壓力太大,唔能夠適應,攪到要食藥.

一線小學要讀得好,要付出努力,入了band 1中學,更要唔怕辛苦,band 1中學學生,基本上都來自小學最好成績的學生,點會易讀.做父母要係各方面支緩到小朋友,學業,心理同身體都要健康.

今年下學期期考,有幾個小朋友因為考試病了,成績受到影響,初小還有空間成績跌一下,呈分試病咗就無得補考.

所以要照顧小朋友好好成長,真係好多心機,期望佢哋努力讀書之餘,還要保持佢哋學習興趣,迫得太緊會反效果.

引用:所以最重要係選擇適合自己小朋友的學校,而

原帖由 flower9 於 15-07-12 發表
所以最重要係選擇適合自己小朋友的學校,而不是盲目追捧TOP既學校。
不過現今家長未必係咁諗呢,心理上係入到勁校先再谷,一係入到去衰極都係名校。。 唉,家下好多都贏在起跑線。 辛苦嘅係小朋友。

我覺得林護咁top的學校,唔應該由家長決定。

小朋友讀小學時三四年級時自己決定。

作為家長,band1已很滿足

如果唔係將來做醫生律師, 相信入到B1c中學已足夠入大學其他學科

引用:如果唔係將來做醫生律師,+相信入到B1c中學

原帖由 cmcchow 於 15-07-12 發表
如果唔係將來做醫生律師, 相信入到B1c中學已足夠入大學其他學科
當年我中六, 有d同學由林護過來, 聽佢地講, 頭60名升原校中六七, 其他都係四圍揾學校。 所以, 去到band 1學校(A,B or C) , 只要考到前面, 就已經好好。

冇必要一定要去林護,但做左炮灰

荃灣區嘅B1C王少清, 每年都培養唔少同學入醫科的。

ken244644 發表於 15-7-12 13:30
當年我中六, 有d同學由林護過來, 聽佢地講, 頭60名升原校中六七, 其他都係四圍揾學校。 所以, 去到ban ...
我中學時代的林護仲慘.升上中四好似少一定兩CLASS. 即係中途要搵學校,所以好大壓力

ken244644 發表於 15-7-12 13:32
荃灣區嘅B1C王少清, 每年都培養唔少同學入醫科的。
我係青衣B1讀, 無fd做醫生律師, 所以才咁講

cmcchow 發表於 15-7-12 19:15
我讀葵青B1, 學校有出8,9A
但好似無做醫生律師

引用:Quote:cmcchow+發表於+15-7-12+19:15+我係

原帖由 anubisking 於 15-07-13 發表
但好似無做醫生律師
睇個人興趣啦。 我當年d狀元同學好多都寧願揀生物科技都唔揀醫生。 數理方面揀精算多。

Disagree. Band 1C都有不少醫生、律師出!

引用:Quote:ken244644+發表於+15-7-12+13:32+荃

青衣b1,只地區b1,肯定不是全港b1。

引用:Quote:cmcchow+發表於+15-7-12+19:15+我係

原帖由 anubisking 於 15-07-13 發表
但好似無做醫生律師
不做醫生律師是學生的選擇,啲人不想咁大壓力!

‹ 上一主題|下一主題