用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手66網
樓主: skykkk
go

新手66網   [複製鏈接]

引用:都想講多一點,選校除了睇課程深淺,派位外,

原帖由 wan_sosin 於 15-06-27 發表
都想講多一點,選校除了睇課程深淺,派位外,還要考盧一下,是否能讓小朋友讀得開心,我識有家長讀世德,因為小朋 ...
英文唔好或不重視英文,到時中學叩門叩band one A就冇機會。就算是龍頭高材生,高文唔夠勁,不要話band one A, 叩band one C也不一定收。青衣小學英文以往就是不夠強!所以要重視英文!

conniewktang 發表於 15-6-27 23:33
英文唔好或不重視英文,到時中學叩門叩band one A就冇機會。就算是龍頭高材生,高文唔夠勁,不要話band one ...

係呀,青衣小學平均d英文都係一般,因為小朋友水平唔多追到,學校唔教得深,陳溢之前d英文都可以,而家都教淺了,可能要多謝班新移民,青衣多了不少新移民,英文係佢哋弱項,因為家人幫唔到,之前我仔幼稚園個老師,叫一位家長返屋企同小朋友溫下英文,因為個同學仔英文多數都唔識,但個家長答,我唔識教佢,要等唔知邊個親戚先可以教佢.
幼稚園都跟唔到,而且呢d情況好普遍.

wan_sosin 發表於 15-6-27 23:44
係呀,青衣小學平均d英文都係一般,因為小朋友水平唔多追到,學校唔教得深,陳溢之前d英文都可以,而家都教淺了 ...

Deleted

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-06-27+發表

原帖由 conniewktang 於 15-06-28 發表
其實英文好唔好是升中叩門成功的關鍵。好似葵青Band one A的林護,自行或叩門時不單收葵青學生,也收外面如 ...
出面津校的英文水平普遍比青衣小學強

引用:Quote:manyinsum+發表於+15-6-27+22:03+110

原帖由 cmcchow 於 15-06-27 發表
有得in, 但最重要收至得

馬基一向話只係in 111架 好奇怪

conniewktang 發表於 15-6-28 00:17
出面津校的英文水平普遍比青衣小學強
出面你係指邊區?

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-6-28+00:17+

原帖由 cmcchow 於 15-06-28 發表
出面你係指邊區?
九龍城區、港島區啦

引用:Quote:原帖由+cmcchow+於+15-06-28+發表出

原帖由 ccyin 於 15-06-28 發表
九龍城區、港島區啦
普遍區外指例如九龍區的小學重視英文,加上家長自己也會很谷個小朋友。不要說九龍或港島區,即使沙田一缐與青衣一缐,英文水平已不一樣。

conniewktang 發表於 15-6-27 22:16
差不多。青澤勝在校舍新,以及地點就腳;亨澤硬件是校舍舊了些,不吸引,但它勝在有小班教學,可以照顧學生 ...
好多謝你詳細的分享。選校時,我對區內三間聖公會認識不深,網絡討論區的資料又有限。

所以選了主恩,因為世德太谷,我個仔肯定受唔到,主恩的功課量可以接受。所以選了主恩。

我間幼稚園大部分人選世德,少數選亨澤同青澤
極少人選主恩,所以我選了主恩

我到差唔多派位才知道亨澤有數學資優課程。
我個仔對數學比較有天份,如讀亨澤比較適合。

但111入了主恩,無乜籍口叩亨澤。同埋我個仔唔叻interview.

點都好,你的分析對下一年好有幫助

我個仔畢業旅行時,都幾多普通話家長。

唉,即是66區就算唔計跨境,都唔少普通話家庭

引用:原來我女派呂明才都唔算差,但,聽閒勁多雙

原帖由 吉蒂 於 15-06-27 發表
原來我女派呂明才都唔算差,但,聽閒勁多雙非,放學一架架大旅遊車接送過境 ...
最近聽朋友講,呂明才的校長和老師對教學很有熱誠,又很關心小朋友,係一間不錯嘅小學

anubisking 發表於 15-6-28 09:25
好多謝你詳細的分享。選校時,我對區內三間聖公會認識不深,網絡討論區的資料又有限。

所以選了主恩,因為 ...

Deleted

我去主恩forum了解過都唔算太谷,小一只有五六樣功課。我個仔都ok. 只是接受唔到世德純谷。

我前幾日同個教小學的朋友食飯,佢話佢個間學校仲癲,現在考完試,仲要教書,5,6樣功課, 之前7.8樣功課

引用:我去主恩forum了解過都唔算太谷,小一只有

原帖由 anubisking 於 15-06-28 發表
我去主恩forum了解過都唔算太谷,小一只有五六樣功課。我個仔都ok. 只是接受唔到世德純谷。

我前幾日同個 ...
主恩有精英班同次精英班,大班上課三十幾人,入唔到精英班,功課會少好多,減半。亨澤都有精英班,小班教學,二十幾人一班,而青澤冇精芵班,大班上課,也是三十幾人一班。

我前幾日同個 ...
小一功課也許少些,未分精英班。

conniewktang 發表於 15-6-28 15:23
主恩有精英班同次精英班,大班上課三十幾人,入唔到精英班,功課會少好多,減半。亨澤都有精英班,小班教學 ...
我見主恩係小二開始精英班, 精英同次精英班,各四十人,  即是剩低的三班,每班廿幾人.
廿幾人一班都幾好,我諗住盡量KEEP 佢中遊,到佢真係能力夠咪上精英班.
BTW 就算佢普通班,我都另外買課外練習佢做,唔想佢萬一上精英班功課量相差太大.

佢好鍾意做練習,之前一日自己做左半本暑期練習

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-6-28+15:23+

我見主恩係小二開始精英班, 精英同次精英班,各四十人,  即是剩低的三班,每班廿幾人.
廿幾人一班都幾好,我 ...

引用:Quote:原帖由+吉蒂+於+15-06-27+發表原來我

原帖由 ruby321321 於 15-06-28 發表
最近聽朋友講,呂明才的校長和老師對教學很有熱誠,又很關心小朋友,係一間不錯嘅小學

...
Totally agree

我前幾日同個 ...
青澤考完試仲教書,去年考完試仲默書添!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-06-27+發表

原帖由 conniewktang 於 15-06-27 發表
英文唔好或不重視英文,到時中學叩門叩band one A就冇機會。就算是龍頭高材生,高文唔夠勁,不要話band one ...
打錯字:
英文唔好或不重視英文,到時中學叩門叩band one A就冇機會。就算是龍頭高材生,英文唔夠勁,不要話band one A, 叩band one C也不一定收。青衣小學英文以往就是不夠強!所以要重視英文!

‹ 上一主題|下一主題