用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英作
樓主: ac917
go

英作 [複製鏈接]

scyauchris 發表於 15-3-13 07:31
回覆 MrBeast 的帖子

我覺得有幫助,因為我見女女會轉past tense, 加上佢無背過轉past tense的表。中作我 ...
個人愚見,以傳統小學而言,識past tense 仲死,因小一二通常係未教, 如作文用左除時比老師叩分,但大部分故事書都是past tense, 易混淆,除非已經看很多non fiction,my 2c.
其實幫助必定有,只是多少、遲早和和在那方面,以我個為例,preposition 通常都估啱,但其他就⋯

我覺得樓主個Po又幾得意,既然學校encourage free writing, 做乜又聽人講下又想去操grammar?

回覆:英作

grammar其實只係小學测考入面佔高比重,但長遠根本唔係太重要。重要的是vocab。 vocab一定要靠多看書去積聚回來,要時間去浸淫。grammar反而可以速成,你可以睇一本grammar書已經明白大部份常用的技巧,學校用幾年去教,点会还不足夠呢?  而且,就算學校未教tense,孩子看得書多自然會明白,就算尚未運得好,等到學校正式教到時,自然會容易掌握運用,根本唔驶心急。

到中學階段,任你文章grammar全对,但vocab用詞幼稚简单,內容空泛,隨时合格都冇。

引用:Quote:scyauchris+發表於+15-3-13+07:31+回

原帖由 MrBeast 於 15-03-13 發表
個人愚見,以傳統小學而言,識past tense 仲死,因小一二通常係未教, 如作文用左除時比老師叩分,但大部分 ...
皆因錯grammar有扣分嘅情況,而且去過幾間centers想報writing班,都要求先報讀grammar班,上到某level先可入writing班,所以來問下各位前輩意見。

vocab真係浸出來,不過睇得多書,真係grammar錯極有限囉。

引用:grammar其實只係小學测考入面佔高比重,但

原帖由 longlokma 於 15-03-13 發表
grammar其實只係小學测考入面佔高比重,但長遠根本唔係太重要。重要的是vocab。 vocab一定要靠多看書去積聚 ...
明白,會繼續努力,謝謝意見!

引用:vocab真係浸出來,不過睇得多書,真係gramm

原帖由 scyauchris 於 15-03-13 發表
vocab真係浸出來,不過睇得多書,真係grammar錯極有限囉。
明白明白,會留意同繼續努力,謝謝

回覆:英作

Grammer 及生字,内容同様重要!

ac917 發表於 15-3-13 10:49
皆因錯grammar有扣分嘅情況...
放得低咪豪比佢

grammer是本地教學泛圍,所以如果係用作應付學校,先花時間去學,但吾長遠。因工課模式同學校一樣,改到份文花哂,冇引缺乏趣味。但如果培訓寫作,free writing 先可以建立到興趣,有興趣長大自然修正到。

引用:Quote:ac917+發表於+15-3-13+10:49+皆因錯g

原帖由 MrBeast 於 15-03-14 發表
放得低咪豪比佢
哈哈,一路都豪緊

不過見呀女都好鍾意寫野,希望有好d嘅指導,事關我只係有限公司

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-12+14:12+Ic,+t

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-03-13+發表個

回覆:IloveJJ 的帖子

引用:Quote:ac917+發表於+15-3-13+10:49+皆因錯g

‹ 上一主題|下一主題