用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs YW
go

SFA vs YW [複製鏈接]

如題!

4    0    0    0

好似問過wor,上次係加埋高主教...

siden  你好記性  發表於 15-3-11 08:38

回覆:SFA vs YW

又黎!

懶爬呀ma

Jane1983  佢自己問ga  發表於 15-3-11 07:36

引用:++懶爬呀ma +

原帖由 sissysze 於 15-03-11 發表
懶爬呀ma
上次,S vs Y vs R 都係樓主自己問㗎

又嚟,唯有講兩間都好,好多人無得揀!

已知樓主家住葵涌。地點因該不是考慮因素。請問樓主還有什麼考慮因素?淨問xx vs yy ,太空泛了!

吳碩甫  起底 ?  發表於 15-3-11 15:09

我自己也忘記了。咁大家不用覆,讓自然流失打攪晒。

如果討論教學方法,其實除非有家長有兩個囝囝分別讀兩間學校,否則,邊有人可以親身講到個兩者既分別啫.

建議樓主改標題, YW vs 全港小學

引用:我自己也忘記了。咁大家不用覆,讓自然流失

原帖由 evil 於 15-03-11 發表
我自己也忘記了。咁大家不用覆,讓自然流失打攪晒。
吓!剛問完便忘記了?!咁認真答過你嘅網友味嘥哂心机??

lauwingtai    發表於 15-3-11 13:54
siden    發表於 15-3-11 09:32

evil 發表於 15-3-11 03:21
如題!
首先恭喜樓主, 令朗的確利害, 得多間直資/私立小學取錄.

如果你只係剩番SFA同YW, 我諗你可能仲有去搏大抽獎, 咁你如果揀咗YW, 甘心放棄大抽獎嗎?

正路計, 一定叫人揀YW. 但要睇下樓主心態.

因為一心想日後中學更上一層樓, SFA應該好過YW.

YW係直資一條龍中小學, 升中時除非放棄直升, 否則係唔可以參加升中大抽獎 (升中自行可能仲報得, 但自行結果到升中大抽獎一齊公佈, 學校無可能俾你等到結果先決定是否直升), 要更上一層樓, 主要只能去考其它直資/私立中學(但有幾多間好得過YW?).
先選直升, 限制咗自己升中選擇; 放棄直升, 咁同讀SFA有咩分別? 相比之下, SFA因無中學backup,一定係集中train up學生, 競爭能力可能仲高D

當然, 最後都係你自己決定邊一間合適

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

認同。
考得直私,就係唔想抽獎。
去到有得考嘅中學,有邊間好過yw?有yw,應該唔會考慮一線尾二線頭新派直資。
傳统名校得spcc, dbs, spb, st stephen,除左spcc超班外,其他幾間與yw應在伯仲之間。讀完sfa如果又係考呢幾間,不如一心yw,自已再谷。再者yw轉直資仲未上dse,乃潛力股一隻,揸得過。
如果女仔,sfa之後就有好多選擇。

twotwoshing 發表於 15-3-11 10:10
認同。
考得直私,就係唔想抽獎。
去到有得考嘅中學,有邊間好過yw?有yw,應該唔會考慮一線尾二線頭新派直 ...
其實好過YW既官津一線中學俾直資中學多, 不過你就多亦只可以揀兩間自行去考. 至於抽既話, 除非你係沙田或九龍城中學網(至少有7成同YW同級或更好), 否則其它網既使有好得過YW既官津中學都非常小(可能5間中有1間), 不值得去抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YW好

讀得sfa我估唔會target抽獎掛。二間都係ssp,冇咩好抽。
二間自行,LS + QC(流口水),但你讀yw都可以考,仲有呈分,抽獎又得。如果係非spcc不讀就sfa啦。

樓主最後決定SFA or YW呢?

twotwoshing 發表於 15-3-11 11:25
讀得sfa我估唔會target抽獎掛。二間都係ssp,冇咩好抽。
二間自行,LS + QC(流口水),但你讀yw都可 ...
你夠膽放棄直升等LS同QC既結果?

twotwoshing 發表於 15-3-11 11:25

二間自行,LS + QC(流口水),但你讀yw都可以考,仲有呈分,抽獎又得。如果係非spcc不讀就sfa啦。

莫講話大抽獎,就算俾你自行LS同QC收你又如何?在你決定是否要上書院
果一刻,SSPA都未出結果!或者你會講神父、校長打哂眼色俾我喎。。。
不過無白紙黑字,書院的Offer你真係唔要?!驚唔驚會錯意先!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 貢獻勳章

Harrietyee 發表於 15-3-11 11:44
樓主最後決定SFA or YW呢?
好明顯佢未決定啦!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題