用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Eye-level 英文
go

Eye-level 英文 [複製鏈接]

請問有冇小朋友上過這個英文班呀?是否像公民一樣上堂只做worksheets及回家聽碟做家課咁呀?其實這種學習方法對小朋友有冇幫助呢?因我一路都有個迷思,如像公民一味做做做,咁我洗乜上佢堂呀,不如自己買練習做都得喇!!

1    0    0    0

咁又唔係嘅.
要睇每個小朋友嘅性格.
我仔唔適合公文式.
亦唔適合在家做練習,越做越唔喜歡英文,陪睇故事書又唔鍾意.
冇辦法,只有找外判.

"正規"少少嘅老師都 唔鍾意.
最近幫佢 揾左兩個外籍老師嘅班, 其中一個非常迎合佢口味(唔好PM我,啱我仔未必啱其他人,唔想賣廣告)
所以,合適才是最重要的.
若有口碑嘅最好去試下.

回覆:Eye-level 英文

Eyelevel ,在於自己小朋友,可將他原來英文的知識,重新整合組織,我覺得有一定程度幫助!
小朋友k2,上年8月開始學,現在是level2中間,串字,理解,讀音,閱讀,明顯地進步!
Eyelevel 英功課,不算多!基本上15分鐘己完成!
重點小朋友,可以坐定定一小時上課!
亦有聽過其他家長,覺得eyelevel,課程太淺,而退出!
但我仍然認為,基本功,不能少!

我自己不太鐘意eye level, 因為基本上同學校課程不同,加上阿女係撰擇做eye level都唔温書,所以我唔鐘意。

阿女就極度喜歡,功課就真係不多,半個鐘左右便可以完成。有CD聽,不過未見過佢聽,佢亦不打算聽。課堂不是不停做,老師會同佢玩遊戲。我唔覺功課淺,我見阿女上綱check 資料plus查字典。

引用:我自己不太鐘意eye+level,+因為基本上同學

My son is attending eye level english. He likes to attend the class and willing to do the workbooks. The workbooks are quite simple but as the above parent said it is a good chance to solid what he learns before. And his reading and spelling is improving.

回覆 moviemovie 的帖子

我只是由佢細細個開始伴讀,串字慢慢大個ready就識包括閱讀。

老師程度低,這是連鎖學店的通病。老闆只是買一盤連敎材的特許經營生意,怎麼會懂甚麼是敎育質素。給家長的前後對比的成績,只是在老師(有答案在手),不斷重覆操練的結果,小朋友吸收的不是知識,而是硬data。吸收不了的便原裝吐出未,死記了一點在學校也應用不來。

引用:老師程度低,這是連鎖學店的通病。老闆只是

原帖由 sophie1997 於 15-03-13 發表
老師程度低,這是連鎖學店的通病。老闆只是買一盤連敎材的特許經營生意,怎麼會懂甚麼是敎育質素。給家長的 ...
我驚嘅正正就是這樣!請問有冇聽過Excel English呀?照我所知這是一間與eye level 或公文截然不同的英文中心。

Eye level 我唔多覺materials 有重覆,我見佢會查吓字典。不過我女讀返左唔夠一年,老師都ok, 因為老師唔得通常佢會話我知。不過我相信eye level 比學校課程有趣卦,因為我女女唔太喜歡上學校英文堂。

Excel 我女上過暑期班,我女都好喜歡,不過我地無join佢regular class.  JEI 我都鐘意,不過可能老師十分認真同阿女做assessment, 結果佢做左一個鐘多些的卷,我女直頭試上課都唔肯,不過老師assessment都好準確,因為佢可以講得出我女該睇乜level的書。

‹ 上一主題|下一主題