用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 奇聞一則- 教統局:智優不代表資優
樓主: Dr.T
go

奇聞一則- 教統局:智優不代表資優 [複製鏈接]

Re: 奇聞一則- 教統局:智優不代表資優

SLI,

6歲半有多啦,你咁講我諗可能性幾大.
曾經醫生話即管寫紙比佢check 下,但你唔好忻望做到d咩,因為香港冇mug 尼d資原.所以我都的唔起心肝同佢去排期.    我好似有d放棄,我好皮倦

小孩子的天空.....

因思考模式有異於常人...我試舉一例:

大約十多年的國泰航空公司的一個廣告...主題是
推廣其不停站香港直飛紐約的航班...
個廣告最令人印象深刻係...
佢將交通燈放在雲瑞...個飛機師好不耐煩地
將飛機停地紅前....頻頻看錶
好簡單....直接....創意...令人難忘...拿了當年的
金帆獎...

要有異於常人的思考模式..才能想出來啊!

早晨呀 Wings,

我隻恐龍都繼續研究緊佢架有翼既一級方程式啦.

「世有伯樂,然后有千里馬。千里馬常有,而伯樂不常有。」《韓愈-馬說》

暴龍媽咪....

Good~~~
Try to support him....)))
His mind is so creative...it is a treasure....
暴龍媽咪 寫道:
早晨呀 Wings,

只有資優的父母才能與他們資優的子女
愉快地相處...因他們不希望看到童年時
發生在自己身上的不快...在孩子身上重現... :

暴龍媽咪....

I did think of this with my kid b4...
but...ask him how about the...製動系統..
that is how to stop the car..?
using 降洛傘..?
暴龍媽咪 寫道:
早晨呀 Wings,

wings230 寫道:
暴龍媽咪....
I did think of this with my kid b4...
but...ask him how about the...製動系統..
that is how to stop the car..?

佢一年級已經同我講緊解樣安拆車頭, 咩野係汽擔, 咩野係華佬, 若果我肯點頭, 佢就去左舅父車房做 "靚仔"勒, 而且已經係好文明地研究點樣 "改車添翼"......
「世有伯樂,然后有千里馬。千里馬常有,而伯樂不常有。」《韓愈-馬說》

wings230
我換左四把抽氣扇架啦, 研究摩, 扇頁, 抽風,
攞左自己最心愛架車去燒, 研究特技效果......

暴龍媽咪...

支持下佢 lah....比佢去見識下....Brain-storming ah~~
小兒曾經熱愛四軀車...前後都有三四十架...我跟佢同樣傻...
暴龍媽咪 寫道:
[quote]
暴龍媽咪....

佢一年級已經同我講緊解樣安拆車頭, 咩野係汽擔, 咩野係華佬, 若果我肯點頭, 佢就去左舅父車房做 "靚仔"勒, 而且已經係好文明地研究點樣 "改車添翼"......[/quote]

小孩子的天空 寫道:
........... 咁你係咪話我拾到'寶'都唔識貨?
係咪寶我唔知,我只是駒駑不來........真的吃不消

這是千里馬, Dr.T 早前先講緊 "伯樂行動", 你無留心聽書勒, 駿馬係要馴服既, 好好的裝備自已(可能已經心力交瘁), 隨時保持作戰狀態(可能已經遍體鱗傷), 打醒十二分精神(可能已經心竭力疲), 這都是上天既恩賜

暴龍媽咪...

E D 叫做研究精神...
係佢內在的價值觀主導住佢既行為...*不問後果
暴龍媽咪 寫道:
wings230
攞左自己最心愛架車去燒, 研究特技效果......

暴龍媽咪...

支持下佢 lah....比佢去見識下....Brain-storming ah~~
小兒曾經熱愛四軀車...前後都有三四十架...我跟佢同樣傻...

佢既資產:  超過二百架車(不論大小, 包括限量版), 未到手等緊都仲有成百幾二百架, 今個暑假會比佢試下真實修車, 因為之前舅父車房係露天架, 太危險囉....

邊度有咁多老師會體諒我地呢亭 "資優父母", 更正 "優質父母", 以為我地無做野, 印印腳等收成, 我相信係有咁既人, 但是否以聽(估)蓋全....
可悲

暴龍媽咪...

駿馬係要馴服<-----totally agree...but
b4 u are going to be  a good trainer...
u hv to understand the horse in a more thorough way.....即佢係乜野馬...?...長途..?....短途..?...障礙賽..?
佢既偏愛..?..特性....?
父母應是他們一生中第一個伯樂....
:

暴龍媽咪...

e 世代車神終於誕生了...

一諗起我有兩隻......

暴龍媽咪...

e 世代車神終於誕生了...

多 謝       多 謝       託 福       託 福

感激流涕     

佢icq 個名叫 xx道車神呀.........

暴龍媽咪....

我開心還來不及呀.... :
他開拓了我的視角領域..
使我生命更充實....

醒目開學勳章

[quote]
暴龍媽咪 寫道:
wings230
Latte, 又名臭Te或臭喵.

wings230

他們...   開拓左我既領域
                   擴闊左我既視野                     
                       提升左我既忍耐
                           減輕左我既負擔(荷包)
                         推高左我既健康(血壓)
                            增加左我既甜蜜(血糖)

係囉, 開心都黎唔切呀     

不過咁, 我真係開心架, 不過真係好攰, 好攰,  

‹ 上一主題|下一主題