用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 奇聞一則- 教統局:智優不代表資優
樓主: Dr.T
go

奇聞一則- 教統局:智優不代表資優 [複製鏈接]

Re: 奇聞一則- 教統局:智優不代表資優

你個"吃飯"比喻非常好...我在回應時正在苦惱如何解釋"公平"的多重意義,等量分配只是很初步的公平...

我一定會在將來的講座中抄你條橋    

wings230 寫道:
人一生下來便有智愚之別...已是相對上的不公平了...
每人只能吃一碗飯...這是公平..
但有些人吃半碗飯便飽了...
但有些人卻要吃兩碗才飽...對來說又怎會是公平呢..?

Dr. T,

咁真係要搵番D資料出唻check check。

wing,

有D人食半碗就飽?我諗佢地阿媽唔會同意,只會要求老師用更貴的料,設計更美味的款式,引孩子吃多些,吸收得好些,當然更希望得到個別餵哺,若我對他們說:IQ高的孩子餓些,要吃兩碗,他可能會說:已經咁叻,應該可以自己去搵10碗食飽佢。這其實就像資源角力,立場唔同,價值觀都唔同,對公平的定義當然亦唔同。做老師的公平定義理當如此,否則如何平服眾多家長?

暴龍,

在我的崗位,又何嘗未聽過各種說話?我已不奢求別人來體諒。

我的孩子還小,是龍是蛇無人知嘵,現在更不會操心他是否資優,可能到得他長大,又有新的數據,一套新的計分系統出籠,從前所謂資優的,可能只有一半是真正資優--因為資優的定義可能也會改變呢。

你坦白說出你的看法,又怎會被人罵呢?

最低限度我相信這是部份教育工作者的心聲,可以使那些資優兒童的愚父母,有所反思啊!

中國人從來就是尊師重道,覺得這是一份神聖而充滿愛心的事業,你正好抹走了我們對香港教育工作者的一種迷思,在全篇留言中,我找不到你對孩子們有任何感情上關愛的跡象,有的只是你個人對公平的看法,很理性,不過有點兒冰冷,這樣的教育方法成嗎?我們這一代的孩子為何越來越不懂得尊重別人,愛護別人,容忍、諒解.....我們這些成年人,他們的老師、家長....給了甚麼榜樣....思之!

你可以看作教學只是一份工作,搵兩餐only,但對孩子連基本的愛心也欠奉的話,似乎有些兒......

資優並非130的一個絕對的數字,重要的這數字背後所背負的意羲,令我們比較容易去區分資優兒童的異常行為

Dr.T

為剛才失儀抱歉, 請次 Sorry,
我諗係我比唔夠飯佢地食, 所以責任係我既, 我會努力搵多D架勒, 不過咁.......    

暴龍係食.....[size=large]......架  :tongue:
「世有伯樂,然后有千里馬。千里馬常有,而伯樂不常有。」《韓愈-馬說》

對的!....我們還停留在「教育大鍋飯」的階段...大家
有飯食...成了!....怎去吃得飽?....貴客自理啊~~~
而且要守紀律才有飯食...曳無得食ga...今日飽唔食得唔得?...唔得!
想食麵得唔得?.......唔得!!......哈哈~~

wing,

據聞資優兒的父母都應該是資優的,看來正是如此呢!
在法庭上,辨護律師會攻擊證人的私德,來否定他的證供。在論譠上可不必了吧,與其多方抹黑一個根本不認識的人,何不大大方方的討論呢。

我記得每次同家長講到無話再講的時候,我都會問:咁你認為應該再可以點做?佢地通常都啞口無言。

或者呢度咁多資優孩子的資優父母,應該共同起草一個照顧到資優兒的理想學校模式,可能重實際些。

不過,
中國有四大發明喎,
[size=medium]

咁都唔比揀呀, 咁要咁多發明黎做咩野......?
「世有伯樂,然后有千里馬。千里馬常有,而伯樂不常有。」《韓愈-馬說》

暴龍媽咪.....

唔得....))....冇得揀...
你只可揀做一隻......"待填的小呆鴨"
:

DR.T....

我最反對的所謂公平 = 統一進度....統一教材
教育的公平應是在立足點...(每人都有出頭機會...
不設上限)....不是齊頭的公平.....(不得凸出)

exteacher2008...

Sorry...i don't mean to be offensive at all...
if i did make u feel that way....my apology....
exteacher2008 寫道:
wing,

據聞資優兒的父母都應該是資優的,看來正是如此呢!
在法庭上,辨護律師會攻擊證人的私德,來否定他的證供。在論譠上可不必了吧,與其多方抹黑一個根本不認識的人,何不大大方方的討論呢。

wings230 寫道:
暴龍媽咪.....

唔得....))....冇得揀...
你只可揀做一隻......"待填的小呆鴨"
:

D暴龍食唔飽, 會點呢???
7歲既外壳, 15歲既智能, 係咪佢既錯???
唔夠飽咬到人就係梗係父母既責任啦, 但係我都未養過恐龍, 點知喎, 路人甲就會話:『唔識教就咪學人養啦!!!!』如果係隻貓, 係隻狗就好三扒兩撥送左比人啦, 不過係恐龍喎, 仲係你自已生既, 可以點呢????
一年級已經全級(超過240人)考十二, 無犯罪紀錄, 一教就明, 就因為佢上堂鐘意只用一隻耳仔聽書, 一邊腦去漫遊宇宙, 差D就要趕出校, 若果個個係你個仔, 你有咩野感受,  

我似係一隻等死既老恐龍多D    

exteacher2008....

我只是有點兒感觸罷了!
多年來跟老師們打交道...累積了一些體驗
我在天主教學校成長...老師們對我的關愛..
至今仍銘記於心....孩子生得太晚吧!..
他沒我等之福氣...
我比較重視資優孩子德育上的培訓..
愛的教育....絕對凌駕於其他

exteacher2008...

佢地唔備課...梗係啞口無言 lah...
冇心聽書....就比佢地出去踢下波 lor.....
佢地個心係度飛緊....你係都要打佢洛地..
梗同你搗蛋lah...
公平?...對啊..!..佢地學得太快...
對其他人唔公平 ga....
"爸爸...我上堂冇野學係到悶...我會爆炸 ga"
那年他才八歲...sigh~

講時講, 我都覺我地以前個代既老師更令我信服,
不過我同你教區有D分別, 我讀開基督教,
但是, 我覺得最緊要係有愛心,
我都係擔心佢地既行為多D,
領悟能力咁高既人, 若行為有少許偏差, 成就將以倍數計算, 無論是好, 是壞,
可能不是每一資優父母都有這個想法,
係龍係蛇這一刻確難定案, 但我極希望佢地(所有資優兒童)係龍,
好虛榮呢!!!  因為若相反, 這個世界會多一些精靈, 快轉, 靈活既『牛鬼蛇神』, 點解唔比多D資源去令香港 (社會)多D棟樑, 而比機會他們流失去異類境地??????????

我見過有資優兒童的父母..本身已夠慘....這些孩子又不是好照顧的..長大點還要日日提心吊膽阿仔在學校又有甚麼新搞作...幾時要見家長...幾時被投訴........辛苦有誰知,辛苦向誰訴?中學都仲係咁..已經係名校啦..................現在看了這個topic......的內容...poor 阿仔....可唔可以唔返學...........................請問是否現在所有學校都有這個"觀念"???前任老師話已看過有關資料.....即係話原來都對資優兒的了解仍然有限......唉..前路茫茫...一片黑暗似的~~

為你們(資優孩子和父母)憂傷...........努力﹗加油﹗不要放棄﹗不要生氣﹗

在地球上,100個人中有5個人是精神病患,那麼他就是不正常;但100個人中有九十五個人患有精神病,那麼剩餘沒有此症狀的五人就變成有問題,是異類,是不正常,一定會被排擠.....這是以前修"思維方法"阿老師講ge比喻.....
我是天空裡的一片雲,偶爾投影在你的波心,你不必訝異,更無須歡喜,在轉瞬間消滅了蹤影。....... 我像一片落葉,在盲目的流浪,偶而停駐,卻無法停留

其實我們這裡就"公平"的定義的討論,正正就是一般特殊教育課程的第一課,exteacher2008所提的是傳統公平的看法(均分教育資源),暴龍媽咪/wings230的看法當然是從家長角度看問題,但正正就是現時特殊教育界(不敢說是否較進步)對"公平"的態度.

罪魁禍首是教育當局並沒有好好地先準備好各人的思想,攪清楚大家對"公平"的看法,就已經怱怱推行融合教育.於是教師們以常理分析事件便會覺得是有特殊教育需要的學生分薄了其他學生的資源,於是他們便覺得這是不公平的...甚至連張文光也曾發表類似凡言論(關於讀障學生特別考試安排對其他人不公平).

另一方面,政府對教育公眾正確面對特殊學習需要學生的態度的宣傳一直停留在十分低的層次-"隔離個小明寫字反轉...但我都會同佢玩"只是強調容納/容忍,但沒有教導大家易地而處...

但我始終覺得有討論才是好事,最少知道有教師中有如exteacher2008的看法.

exteacher2008,
      其實真的謝謝你肯願意出來發表你的真正感覺...如此,大家(老師和家長)才有真正的溝通....
真正的溝通,坦誠的溝通就是這樣開始的...雖然各持不同的看法,的確會有點火花,但總好過埋藏心底.....個結永遠打不開......
謝謝你如此坦誠的公開表達你的看法...真的﹗﹗ :wink:
我是天空裡的一片雲,偶爾投影在你的波心,你不必訝異,更無須歡喜,在轉瞬間消滅了蹤影。....... 我像一片落葉,在盲目的流浪,偶而停駐,卻無法停留

exteacher2008 寫道:

.......好多頑劣學生的家長,向學校提交孩子的資優report,認為孩子的所有問題是資優而起,要學校特別處理。............

小兒就是你眼中的頑劣學生,但我只交了他有過動特徵的report 回校,不敢提及資優這個'大名',我就是怕了會有老師好像你一樣以為我拿'資優'做借口..........在此,我想說:
沒有玩過d咁好玩ge野的話,我想我會同你的想法一樣.

小孩子的天空 寫道:
小兒就是你眼中的頑劣學生,但我只交了他有過動特徵的report 回校,不敢提及資優這個'大名',我就是怕了會有老師好像你一樣以為我拿'資優'做借口..........在此,我想說:
沒有玩過d咁好玩ge野的話,我想我會同你的想法一樣.

小孩子:
你說得對, 這件野(我就兩件)確是好玩架, 仲係一生一世, 唔可以轉名, 唔可以棄權, 仲唔好咁大聲伸氣呀......

‹ 上一主題|下一主題