用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 仁愛堂田家炳小學 今年9月入此校
go

今年9月入此校 [複製鏈接]

請問開学前,有冇講座或入学前活動安排?
   2    0    0    0

回覆:叮噹小孩 的帖子

有一個家長講座

何時 ??

引用:有一個家長講座 +

原帖由 kerrielam 於 15-03-15 發表
有一個家長講座
想問吓現在就讀小朋友既家長,為何喜歡田小?愉快學習?多課外活動?小朋友功課需要家長多些支援嗎?需要多補習又或功課太輕鬆?係咪成績好才可以入「普教中」班呢?感謝家長,先謝謝!

引用:Quote:原帖由+kerrielam+於+15-03-15+發表

原帖由 rhung 於 15-06-09 發表
想問吓現在就讀小朋友既家長,為何喜歡田小?愉快學習?多課外活動?小朋友功課需要家長多些支援嗎?需要多 ...
我们选此校,因為小朋友和我們都喜歡。
除了步行5分鐘路程,黃校長(現任的男校長)非常支持家長找出孩子的興趣去發展。

一) 課程正常
二) 長假期,學校有興趣班給學生/家長選擇
三) 普教中,按家長意願及學生能力而決定。

我的小朋友有參加學校的支援班和精英課程。

希望幫到你

引用:Quote:原帖由+rhung+於+15-06-09+發表想問

原帖由 PandaVV 於 15-06-10 發表
我们选此校,因為小朋友和我們都喜歡。
除了步行5分鐘路程,黃校長(現任的男校長)非常支持家長找出孩子的興 ...
請問功課如何?知不知編班評估會問咩問題嗎?

引用:Quote:原帖由+PandaVV+於+15-06-10+發表我

原帖由 hippohippolily 於 15-06-10 發表
請問功課如何?知不知編班評估會問咩問題嗎?
如想入普教中,學校會要求小朋友的普通話水平比較高,因為中文課堂上的所有對話,活動及考試都用普通話。所以,如果屋企是用普通話作母語或幼稚園時期已學好普通話,選普教中時,通過評估的機會比較大。

功課方面,普教中和粵教中有不同。普班的是功課較深,但量少:而粵班是功課多,但比較少。

我的小孩子是粵班,通常主科每日一至二樣功課,但星期五有時會多d。

引用:Quote:原帖由+hippohippolily+於+15-06-10+

如想入普教中,學校會要求小朋友的普通話水平比較高,因為中文課堂上的所有對話,活動及考試都用普通話。所 ...
咁英文訓練,學校又怎樣改善小朋友英文能力,會否鼓勵多閱讀?又或者要自行出補習?
這校是否多普通話家長?而以你所感覺或所見,普遍家長是放任學生去學習,又或者都著緊小朋友學習進度?
我們家也去過五月時開放日,不同國家専題學習, 看到小朋友很用心去做這個project, 但這些project 是否所有學生也要參與?

先謝謝,很多問題,感激田小家長

PandaVV 發表於 15-6-10 08:37
如想入普教中,學校會要求小朋友的普通話水平比較高,因為中文課堂上的所有對話,活動及考試都用普通話。所 ...
Panda VV, 謝謝你的解答.....因本身我自己就唔太贊成普教中....SO, 想問下你的意見...謝謝你..
孩子在田小開心嗎?

引用:Quote:PandaVV+發表於+15-6-10+08:37+如想

原帖由 hippohippolily 於 15-06-10 發表
Panda VV, 謝謝你的解答.....因本身我自己就唔太贊成普教中....SO, 想問下你的意見...謝謝你..
孩子在田小 ...
我昨天收到學校的通告,查問家長下年度是否選普教中,我現在還在考慮中。因為上年度,我的小孩子未能通知普通話能力評估,所以學校派了粵教中。

孩子很喜歡上學。

引用:Quote:原帖由+PandaVV+於+15-06-10+發表如

原帖由 rhung 於 15-06-10 發表
咁英文訓練,學校又怎樣改善小朋友英文能力,會否鼓勵多閱讀?又或者要自行出補習?
這校是否多普通話家長 ...
學校有英語日,亦鼓勵學生多閱讀。
如果小朋友的學習能力強,肯自己完成功課及溫習,當然可以不用補習。(我的孩子是類型)

但如果家長沒時間跟功課,默書及測考,只好到補習社。另外,家長想小孩子有好成績,也要平日努力,因為平日的表現也有評分。

單非的學生一定有,我也見到有說普通話的家長。

田小給我的印象,是一間不太谷也不太鬆的小學。

引用:Quote:原帖由+PandaVV+於+15-06-10+發表如

這校是否多普通話家長 ...
專題是需要學生參與,會要求學生回家做,例如:到圖書館或上網找資料,完成後,再帶回學校分享。

引用:Quote:原帖由+rhung+於+15-06-10+發表咁英

專題是需要學生參與,會要求學生回家做,例如:到圖書館或上網找資料,完成後,再帶回學校分享。

...
那麼五月份時學校開放日,是否所有學生也可以參與而不是個別經挑選叻學生才有份做?

個別跟唔上同學,學校有冇特別支援,例如放學後功課班?

田小家長,又煩到妳

引用:Quote:原帖由+PandaVV+於+15-06-10+發表專

那麼五月份時學校開放日,是否所有學生也可以參與而不是個別經挑選叻學生才有份做?

個別跟唔上同學,學校 ...
我的孩子也有參與自己班的國家介紹,但優秀作品會給老師抽出來於開放日參展。抱歉,是
沒有功課班。

除非是SEN, 否則功課跟不上,未必有特別協助。不過,這點我不太確定。

或許你致電學校查詢。抱歉不能解答。

回覆:今年9月入此校

此校校長表明,如果想要課程深,教得快,谷得,請到附近的小學。

學校的教育目標不是這些。我非常喜歡這套,所以選這校。

引用:Quote:原帖由+rhung+於+15-06-10+發表那麼

我的孩子也有參與自己班的國家介紹,但優秀作品會給老師抽出來於開放日參展。抱歉,是
沒有功課班。
感謝你回答,坦白講我們就是需要聽到家長真實體驗,在學校網址裏找不到這些答案。

回覆:今年9月入此校

PandaVV說得冇錯,田小嘅理念好啱
我地呢種對子女有要求,卻不催谷嘅家長,我認識嘅田小家長,大部分都擁有正確嘅教育觀念,給孩子愉快又績極嘅童年。
我跟丈夫是外國回流,對子女嘅培育方向是重品德,重態度行先,成績行後,希望子女有多元自由發展,我地去咗好多小學參觀及和不同嘅小學生傾談,發覺田小嘅學生最多元化,最有童真,我記得校長講過,佢好鼓勵學生去玩,去活動,因為玩同活動,先可令腦袋更活躍,亦能增加思維發展,這個亦是我與丈夫嘅教育理念。

我覺得田小對孩子嘅要求也是一樣,鼓勵孩子唔好死讀書,要發掘多方面嘅興趣,藝術,運動,音樂……做人要有目標,同放眼世界,唔好做井底之蛙等等。

課程方面,一年級生要學嘅知識一定學足,老師對學生學業也有要求的,但如果要求一年級生學二,三年級嘅嘢,可能會令人失望,因為暫時田小並唔係呢種小學。

我仔仔現在係音樂,體育,學術都對自己有要求,這是他自已自發的,我實在很安慰,亦非常欣賞及感激學校嘅取向同培育。

希望入到田小嘅孩子同家長,能發掘同體會這所學校嘅好。

Kelvine  Truth!  發表於 15-6-26 17:57

引用:PandaVV說得冇錯,田小嘅理念好啱 我地呢種

原帖由 MC媽 於 15-06-11 發表
我地呢種對子女有要求,卻不催谷嘅家長,我認識嘅田小家長,大部分都擁有 ...
聽到現讀田小小朋友家長分享,很感謝,因為對學校印象較模糊,可否分享學校怎樣做好品德培養?有冇具體例子,先謝謝你抽空分享

MC媽 發表於 15-6-11 00:48
我地呢種對子女有要求,卻不催谷嘅家長,我認識嘅田小家長,大部分都擁有 ...
多謝各位現有田小家長嘅分享...

今年9月我將會成為一份子...  

真的, 聽校長講, 田小嘅學生唔要只有讀書, "玩"都好重要架...
真係好深刻...
聽到咁, 我覺得好啱我個好動嘅囡囡...
大抽獎乙一入, 希望囡囡有個快樂嘅小學生活...

引用:Quote:原帖由+MC媽+於+15-06-11+發表PandaV

原帖由 rhung 於 15-06-11 發表
聽到現讀田小小朋友家長分享,很感謝,因為對學校印象較模糊,可否分享學校怎樣做好品德培養?有冇具體例子 ...
校長同老師相鼓勵學生服務社群,服務自己班同學,服務老師,服務屋企人, 我兒子很喜歡系課堂上幫助老師同學, 因老師會寫獎勵卡及 鼓勵的說話比學生, 我覺得學校呢樣做得好好, 不論成績, 老師看到學生的品格良好, 就會即時作出鼓勵。 學校好多時校園服務生, 上一次活動的服務生多達二百幾人, 每個學生都好樂意學校作出貢獻, 校長話希望培養學生服務他人嘅心,以禮待人。 我好認同。

lai_tat    發表於 15-6-11 15:55
‹ 上一主題|下一主題