用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校、直資是否一定好過津校?
樓主: man811231
go

私校、直資是否一定好過津校?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

雖然有d離題:咁即係呈分試無考一次,會排最尾定係absent?
無考一科又點計?

我揾到喇!

■4.若缺席某科/某次呈分試,對升中有何影響?小學是否必然安排補考?怎樣維持公平?

●梁兆棠:只會計算有應考的分數,即計算其他呈分成績的平均數。各校的補考安排有別,沒有政策規定。以我校為例,若學生因病或其他合理原因補考,因比其他同學多了時間準備,也難保有個別同學會向補考生作出提示,故成績會扣減10%,比較公平。

冼儉偉:以我校為例,若學生因傷風、感冒缺席,會盡量安排在老師講解試卷前補考,但不會扣減分數,我們相信孩子是誠實的,而其他同學亦無理由會透露考試內容,這很「蝕底」。但若孩子因為跌斷手,寫不到字,那或未能安排補考。若學生只應考兩次呈分試,則會計算兩次的平均成績。

●教育局:根據教育局向學校發出的《校內成績評估指南》,如學生有有充分理由(如生病等)而缺席測驗或考試,學校應盡量為其安排補考,妥為處理,以確保公平。若學生最終因各種原因未能參加補考,其餘兩次的校內成績經調整後,平均成績會用來劃分派位組別,以作統一派位之用。

hkpapa852  我諗間間學校安排可能不同   發表於 15-3-11 17:34
恐龍家

回覆:私校、直資是否一定好過津校?

呢個post係近排最用「神」睇嘅post
稍為唔專心都即刻follow唔到

回覆 hkpapa852 的帖子

我是說神私同神小分別,不是私小同津校分別!

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我是說神私同神小

原帖由 Cly2008 於 15-03-11 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

我是說神私同神小分別,不是私小同津校分別!
什麼是神小?

越來越多神⋯⋯

subb  每人心中都有個"神"   發表於 15-3-12 15:50
subb    發表於 15-3-12 15:50
siden  覺得好混亂  發表於 15-3-11 19:01

引用:讀書靠自己,不是靠學校,現私校直資多內地

原帖由 brother4 於 15-03-10 發表
讀書靠自己,不是靠學校,現私校直資多內地生,朋友孩子是私校/直資學校,投訴內地玍在班房吐痰,吐正朋友 ...

man811231 發表於 15-3-10 10:37
但叻果d是否入曬私校、直資!?感覺讀津校冇禁叻!
點可以咁講, 你有25分入St Mary或MCS, 你會唔會神經仲走去考私校, 除非想入DGS或SPCC。
直/私有神校, 有一線, 有二線
官津都有樣有神校, 有一線, 有二線, 仲有三線同寶校俾你揀添

所以, 點可以話讀津校有禁叻, 只可以話, 父母可以好牙擦咁同人講, 我阿囝/囡入咗XX私校/直資, 好難考架, 幾千人報架, 仲要個個月交學費架......以下一千字乞人憎咀臉說話。

當然, 以上只係屬於小部份既乞人憎家長所為, 大部份家長都係好似我咁, 為咗揀間啱既學校俾小朋友, 先報私校的, 無話叻唔叻, 考到只可以話小朋友運氣比較好。

小曳人 發表於 15-3-11 17:32
雖然有d離題:咁即係呈分試無考一次,會排最尾定係absent?
無考一科又點計?
分數只打9折叫"抵", 我知好多學校, 至少打8折
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-3-10 12:12
乜唔係官津要跟教局指引...課程不能教快...理論上唔谷咩
官津谷係學校本身為成績去谷學生 ~~~
無理由, 天神村間小學一開波已經教二年級書, 我間普通母校數學都教快一個學期。

MrBeast  上有政策下有對策  發表於 15-3-12 17:25

hkpapa852 發表於 15-3-11 16:01
我唔信, 如果呈三全級包尾, 即使呈一呈二全級第一, 9成跌落Band 2, 尤其那些B1學生比例較低的學校(二/三線 ...
可能係理論上, 呈一呈二全級第一既學生, 如選校唔太離題, 自行早已收咗, 所以該家長發現學生呈三成績就算好衰, 都仲係派到好學校, 所以以為唔會跌。

有家長會因弟弟世襲入喇沙,報考男拔,試一試

回覆 little_yolky 的帖子

點解唔會放棄啊?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

little_yolky 發表於 15-3-12 11:25
點可以咁講, 你有25分入St Mary或MCS, 你會唔會神經仲走去考私校, 除非想入DGS或SPCC。
直/私有神校, 有一 ...

25分入<-- 唔一定係叻果D

teambuilder 發表於 15-3-12 13:30
25分入
當然唔一定, 我係回之前話覺得讀津校D細路無咁叻既JM。
當然, 我既大前題係揀學校有如揀老公, 要啱自己先會揀。如果自己細路好叻, 又有25分可以入Marys或LS, 無理由仲嘥精神走去同人爭直/私吧, 所以, 津校當然係有叻人的。

唔好咁武斷,唔同嘅屋企有唔同嘅要求,並唔係話一定神津就適合嘅。我識得嗰啲25分可以入 St Mary 同埋 LS 全部都去晒私校
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

HKTHK 發表於 15-3-12 13:43

唔好咁武斷,唔同嘅屋企有唔同嘅要求,並唔係話一定神津就適合嘅。我識得嗰啲25分 ...
所以我咪話大前題一定係假設所有父母都係根據合適為原則去幫小朋友搵學校囉。

年年大把由私校,直G插去神津啦

teambuilder 發表於 15-3-12 13:30
25分入
考到入私校/直資=/=叻, 只係面試表現較出色或有家庭背景

真係要比咪拖兩做學生一齊去搵專家做評估囉! 齋吹無謂

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

幾歲人仔,叻得去邊?萬中可能得一兩個

文曲星降世,私校直資收生附算命,要大富大貴命才收

‹ 上一主題|下一主題