用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場) ...
樓主: Sindy
go

3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入   [複製鏈接]

回覆 Sindy 的帖子

中提琴個班,真係多得你。
我小朋友今年無參加,睇完咁既場面,出年都未必參加。音樂藝術本身已經主觀,得一個評判,仲分分鐘整個咁mean的,真攞命。

Jane1983 發表於 15-3-10 22:19
回覆 Sindy 的帖子

中提琴個班,真係多得你。
真係罕見咁mean....其實對住自己學生可以咁mean架, 但呢個唔係課堂, 係比賽, 比D鼓勵好似要佢銀包拎錢出黎咁..我仔好鐘意而家個老師, 因為從未鬧過佢一句, 從未話過佢有咩做得唔好.. 因為人地真係做野的, 唔好唔駛講, 只要你再做, 做到啱為止, 咁先係路架麻...要鬧要話, 係張評分紙就可以講啦.. 不過話時話, 佢D評語, 反而無乜鬧喎.. 仲讚我仔呢樣好, 果樣好咁喎, 以佢呢D評語, 以我既經驗.. 至少有八十分以上...

Jane1983  希望你點醒佢!  發表於 15-3-11 07:37

一、二、三名的位置一位也沒有、確有點那個!
至於不給分數的相信也不止這位評判吧!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

經歷過今年的賽事, 真係忍唔住要破戒呻下。

其實評判係咪有必要咁MEAN呢?尤其响較初級的賽事入面, 唔係應該俾多一點鼓勵嗎?抑或評判覺得初級組別的參賽者應該要具備高級甚至專業級的水準和資格?就算評判唔鍾意讚人, 亦無必要寫得太盡囉。

縱然我認同面對不同的評語亦係一個好好的學習過程, 但小朋友見到幾個月努力所換來的,竟然係一面倒的批評的時候, 事實係會好難過同好打擊佢地的自信。

引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+15-3-11+09:19

原帖由 bebebe12345 於 15-03-11 發表

喔原來不給分是會發生的?

bebebe12345 發表於 15-3-11 09:18
至於不給分數的相信也不止這位評判吧! ...
係初級組賽事拉中級組歌, 要求高級組水準, 而不給分, 我覺得是過份的

也不是只有Strings才發生丶
沒分之外俾個6x你又如何!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 15-3-11 11:18
你都講得啱...唉.. 比D鼓勵唔得既.. 唉, 我係鄧佢地D細既唔抵.. 我仔就抵死的, 尾行走左音.. 但有cert. 佢係睇基本功黎比分...

kititiiwhite 發表於 15-3-11 10:00
經歷過今年的賽事, 真係忍唔住要破戒呻下。

其實評判係咪有必要咁MEAN呢?尤其响較初級的賽事入面, 唔係應 ...
有好多評判, 都係老式教育方法訓練出黎, 其實同而家係有D脫節.. 好harsh....

引用:也不是只有Strings才發生丶沒分之外俾個6x

原帖由 bebebe12345 於 15-03-11 發表
比我覺得有別

係差同人地覺得一文不值的分別

回覆 bebebe12345 的帖子

60幾分,加埋指出錯誤地方的評語,係可以接受。小朋友如果拉得吾好,自己都知,知錯能改,下次再努力,捲土重來。
完成賽事,但攞0分,係羞辱,無需要咁絕。

0分????.....沒有吧!
沒分=0分!
明白6x分比沒給分數好!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

係斜劃左個格, 無分, 唔係零分... 就好似遲到左, 帶唔啱紙咁, 唔比分.... 不過其實可以理解為佢唔想比低分傷害左個小朋友, 情願唔比分掛

Sindy 發表於 15-3-11 11:44
有好多評判, 都係老式教育方法訓練出黎, 其實同而家係有D脫節.. 好harsh....

其實我自己都係受呢一套大的, 心底裡好明白部分評判的做法, 只係當代入父母角色後, 心態有所轉變, 會變得唔忍心, 同埋因為每一位評判, 每一場的評分準則並唔一致, 所以會替部份小朋友們不值...

評判再MEAN, 畢竟寫的亦全部有事實根據, 無計, 呻完之後正面去睇, 希望今次事件可以令小朋友們的心理質素及演奏技巧都有所提昇啦!

kititiiwhite 發表於 15-3-11 12:17
其實我自己都係受呢一套大的, 心底裡好明白部分評判的做法, 只係當代入父母角色後, 心態有所轉變, 會變得 ...
我明白, 我都係過來人, 阿女有次鋼琴拎左獎, 雄心壯志.. 點知再參加, 個評判改晒樂譜既彈法, 無獎都唔跟要, 仲要低分, 自此之後就不再參加比賽, 打擊都仲係度, 不過佢好鐘意音樂, 而家仲會彈琴... 所以評判好緊要, 不過講返轉頭, 都係睇個別小朋友既心理質素, 阿仔今次係有唔開心, 不過一部3DS就可以撫平佢傷口, 佢對呢D野唔係好緊要.. 對得失亦都唔係睇得好重..

回覆:3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入

我很少上ek, 剛巧看到這topic, 有種欲哭無淚感覺!

請問mean評判是否都是同一位MY女士,全都在青年廣場?

我的兒子下星期才比賽,實在不想跟他説有這樣極端的情況,怕影響心情。

但不説又怕沒心理準備

NewSnoopy 發表於 15-3-11 12:39
我很少上ek, 剛巧看到這topic, 有種欲哭無淚感覺!
你唔駛咁驚住, 佢琴日果場已經有改善.....我諗佢開始識做呢D比賽既評判架喇...

引用:Quote:原帖由+bebebe12345+於+15-03-11+發

原帖由 titibaby 於 15-03-11 發表
比我覺得有別

係差同人地覺得一文不值的分別
如果發生在較高級別我又接受到多啲

Sindy  認同  發表於 15-3-11 12:51

引用:Quote:原帖由+titibaby+於+15-03-11+發表比

原帖由 marcuscyrus 於 15-03-11 發表
如果發生在較高級別我又接受到多啲
我多年前去過一場6級piano,評判講comments時都係好惡,會話冇expect6級水準咁低,話好多參賽者balance同pedal都處理唔好,但佢寫了好詳細的評語比每位參賽者,入面除了指出問題,還提議了改善方法,日後如何練習等

‹ 上一主題|下一主題