用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場) ...
樓主: Sindy
go

3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入   [複製鏈接]

小伊 發表於 15-3-18 16:30
調琴不是考試範圍
如果有人因為呢個問題校際, 所以唔比分呢? 我聽到都O左咀...

引用:想問下,+皇家試,+幾級要求小朋友自已調琴?

原帖由 Sindy 於 15-03-18 發表
想問下, 皇家試, 幾級要求小朋友自已調琴?
好像g5 以下可以伴奏調?

回覆:3月9日中提琴初級, 聯署投訴, 是日小提琴2級(青年廣場)請入

想知這幾天有沒有級別比賽?正常嗎?

titibaby 發表於 15-3-18 16:50
7級小提琴都麻麻地正常, 不過就唔係太離譜

回覆:Sindy 的帖子

你意思話喺比賽度tune咗琴而冇分?

smellycat 發表於 15-3-18 16:58
你意思話喺比賽度tune咗琴而冇分?
係呀, 出左去台度, 行埋伴奏個鋼琴度, 比個中提玲伴奏tune琴, 咁就唔比分

引用:Quote:titibaby+發表於+15-3-18+16:50+想知

7級小提琴都麻麻地正常, 不過就唔係太離譜
也是她?

Sindy  係  發表於 15-3-18 17:12

引用:Quote:smellycat+發表於+15-3-18+16:58+你

係呀, 出左去台度, 行埋伴奏個鋼琴度, 比個中提玲伴奏tune琴, 咁就唔比分
因為理論上可以當係第二個人「拉」?

titibaby 發表於 15-3-18 17:04
因為理論上可以當係第二個人「拉」?

唔知, 要專家解答了..不過以往我都未見過咁情況, 伴奏調琴都好普遍

回覆:titibaby 的帖子

朋友仔星期一和今天violin G1, 遇上另一killer (both venue in Kowloon).  Monday 82,81,80 各一,其餘below 80; 今天81(1st), 80,80 (2nd),no third, all remaining below 80.. Some got 6x.

回覆:熊貓BB 的帖子

Adjudicator : A Yeung

引用:想知這幾天有沒有級別比賽?正常嗎? +

原帖由 titibaby 於 15-03-18 發表
不是,我伴二級,職員有宣佈,開賽前可老師調,出場是老師不能再幫學生

引用:+本帖最後由+Sindy+於+15-3-18+17:13+編輯+

不過我未見過校際伴奏會tune 琴wor

見過tune 極tune 唔到,斷線都有,伴奏都沒有幫,我估他們知道是唔得的

引用:朋友仔星期一和今天violin+G1,+遇上另一kil

原帖由 熊貓BB 於 15-03-18 發表
朋友仔星期一和今天violin G1, 遇上另一killer (both venue in Kowloon).  Monday 82,81,80 各一,其餘belo ...

熊貓BB 發表於 15-3-18 17:16
Adjudicator : A Yeung
呢個係第一場中提琴評判, 老師都有覺唔妥, 不過比killer蓋過左....

titibaby 發表於 15-3-18 17:25
不過我未見過校際伴奏會tune 琴wor

見過tune 極tune 唔到,斷線都有,伴奏都沒有幫,我估他們知道是唔得的 ...
可能我之前見到都係小朋友行埋個琴度, 伴奏比個A, 跟住係小朋友自已扮郁個琴.. 但我真係好似有見過伴奏郁琴

熊貓BB 發表於 15-3-18 17:16
朋友仔星期一和今天violin G1, 遇上另一killer (both venue in Kowloon).  Monday 82,81,80 各一,其餘belo ...

A Yeung 是否Angela Yeung? 如果是,我又唔覺得她是killer, 阿仔早幾日參加初級cello,賽果正常,一冠,2亞,2季,季軍也有83,眼見也有多人有80以上,而且她的comments也是以鼓勵小朋友繼續進步為主,不是純批評喎。

回覆:Sindy 的帖子

好多伴奏都唔識得tune琴,見距哋G-D-A-E逐條同個鋼琴去對音。

回覆:lingling06 的帖子

Yes,不知是否因為她自己是celloist, 所以cello賽果正常...兩場violin聽說也有拉得好但只有7x分。

小伊 發表於 15-3-18 22:09
好多伴奏都唔識得tune琴,見距哋G-D-A-E逐條同個鋼琴去對音。
係呀,好彩我個伴奏本身都係中同小提琴老師,以往我都叫阿女扮埋個琴度tune, 不過阿仔就是但,不過收到最新料,同一個老師,同一個評判,唔同場,兩個都有tune 琴,一個有分,一個無分,呢個killer 真係離譜
‹ 上一主題|下一主題