用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三grammar
樓主: chicken
go

小三grammar [複製鏈接]

回覆 scyauchris 的帖子

咁我覺呀仔間學校好好係英文科上, 佢讀緊小一,課堂著重基本文法及作簡單sentence,基礎既結構sentence認識一定有.
另外學校有英語電子書閱讀計劃, 鼓勵學生自己培養閱讀興趣, 大部份書藉都好有趣故事.  呀仔由開學到現在已看了OVER 45本書, 當然不是個個生字都會記到或明白, 但看得多的確+强左佢既生字庫,同埋佢做一些preposition exercise 佢竟然好自然會大部份填對.  成效好大 .   此終在學校教的是有限,額外既吸收最終是靠自己.

scyauchris 發表於 15-5-4 08:44
大部份英文或中文能力高的小朋友,我相信一定不是學校教出來。
我囡囡間學校好傳統, 同幾十年前我讀書時一樣, 都係老老實實咁教grammer, 咁我自己响屋企咪可以慳番, 只需要專心同佢閱讀就得, 幾好

我地general eng 教的grammar是追唔上lit, lit 唔會講解任何grammar.

引用:大部份英文或中文能力高的小朋友,我相信一

原帖由 scyauchris 於 15-05-04 發表
Agree x 2

引用:大部份英文或中文能力高的小朋友,我相信一

原帖由 scyauchris 於 15-05-04 發表
Agree

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+15-05-04+發表

原帖由 under_the_tree 於 15-05-06 發表
Agree
為何學校不能教出高水平學生?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

有雞先定蛋先的問題。我見語文好的,未升p1語文能力已有一定程度。我地學校都有培養小朋友閱讀習慣,每天早上有reading time.  另外都比較少功課,等佢地多d時間,當然多左時間家長會如何善用,就每個人都不同。

You may want to visit a center in Jordan
My girl goes there... it is very good.  They teach grammar and English Reader too.  If you interested.. pm me separately..

引用:有雞先定蛋先的問題。我見語文好的,未升p1

原帖由 scyauchris 於 15-05-07 發表
有雞先定蛋先的問題。我見語文好的,未升p1語文能力已有一定程度。我地學校都有培養小朋友閱讀習慣,每天早 ...
唔可以簡單說成雞定雞蛋問題。學校係教育的專業,唔係應該知道甚麼是對孩子學習有利麼?英文中文數學科學音樂體育也是雞定雞蛋問題?咁世界上不用中小學存在,全部 home schooling 可以了。

港同是直資,收費便宜,但英文教學非傳統文法測考,結果第一屆畢業生英文比得上傳統名校。大家應多點參考。

利申:我孩子不是讀港同。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

抱歉,請不要誤會我覺得返學無乜用。

不過我覺得音樂,美術同體育是講天份,再加小朋友自己興趣。其實該說學校同家長要互相合作。
我只是見到身邊朋友d囝囡係未入學前,佢地已有良好的語文發展。

引用:有雞先定蛋先的問題。我見語文好的,未升p1

回覆 IloveJJ 的帖子

港島區無乜功課勁hea又唔谷的英小!中文被外人形容好差

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 港島區無乜功課勁hea

回覆:小三grammar

我只是見到身邊朋友d囝囡係未入學前,佢地已有良好的語文發展。

Xxxxxx

不代表學校不應改進。

當然津校,老師都好仁慈!

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 當然津校,老師都好

香港都有唔谷及少功課的學校,我地學校教英文只用longman及課本練習,真係無乜extra worksheet 操grammar, 返左差不多整年,最多英文好似有四五張工作紙不過係reading comprehesion.

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 香港都有唔谷及少功

如果一定要把小學分一二線,分分鐘二線小學更谷更深。我地位於12網,只是可能家長有錯覺我地學校功課多。什麼叫谷考試?乜考試都可以谷嗎?  功課其實不用太深,太深咪要教個小朋友做,我地學校功課一定是小朋友能力做到。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 如果一定要把小學分

‹ 上一主題|下一主題