用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 擔心bb有腦麻痺
go

[其他] 擔心bb有腦麻痺 [複製鏈接]

Bb出生時有小小缺氧,做左冷凍治療,照曬MRI同腦電波掃描都話無事,又無抽筋。物理治療師都test過佢頸都有力抬到頭一陣。依家一個半月大,我發覺佢醒時,尤其係掃風,會雙腳伸到好直,好似企直咁,雙手手肘又輕常屈曲。拳頭就一時時握實,有時會好用力捉實我d手指。初初在nicu吸吮能力弱,依家好番好多,都自己食到奶係續親同有增磅,但右耳test ABR就fail
但佢成日都爭扎到面容扭曲,頭又成日向後番,又成日發出怪聲,伸懶腰,搞到我好驚,我覺得佢張力好大,但前兩日去睇私家醫生檢查又話無咩野,我係咪過於憂慮?
   0    0    0    0

引用:Bb出生時有小小缺氧,做左冷凍治療,照曬MR

原帖由 Karenphilic 於 15-03-08 發表
Bb出生時有小小缺氧,做左冷凍治療,照曬MRI同腦電波掃描都話無事,又無抽筋。物理治療師都test過佢頸都有 ...
政府有冇follow up?
聽落我都覺得有少少高張,妳影底佢方便俾醫生睇下。
私家醫生妳醫普通兒科定搵d多經驗的?
可以考慮下中環的Brabra Lam, 做過QM兒科主管,但貴。好似成$3000

高張係咪一定係腦麻痺?
我影低左等聽日約醫生

引用:高張係咪一定係腦麻痺?我影低左等聽日約醫

原帖由 Karenphilic 於 15-03-09 發表
高張係咪一定係腦麻痺?
我影低左等聽日約醫生
高張應該唔代表腦麻。
希望妳BB冇事
咁政府有冇期俾妳覆診?

引用:Bb出生時有小小缺氧,做左冷凍治療,照曬MR

原帖由 Karenphilic 於 15-03-08 發表
Bb出生時有小小缺氧,做左冷凍治療,照曬MRI同腦電波掃描都話無事,又無抽筋。物理治療師都test過佢頸都有 ...
不如你早d帶BB去檢查, 咁咪可以安心d,唔駛自己嚇自己

約左了,但brabra lam要下星期。希望無事

政府覆診期佢已經三個月大,太耐了

引用:約左了,但brabra+lam要下星期。希望無事

約左了,但brabra lam要下星期。希望無事
希望Brabra 可以幇到妳。
妳BB依家幾大?
打一個月針時都可以見健康院醫生再睇下

Brabra等太耐,要等一個星期,所以去左睇另一個兒科專科,佢話bb唔係高張力,但太細個,每日都develop緊,好多野唔可以講實,但暫時睇唔出係有腦麻,大個d先再睇develoP成點

引用:Brabra等太耐,要等一個星期,所以去左睇另

Brabra等太耐,要等一個星期,所以去左睇另一個兒科專科,佢話bb唔係高張力,但太細個,每日都develop緊, ...
咁妳唔洗太擔心呀

‹ 上一主題|下一主題