用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017/18入小一,你開始準備未?
樓主: eng71
go

2017/18入小一,你開始準備未? [複製鏈接]

引用:Quote:sissysze+發表於+15-3-19+00:17+所以

原帖由 hoihoima 於 15-03-19 發表
咁又唔一定。如果入到一間有Band 1中學嘅小學,咁就有12年嘅時間,培養學習和其他興趣,不需要注重在短期內 ...
( 如果入到一間有Band 1中學嘅小學,咁就有12年嘅時間,培養學習和其他興趣,不需要注重在短期內死谷。升中門檻未必太高(每間不一樣),升中壓力也大大減少。)

唔一定,再細分,當中包括:
1) 直屬中學是band 1a, 1b, 1c???

2) 如 直屬中學是band 1a, 小學上中學壓力未必細???睇睇有冇高人解答???

3) 如 直屬中學 是band 1c, 家長會唔會滿足???  當只是騎牛揾馬,始終目標是band 1a/b (識人聖家小學入德望中學).  如是,壓力未必細?要爭取好呈分試成績。

4)  怎樣分band 1a/b/c???? 好似唔易,聖家中學,st clares, 高主教,九龍華仁,有人話1b, 有人話1c

--------

總括,有要求有期望,多數就唔輕鬆。

winnietingting 發表於 15-3-19 10:28
( 如果入到一間有Band 1中學嘅小學,咁就有12年嘅時間,培養學習和其他興趣,不需要注重在短期內死谷。升中 ...

建議妳搵天神, St Mary同高主教家長問下係咪無乜壓力

點分B1A/B/C?
A/B可能難分D, C應該簡單D.

好以一D所謂B1中學, 如果有直屬小學但直屬位都用唔晒(或只僅僅收夠), 甚至仲有位俾"街外B2生"抽到既, 一定唔會係B1A/B
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

winnietingting 發表於 15-3-19 10:28
( 如果入到一間有Band 1中學嘅小學,咁就有12年嘅時間,培養學習和其他興趣,不需要注重在短期內死谷。升中 ...

有要求有期望就睇係點樣嘅要求和期望。如果要成績最好,就當然要付出啦,無免費午餐嘛

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-3-19+08:53+大

原帖由 hoihoima 於 15-03-19 發表
咁當然啦!機會留比有準備嘅人,加油!
搏下有無運抽名津囉

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-3-19+13:37+

原帖由 hkpapa852 於 15-03-19 發表
高記聽聞轉校長後讀到人都顛喎

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-03-19+發表

我識人陀B時已刨定要大學入學率, 然後諗定小朋友要讀咩稚園, 小學, 中學

Phoebe_snufkin 發表於 15-3-25 12:54
我識人陀B時已刨定要大學入學率, 然後諗定小朋友要讀咩稚園, 小學, 中學

我有識得人的小朋友在幼稚園已經講明要栽培小朋友成為婦科醫生
有計劃有系統是好事,只是有時計劃追不上變化
始終小朋友是人,不是機器

回覆:2017/18入小一,你開始準備未?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

不是16/17?

醒目開學勳章 王國長老

引用:不是16/17? +

原帖由 Orphee 於 15-03-27 發表
不是16/17?
16/17另外有帖

‹ 上一主題|下一主題