用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017/18入小一,你開始準備未?
樓主: eng71
go

2017/18入小一,你開始準備未? [複製鏈接]

引用:甘細個,都未睇到個小朋友乜料,起碼到k1下

原帖由 sissysze 於 15-03-15 發表
甘細個,都未睇到個小朋友乜料,起碼到k1下學期,k2左右,開始知小朋友有無料讀唔讀到書,專唔專心,記性好 ...
我不是target名津,反而太谷太多功課測驗考試的不是我所期望的學校,所以真的要多多黎ek學野

回覆:2017/18入小一,你開始準備未?

現在已經好大壓力了!

甘細個,都未睇到個小朋友乜料,起碼到k1下學期,k2左右,開始知小朋友有無料讀唔讀到書,專唔專心,記性好 ...
小雲小吉果間

引用:邊個小學/中學網好?參考下:+http://www.e

原帖由 hkpapa852 於 15-03-15 發表
邊個小學/中學網好?參考下:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758 ...
謝謝分享!

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-03-15+發表甘

原帖由 Cowboy100 於 15-03-15 發表
我不是target名津,反而太谷太多功課測驗考試的不是我所期望的學校,所以真的要多多黎ek學野

...
而家真係有幾多間唔谷唔多功課架.....

sissysze 發表於 15-3-17 00:53

如果唔唔多功課,就不能對升中有期望了。這是現實。

引用:Quote:原帖由+Cowboy100+於+15-03-15+發表

原帖由 sissysze 於 15-03-17 發表

生第一個時,k2才準備考小一;
生第二個時,幾個月大就以考小一為目標了;

提前準備,雖然稱不上水到渠成,但最後總算有得揀,進了龍校,大家咁早準備,相信都會有好成績。

醒目開學勳章 王國長老

hoihoima 發表於 15-3-17 08:48
如果唔谷唔多功課,就不能對升中有期望了。這是現實。
試下考慮一d新思維龍校, 公開試考左幾年成績都ok的, 如真道, 播道, 港同, 聖馬加利等
而家資訊都好透明, 公開試, 升大學%好易搵, 自己睇下覺得夠好就去馬, 覺得想更好就要預備更努力了

引用:Quote:hoihoima+發表於+15-3-17+08:48+如果

小雲小吉嗰間,入到都未知是禍還是福。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-03-15+發表甘

原帖由 LL222 於 15-03-18 發表
小雲小吉嗰間,入到都未知是禍還是福。
甘呢個睇家長有幾了解嗰小朋友,到底自己嗰女適唔適合,如果明知女唔谷得都去,就真係攞苦嚟辛

醒目開學勳章

回覆:alicekeith 的帖子

很喜歡這description, 我小時候都係呢個校網,所以一諗就諗到

引用:Quote:sissysze+發表於+15-3-17+00:53+而家

原帖由 hoihoima 於 15-03-17 發表
如果唔谷唔多功課,就不能對升中有期望了。這是現實。
所以只能向現實低頭,谷谷谷

回覆:smallchristy 的帖子

Agreed…

回覆 sissysze 的帖子

唔係喎我聽到幾位朋友講女拔,個個都話讀得好輕鬆,功課不多,考試冇排名,仲有時間去玩好多課外活動,唔通個個都咁勁唔駛溫書,如果係都㡬好,不過真係好難入。

sissysze 發表於 15-3-19 00:17
所以只能向現實低頭,谷谷谷

咁又唔一定。如果入到一間有Band 1中學嘅小學,咁就有12年嘅時間,培養學習和其他興趣,不需要注重在短期內死。升中門檻未必太高(每間不一樣),升中壓力也大大減少。

hoihoima 發表於 15-3-19 08:49
咁又唔一定。如果入到一間有Band 1中學嘅小學,咁就有12年嘅時間,培養學習和其他興趣,不需要注重在短期內 ...
大前題係: 你要入到先
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-19 08:53
大前題係: 你要入到先

咁當然啦!機會留比有準備嘅人,加油!

eng71 發表於 15-3-9 00:39
大家會點幫孩子準備?

會否已去聽簡介會?好似有啲簡介會不容許不是下年入讀的小孩家長聽,對嗎?
我當年係早一年開始報\聽簡介會,第一年去唔到都仲有下一年嘛,而且親自視察下環境feel下同d學生傾下,雖然收生主導權響學校,但自己都要早d決定方向及排位。
‹ 上一主題|下一主題