用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017/18入小一,你開始準備未?
樓主: eng71
go

2017/18入小一,你開始準備未? [複製鏈接]

回覆 eng71 的帖子

我已經舊年開始準備,聽唔同既talk, 上網了解學校,又問唔同人取經。今年,集中火力聽有經驗既媽媽分享舊年情況,兼update 學校資料。

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+15-3-8+14:43+編輯+

原帖由 奥脫福 於 15-03-08 發表

在香港入小一,其實係你選擇結婚對象果日就要諗定。  ...
笑鳥。又的確係~ 嘿嘿

請問,  小兒今年 9 月讀 K2.  那麼我是應準備 "2017/18 入小一" 嗎 ?  謝.
天助自助者,  別再怨天尤人

醒目開學勳章 王國長老

Mrs.Luckycat 發表於 15-3-11 15:45
請問,  小兒今年 9 月讀 K2.  那麼我是應準備 "2017/18 入小一" 嗎 ?  謝.
是的

日日爬文了。。。。加油

minirat  個人覺得爬文有用  發表於 15-3-12 12:12

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thanks, Charlotte_mom.   

天助自助者,  別再怨天尤人

回覆:2017/18入小一,你開始準備未?

我都開始準備,好緊張!

我嘅準備係去讀個短期兒童心理學課,希望更了解自己小朋友,為她揀合適的學校,將來有個愉快的六年

回覆 smallchristy 的帖子

我經驗話我知,有得你揀果d可能間間都幾千人報,如果你心儀既係官津,直頭冇得你揀添,只可以等運到。

回覆:teambuilder 的帖子

沒關係,我經過K1全軍復沒後,明白了女兒的弱點,只希望揾方法改善,我跟她也盡了力就可以了!

亞囝入左k1已經開始入小一版,買左小學雞精書,最近諗緊搬去邊個校網

回覆 Cowboy100 的帖子

我都想買, 有冇邊本推介?

回覆 hoihoima 的帖子

都岩架, 睇埋升中仲清楚應該選咩小學!

引用:回覆+Cowboy100+的帖子 我都想買,+有冇邊

原帖由 happyprettybaby 於 15-03-14 發表
回覆 Cowboy100 的帖子

我都想買, 有冇邊本推介?
只係買左Ian tsang果本,好多數據分析,不過少介紹校網,少介紹津校,k2時會再買其他參考

咁呢本幾好呀, 我都係TARGET私校同直資, 等我都睇下去書局望望先, 我最近睇緊搬去邊個網, 睇過41校網D樓, 但諗下如果 0 offer 的話抽邊到好...

邊個小學/中學網好?參考下:http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2954758
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

甘細個,都未睇到個小朋友乜料,起碼到k1下學期,k2左右,開始知小朋友有無料讀唔讀到書,專唔專心,記性好唔好,坐唔坐得定。就可以真係根據佢強項shortlist 心儀小學。  不過target 名津真係要等運到。搬咗去未必甘易抽得中,朋友搬去想入小雲小吉嗰間。結果話街坊街里10揀嘅9個去咗寶校

很抱歉,有點離題,但都想請教大家

我仔考到SPK
我知小學要再打算
但不知SPK男生出來前景
十分欣賞SPK德育辦得真的很好

請賜教

引用:邊個小學/中學網好?參考下:+http://www.e

原帖由 hkpapa852 於 15-03-15 發表
邊個小學/中學網好?參考下:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758 ...
超詳細

‹ 上一主題|下一主題