用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足小朋友有無天天食葯?食邊隻葯? ...
go

[過動] 專注力不足小朋友有無天天食葯?食邊隻葯? [複製鏈接]

我個食Concerta,E生話要日日食!好擔心!
   0    0    0    0

跟你一樣,我仔日日食,感覺很ok(已食了兩年多)

你擔心什麼?

我仔都食緊Concerta, 食左4個月

想問下有無負作用?食左係咪個人會定一些?係咪要長期食?e生有開藥給我仔, 但我仲未俾佢食.
你地點同小朋友講要食藥?

我想知會不會倚賴,或將來不吃時,會不會情況更差,由我仔现在只是不專心而已!

gccc 發表於 15-3-9 18:52
我想知會不會倚賴,或將來不吃時,會不會情況更差,由我仔现在只是不專心而已! ...

口服藥不會倚賴,注射或用鼻嗅就有機會。
這藥好像灰姑娘的魔法,只有4,8或12小時,過了就打回原形。所以需要天天食藥,不食就沒效。

個人認為只要不影响到同學或其他人,又不影响小朋友在學校的生活,其實可以不服藥。家長自己平衡利害。
for every one criticism, three positives must be given.

bb108 發表於 15-3-9 17:17
想問下有無負作用?食左係咪個人會定一些?係咪要長期食?e生有開藥給我仔, 但我仲未俾佢食.
你地點同小朋友 ...
我對他說是「專心藥」,幫助他專心的。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 15-3-9 21:32
我對他說是「專心藥」,幫助他專心的。

我仔都知自己上堂唔專心, 點解要睇e生. 我都有提食藥呢樣野, 但佢會話我都無病, 邊個邊個(佢同學)仲唔專心, 咁佢又唔使食既

回覆 bb108 的帖子

即是說小朋友自己未覺得情況差到要食藥。或者他說得對。

回覆 bb108 的帖子

我當年解釋給仔仔聽,專注力不足是一種病,他腦袋裏缺少了一些東西令他專心不到,藥物是幫助他的腦袋可以專心。仔仔當年是好努力去聽從老師,好努力做功課溫習,好乖好合作,但奈何控制不到自己。不明白為何自己常被老師罰,不明白為何功課常常做錯要改正。
我當時好坦白告訴他那是專心藥,吃了或者可以幫到他,亦有機會幫唔到。頭兩個星期是未見其利先見其害,阿仔吃了藥極不舒服,作悶作嘔,無哂胃口。捱過了兩個星期後,適應了,他自己發現可以控制到自己,做功課快了,很多事情本來做不到,現在做得到。是他自己看到食藥後有分別,才肯忍受副作用繼續食藥。

many thanks.  你幫了我許多. 等我再考慮下.
‹ 上一主題|下一主題