用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細b升小一
go

細b升小一 [複製鏈接]

我想問下你地多唔多人係細B呀?會唔會考慮讀多年幼稚園先升小一?

5    0    0    0

回覆:細b升小一

我個人認為~小朋友本身能力無問題,只係細過d, 無唯要佢重讀。但本身小朋友有先天條件因素 (例如發展遲緩, SEN問題)係需要更多時間學習/領悟, 咁就唔好稔係咪大仔/細仔問題,就比多年時間佢地,多些時間發展&適應,反而吸收得更好,發揮得仲有表現。

引用:我個人認為~小朋友本身能力無問題,只係細

原帖由 ihv2kids 於 15-03-06 發表
我個人認為~小朋友本身能力無問題,只係細過d, 無唯要佢重讀。但本身小朋友有先天條件因素 (例如發展遲緩 ...
如果係蛇年出生,都可考慮下...如果沒係就

我仔係虎年,十月中出世

http://www.healthyhk.gov.hk/phis ... icators/birth_rate/

weds 發表於 15-3-6 21:50
我仔係虎年,十月中出世
我女細你仔2個月, 12月中出世~
我見佢仲跟得到, 就暫時唔想比佢重讀住, K1上學期時, 佢老師有叫我同個女重讀一年K1, 我當下拒絕左, 因為我覺得K1咋, 唔洗咁緊張呀麻, 見家長果日佢先岩岩夠3歲~
結果到下學期佢就乜都追返晒, 而家K2, 老師話佢雖然係細B, 係班中應該係最細, 但成績係班中係中上~

我同老公都有傾過, 個女跟得到就照上, 若真係到左小一, 試左一年跟唔到既, 就帶佢去外國讀一年(不會留在香港, 重讀冇意義! 我細個中學時都重讀過2次, 冇乜意思), 之後再返香港繼續~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

若你孩子iq 110+, n or 懂得如何train up, 做細B不會有問題

Going to school isnt just about IQ, it is EQ as well.  My 3 year old is able to do more than my 5 year old.  But my 5 yr old is much more bold and confident than my 3 yr old when he was 3.  Repeating K1 is better because of EQ development more than anything.  With the right EQ, you can actually learn more effectively.

You also have to remember that in life, there are other people in the world.  Much of life is not just about what you know, but how to communicate and live with other people that would get you far in life.  Both my children are born as 細B.  You just have to work out whether the child needs more time to deal with emotional development or not.  Life is about problem solving and higher EQ will help you cope with life better.

keen  can't agree more!!!   發表於 15-3-11 10:37

引用:Going+to+school+isnt+just+about+IQ,+it+i

原帖由 佈太 於 15-03-08 發表
Going to school isnt just about IQ, it is EQ as well.  My 3 year old is able to do more than my 5 ye ...
this is an inspiring point of view. would you mind sharing a bit more? my boy is Dec bb, "academically", he develops not bad, "physically", he is even better than some august/sept babies. he is emotionally calm 80% of time, can sit still and follow instructions.... however, he is still not good at social life. he is reluctant to play with other kids. this point draws my attention......

回覆:weds 的帖子

幼稚園老師提過我,有D出名的小學一見申請人是11-12月出世的細B就唔睇份表。

k3小孩留级會打擊他的自信心,如做大仔應該由N班開始!

引用:k3小孩留级會打擊他的自信心,如做大仔應該

原帖由 chris79 於 15-03-09 發表
k3小孩留级會打擊他的自信心,如做大仔應該由N班開始!
認同,如已K2或K3,不要望轉頭,一心做細仔,除非學術上真係跟唔上,或小朋友自願repeat 。我覺得repeat帶來的自信心打擊比做細B自信心不足代價大。以我仔10年12月出世,而家讀緊K2,堅決不肯repeat K2,而他在谷的幼稚園讀學術都ok ,所以冇迫佢。
我覺得決定repeat前跟小朋友傾下,我知道有D小朋友是願意repeat的。

醒目開學勳章 王國長老

個人比較實際

一係入N已經唸呢個問題, 一早預做大, repeat N班算了

一係既然已經讀幼稚園就照上(邊有咁多位俾你repeat k3丫), 萬一小一真係入唔到心儀學校, 立即再戰一年考小一, 同時去到3月左右再戰插小2, 到時睇下有咩option再算 (講得白d, 你估repeat就一定心想事成咩), 到時小朋友已經在"非心儀小學"讀左一年, 開心嗎? 適應嗎? 小朋友自己點唸? 都要考慮埋小朋友意願, 轉校重讀小一, 或轉校插小2, 或根本無得揀, 到時再唸好了

小寶貝兒    發表於 15-3-17 13:40

我會, 我比亞女讀多一年

我女兒 也是細B 12月尾, 我沒有給她重讀...
她現在小二了, 學業成績OK, 只是自理能力一向比同年小朋友差D, 但她也在進步中。

回覆:TOLAM 的帖子

我仔仔十月中仔,的確比起大仔,我們要花多點時間和努力才達到中等的成績,但我相信隨年紀的增長,距離是會拉近的。所以如無必要,又何必repeat.

其實細b比大b,考小一唔一定差。個人覺得要睇孩子性格-主動外向型, 有禮貌,懂得同小朋友相處,有自信;無論大細b考小學都有着數。眼見好多大b, 因為性格較文靜被動,好多連2nd in 都冇。又或者論學術程度,如果細b程度高,着重學術型既學校一樣考得到。最後就係自理能力,呢考小學就未必間間咁重視。但呢樣就主要影響日後小學生活,所以應係入小學前強加訓練。所以個人覺得細b如果因性格問題,就算轉做大b結果可能都一樣。反而若果學術跟得上,花時間調較弱項,到小一時再考插班或挑戰心儀小學,成果可能更好。

Charlotte_mom 發表於 15-3-10 11:32
個人比較實際

一係入N已經唸呢個問題, 一早預做大, repeat N班算了

我仔2013年12月B;去年沒有陪跑考N,今年要認真準備考N又考K;積極樂觀心態當然是有咩讀咩,做大B細B無所謂,但同時,都會不斷思考甚麼是「最適合」囉。

細仔真的會「表現較差」而要「追趕學習」嗎?

有冇人讀了一年“非心儀學校”小一,再成功考到“心儀學校”小一?啲學校比唔比小一生考小一?噤樣贏面是否大過重讀K3?

我仔11年12月31日,讀緊k1,老師話佢學術上免強跟到,英文仲全班最叻,無論phonic、單詞同句子都表現卓越

‹ 上一主題|下一主題