用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:PTE,ICAS英語試對升中有冇幫助?
go

請教:PTE,ICAS英語試對升中有冇幫助? [複製鏈接]

孩子(小四)將於三月下旬考ICAS英文,英文寫作,老師又建議5月考PTE通用英語一級(elementary),盛惠$999,值得報嗎?對升中有幫助嗎?阿囝懶,吾係好想考

王家爸爸  但對升中無太大幫助。  發表於 15-3-8 09:41
王家爸爸  值得報,爭取寫作同考試機會。   發表於 15-3-8 09:40
   1    0    0    0

回覆 olima 的帖子

可能係我有偏見.....

我認為而家要英文差既細路好多, 但英文好既細路一樣多如恆河沙數.
去到搵中學果陣, 報直資呢間又話成積表無三條A唔洗黎, 果間又話全級頭三至考慮. 某間又話最重視運動獎項, 特異功能全港冠軍成績差唔係問題. 又某間唔多唔少都望下老竇老母做乜, 話晒都貴族學校丫嘛. 至於津中喇喎, 乜野證書都係假, 都係睇下成績表有無三條煙(A), 唔夠嫁揀黎in都仲要排全港次第為準.

你以為個細路英文好咩, 小學差d唔緊要搏下interview咩, sorry呀, 成個interview中英數三科都考晒, 中數兩科唔掂一樣88. 你英文tofel爆晒燈咩? 偏偏interview出埋D小學三年級英文黎考你, 你梗係識答晒, 不過你D對手都一樣識答呢~~~

以上所講係有DD誇張, 係有DD偏激, 不過老實講就連英文都只不過係好小小小小小既一個部份, 更何況一張咩鬼野英文試小小成績表. 如你細路英文已好叻, 考好校內試就夠, 有心有力就谷勁佢D中文啦. (個人意見, 有怪莫怪)

回覆:星運教授 的帖子

多謝,多謝。對於孩子未經歷過升中的家長,你的意見十分寶貴。

引用:+本帖最後由+星運教授+於+15-3-6+22:10+編

引用:Quote:原帖由+星運教授+於+15-03-06+發表本

原帖由 IloveJJ 於 15-03-07 發表
唔好意思,想請教下,英文好就話考公開試睇到,咁中文勁又點反映呢?

...
谷中文唔係主要為升中interview,(當然小五小六中文成績要見得下人),主要係for升中後,中學中文科深到呢  DSE中文科係死亡之卷,包括神校在內都走唔甩!!

王家爸爸  唔應該樣樣為升中。   發表於 15-3-8 09:45
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:IloveJJ 的帖子

中文最好温定文言文

‹ 上一主題|下一主題