用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 做大B定細B好?
go

做大B定細B好? [複製鏈接]

各位媽媽你地好!!

我個女係13年12月生~正常應該係今年報名明年入學K1既。
不過我公司有好多人都同我講如果明年入學做細B唔好架,仲話細B都未準備好我就要強迫個B讀書..............咁我想請問其實做大B同細B有咩分別呢?好處同壞處呢?可以給我意見嗎?

先謝謝各位媽媽

2    0    0    0

回覆:做大B定細B好?

我有同樣情況

回覆:陳鴨鴨 的帖子

我有同樣情況 x2

引用:+本帖最後由+陳鴨鴨+於+15-3-6+15:32+編輯+

原帖由 陳鴨鴨 於 15-03-06 發表

各位媽媽你地好!!我個女係13年12月生~正常應該係今年報名明年 ...
1. 可以照報但好多學校吾收細b,
2. 另外要睇你女性格、係bb型定成熟型!bb型我會選擇遲一年做大b
3. 睇父母要求,因大部份名校講明吾收細b

我仔都係2013年12月蛇b,去年沒有考15-16N, 今年K同N都會考。
自己唔識睇佢係咪bb, 老實,我係一個有偏見的媽媽,自己仔當然又叻又醒。但實情係點呢?我唔知道。由學校決定吧。有咩收咪讀咩囉。咁好彩有得揀先再諗。
蛇年B人數少,但龍年超大b跌落蛇b條隊人數必不少,同班同學分分鐘大超過一年。呢個係我的考慮點之一。

由學校收勿做細B,冇勿做大!其實n係玩多,所以如果佢本身唔怕羞又合羣,可以直報K。

引用:+本帖最後由+陳鴨鴨+於+15-3-6+15:32+編輯+

原帖由 陳鴨鴨 於 15-03-06 發表

各位媽媽你地好!!我個女係13年12月生~正常應該係今年報名明年 ...
一個個小朋友啦,我小朋友11年12月出世,做過超細插pn,覺得佢好多嘢唔太理解,發覺女兒並非超班,唔太適合。後來考入心儀pn做大b,無決定錯,現在掌握好d。加上我大女現在小一,不論入乜學校,打好d個底,有信心d係好d。唔好諗住抽津小唔駛interview無乜所謂,我同讀津小嘅朋友傾開,d功課好多,並非一個普通超細b能容易處理到,做大b會掌握好d。我有d同期12月出世小朋友朋友,佢地小朋友好叻叻,直入k1做超細,全無問題。所以大b細b真係好睇小朋友自己能力。

引用:Quote:原帖由+陳鴨鴨+於+15-03-06+發表本帖

原帖由 ozoz 於 15-03-09 發表
一個個小朋友啦,我小朋友11年12月出世,做過超細插pn,覺得佢好多嘢唔太理解,發覺女兒並非超班,唔太適合 ...
你的決定好明智,遲dK2自己教中英數都無甘激氣,個個小朋友的發展都唔同,最緊要自己知道同跟著小朋友的進度來教。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-03-09+發表一個個

原帖由 BandC 於 15-03-09 發表
你的決定好明智,遲dK2自己教中英數都無甘激氣,個個小朋友的發展都唔同,最緊要自己知道同跟著小朋友的進 ...
我細女做大b,我最大考慮係跟龍隊問題,佢係12月兔,龍嘅競爭真係好大,interview人數係幾年嘅高峯,最後我地因應佢本身能力同埋學習利益為前提,決定做12月超大,女兒現在返pn掌握正常,希望佢有個充滿信心嘅學習路。

我女女係成熟型,10月兔女。仲諗緊俾唔俾佢讀多年K1。怕同龍年爭,10月又不是太細

i will try to let my kid be small bb first, if cannot handle then i will let him be big bb

12年12月細B,我原本係今年9月做大仔讀PN,但屋企好悶阿仔好想返學,好彩學校有位,今個月開始插班PN,阿仔頭兩日我有陪同,同班同學有好多大足一嵗,個個都好大個樣,又識野又叻,感覺真係差好多,所以我會選擇繼續PN

再加上龍年條隊太恐怖,落去蛇年避一避
‹ 上一主題|下一主題