用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 bb一上playgroup就哭個不停
go

bb一上playgroup就哭個不停 [複製鏈接]

如題,bb歲半,諗住俾佢玩下,唔使經常係屋企咁悶,點知佢一上堂就已經喊到不停,根本都上唔到堂,係咪代表這一間唔適合她,有無其他爸媽既寶貝有咁既情況,請教請教,好苦惱😔

0    0    0    0

Penny@1123 發表於 15-3-6 11:48
如題,bb歲半,諗住俾佢玩下,唔使經常係屋企咁悶,點知佢一上堂就已經喊到不停,根本都上唔到堂,係咪代表 ...
之前我個女2歲上playgroup, 第1堂既時候有個同學仔都係唔停喊. 不過之後幾堂就已經有明顯改進. 之後我問番過個媽媽, 原來佢話同個playgroup老師詳細傾過, 個老師亦建議左一d平日佢地可以係屋企同日常生活試既野 (詳情我冇問啦..) 老師亦有係課餘時間再同個小朋友玩, 幾管齊下. 所以遇到一個有心既老師真係好緊要!

係咪上咗好多堂都仲係咁喊, 定只係啱啱JOIN頭1,2堂?

如果只係頭果2堂, 佢應該係未適應, 同埋要同bb講去玩, 放左學可以同佢響屋企玩下唱返playgroup的歌仔, 佢就會覺得去玩唔驚

回覆:vpo0615 的帖子

對啊,這間上了第二次,第一次試堂玩左半個鐘開始扭,今次一入房即喊

回覆:tingting_mum 的帖子

可能真係未適應新環境,所以會俾多次機會再試

回覆:bb一上playgroup就哭個不停

我囡囡一歲就開始上playgroup,完全無哭過,仲坐得好定聽故事,同埋聽歌跳舞食茶點最happy

回覆:bb一上playgroup就哭個不停

我個仔歳半,上第一堂playgroup,人地小朋友入房,佢就自己走出房,當唱歌叫佢個名,就不停咁喊,唯有和他出班房冷靜下,之後返入去都不斷喊。
第二堂就好DD,準備上堂時不斷和他講一陣有好多小朋友一齊玩架,叫他不要像上次咁喊,有媽媽一齊上堂玩,媽媽會保護你架,跟著攬下佢,起碼玩咗半個鐘之後先喊,希望之後會有改善啦。

引用:我個仔歳半,上第一堂playgroup,人地小朋

原帖由 Glory88 於 15-03-10 發表
我個仔歳半,上第一堂playgroup,人地小朋友入房,佢就自己走出房,當唱歌叫佢個名,就不停咁喊,唯有和他 ...
半個鐘都有進步丫,叻叻👍我女女第二次上堂連房門都唔肯入,不停在走廊走來走去,我決定幫佢轉其他分校試試

Penny@1123 發表於 15-3-10 16:42
半個鐘都有進步丫,叻叻👍我女女第二次上堂連房門都唔肯入,不停在走廊走來走去,我決定幫佢轉其他 ...
可能只係怕生保... 轉左第二間後要試多幾堂呀,如果唔係佢不停要轉新環境會仲驚...

我個bb頭幾堂都成日扭同喊, 但到上左五六堂後, 熟識左環境, 就好好多..

引用:Quote:Penny@1123+發表於+15-3-10+16:42+半

原帖由 g2014 於 15-03-11 發表
可能只係怕生保... 轉左第二間後要試多幾堂呀,如果唔係佢不停要轉新環境會仲驚... ...
明白了,多謝意見😊今日囡囡試左另一間,雖然都有喊,但比之前已經進步好多,總算見到佢開心咁去玩,繼續努力

引用:我個bb頭幾堂都成日扭同喊,+但到上左五六堂

原帖由 foxchild 於 15-03-11 發表
我個bb頭幾堂都成日扭同喊, 但到上左五六堂後, 熟識左環境, 就好好多..  ...

放心, 喊係過度段, 我個女2歲時去上芭蕾舞班喊足一個月, 每月四次, 每次45分鐘, 食藥都冇咁準. 好彩老師冇嫌棄佢, 仲返過來安慰, 佢D學生中喊得最耐係個多月,叫我唔使擔心. 結果阿女第二個月真係冇喊LU

it's normal

小朋友適應力好強,好快冇事 ,不用担心

我個女仲慘,返左3個月之後停左1個月直到間playgroup要搬舖,上星期五再返,喊晒咁唔要入課室,之後今日再上都係咁,落堂後個老師仲暗示性叫我退學⋯⋯嬲到我丫
個間野係 粉嶺聯和墟海聯廣場 優xx地 ,之前係帝廷軒既

我小朋友頭2堂都有呢個情況, 但之後都無事lu

回覆:ceciyiu 的帖子

咁衰,太現實了

引用:小朋友適應力好強,好快冇事+,不用担心

原帖由 gloria2347 於 15-03-18 發表
小朋友適應力好強,好快冇事 ,不用担心
我都覺得小朋友適應力強,囡囡現在都有進步,可能自己太急進

‹ 上一主題|下一主題