用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仔仔應否繼續學琴?
go

仔仔應否繼續學琴? [複製鏈接]

呀仔學琴已經有一年多, 但我發現佢彈琴時, 所有手指一定要放在琴鍵上(黏著不肯台高手指)才彈到, 佢做唔到手指離開琴鍵去彈.
叫過佢幾次手指不可黏著在琴鍵上, 可是如果佢要彈到手指彈下彈下, 佢跟本彈唔到, 佢是否不適合彈琴? 但佢同我講有興趣學, 我應該繼續比佢學定放棄?

0    0    0    0

引用:呀仔學琴已經有一年多,+但我發現佢彈琴時,+

簽名被屏蔽

交給老師去處理,又或者轉跟另一位老師。
for every one criticism, three positives must be given.

仔仔今年幾多歲?  如果你所指既"黏著"係成隻手指平哂, 咁可能係要正視一下. 有冇同老師傾過? 不過都係第一年, 而且每個小朋友肌肉發展都唔同.. 唔好急, 慢慢來

係咪好細個,可能手指吾夠力,做吾到「蜘蛛手」。

小朋友幾大,可能小肌肉未夠力,又或者應該轉老師。

回覆:KirryLai 的帖子

我覺得要正視手指的問題,但仔仔幾大,如果老師冇糾正就要換老師。

回覆:Oboe_FRSM 的帖子

he is 7 years old but his teacher didn‘t comment it. She only said that his rhythm is not well, need to practice more.

回覆:lillymarie 的帖子

大半年前轉了老師,其實一開始呢個老師有講過呢個問题,主要係上一个老師教不好才這樣。

KirryLai 發表於 15-3-6 22:55
大半年前轉了老師,其實一開始呢個老師有講過呢個問题,主要係上一个老師教不好才這樣。

...
即使是上一位老師教不好令他出問題,現在的老師有沒有方法去糾正呢?
有時亦可能是小朋友的小肌肉未發展好。他寫字如何?會否很大力寫字?又或者好淺色?
for every one criticism, three positives must be given.

佢寫字都大力,每次擦D字都見到字印

KirryLai 發表於 15-3-7 18:26
佢寫字都大力,每次擦D字都見到字印
寫字大力,其實表示他手指的小肌肉力弱。
如果小朋友喜歡彈琴,繼續學琴對他有好處,每天都在做手指運動。只要常常提醒他,到他手指夠力的時候,他就會做得到。

我大仔7歲開始學琴,他當時的小肌肉只有4歲半能力,所以頭幾年彈琴手指無力兼扁,學了琴七年,現在手指已改善了好多,最有效的方法是練音階。

lillymarie 發表於 15-3-7 20:04
寫字大力,其實表示他手指的小肌肉力弱。
如果小朋友喜歡彈琴,繼續學琴對他有好處,每天都在做手指運動。 ...
非常同意!
另外,我估計所謂的節拍不準確或不好,亦是因為小朋友的小肌肉發展未完全,以致未能夠控制手指彈出穩定及準確的節拍。

如果真的想測試小朋友的節拍能力,可嘗試運用大肌,例如拍手,踏腳等作節拍訓練。

建議家長跟老師溝通一下,如果老師未能明白小朋友的身體發展,並正確判斷小朋友未能進步的真正原因所在,可能需要請教一些經驗較豐富的老師,了解清楚。

謝謝分享,呀仔同你大仔一模一樣,手指不離鍵外,按鍵時手指指頭扁,所以認為他冇天份,不想浪費時間去學,寧願改學其他有天份的樂器。
另外,我希望佢學到一樣可以令佢將來教授的樂器,多一條工作出路,聽說鋼琴好少請男老師,反而小提琴,結他,管弦樂多請男老師,所以想讓他停止學鋼琴。

引用:Quote:lillymarie+發表於+15-3-7+20:04+寫

原帖由 Ting0408 於 15-03-07 發表
非常同意!
另外,我估計所謂的節拍不準確或不好,亦是因為小朋友的小肌肉發展未完全,以致未能夠控制手指 ...
謝謝分享,今日請教過鋼琴老師,原來佢之前有教他要離琴,但呀仔嘗試好多次也不成功,而且彈跳音也沒有明顯效果,我唔知應否轉其他樂器。

有時有D野係需要時間浸的, 欲速則不達, 既然有興趣, 就唔好比佢停啦

回覆 KirryLai 的帖子

小朋友喜歡甚麼樂器呢?要考慮的是,若想學到將來可以教學生,可能起碼要學到演奏級了。一學就十年,小朋友自己若興趣不大,很難堅持下去。他現在七歲會好聽你話,但11歲後就開始有多點自己的聲音了。
沒天份但有興趣不一定學不成。我大仔就是個例子。他天生手指力弱,音準和節奏感都差,怎麼看都不適合彈鋼琴。但他自己好喜歡,好勤力練琴,七年學到8級,不過不失。現在還加學敲擊和參加學校合唱團,我自己都覺得驚奇。所以,最重要是有興趣,願努力,肯堅持。

回覆 KirryLai 的帖子

其實要教懂小朋友彈跳音,連音等技巧是不簡單的,有些小朋友需要很長時間才明白。有些孩子則是已經明白,但未能控制得到。
通常,耳朵較為靈敏的小朋友會較早能夠掌握到,當然手指控制是最為關鍵。

你的小朋友其實很可能是明白老師的要求和技巧,只是手指未能做到出來而已。

如果小朋友是喜歡彈琴,家長不用擔心和焦急,所花上的時間和金錢是不會浪費的。彈琴對手指肌肉發展最為有效,而且是所有樂器中較為容易控制,特別是因為不需理會音準問題。

小朋友學到的技巧是不會浪費的,只是現在因為身體機能未完全發展而未能夠穩定控制而已。

家長可嘗試與小朋友一起坐在鋼琴前玩一些音樂小遊戲,幫忙小朋友鍛煉手指的肌肉,我相信家長從中可以體會到要控制手指是有一定的難度,亦可建立親子關係。

謝謝你的分享,我只希望佢將來用得著而忽略他的興趣,你既分享令我令悟不少,身邊朋友未有小孩,沒有人可以請教,所以好多時的想法沒有咁全面。

‹ 上一主題|下一主題