用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs LS
樓主: icecream1222
go

英華 vs LS   [複製鏈接]

神唔神都拗一餐,好無謂

好多人傳統都認為LS死谷死讀,YW就冇壓力happy school,
我反而認為近年情況可能已逆轉,
並不是説LS現在已冇壓力,
而是正如每一間要面對升中问题的學校一様,
不过我想LS的壓力並不會比YW一定高。

回覆:mummyWai 的帖子

回覆mummyWai :
对比大部份直資私校,LS其實根本唔算催谷,只是跟教局课程進度,課外興趣班亦是以体藝項目為主

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+15-03-08+發表

原帖由 siden 於 15-03-08 發表
對話100%是真的,但已經有小六家長出來澄清。

不要嚇到。
我會再求證高年級家長

回覆:英華 vs LS

我都認為LS不再需要太谷成績,而是小朋友有多元發展。因為大家心目中LS是神校,成績不是它的標記!大部分想升中到對面的中學部,我估好似影帝不需接拍一般大眾電影,反而英華仍要定位,因為有學生仍想考入更好的中學。

引用:我都認為LS不再需要太谷成績,而是小朋友有

原帖由 HMmummy 於 15-03-09 發表
我都認為LS不再需要太谷成績,而是小朋友有多元發展。因為大家心目中LS是神校,成績不是它的標記!大部分想 ...
成績不是目標?咁不如全部過馬路。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-08+發表對話1

原帖由 hadwinboy 於 15-03-09 發表
我會再求證高年級家長
我是五年級家長,阿仔說沒有這回事,而我也沒有聽說過。

我都認為LS不再需要太谷成績,而是小朋友有多元發展。因為大家心目中LS是神校,成績不是它的標記!大部分想 ...

回覆:bigboy129 的帖子

咁神,你叫佢搬去北區收學生呀!

奥脫福 發表於 15-3-6 21:35
所以LS仔、MCS女,不理佢地他日有乜成就,本身已比一般人多一個
賣點啦:千秋萬代先天性小一學位分配 ...

同意之極, 無論名氣上, 收生制度上都一定選喇沙 !

LSC + MCS 傳統上是絕配, 打開下面 MCS 舊生會網站活動一開, MCS 與個別男校舊生會聚會都是與喇沙, 兩間華仁或男拔萃一起攪 old boys old girls events。反而 MCS 與曾經為左鄰右里居達 40 年的英華 (牛津道年代) 似乎冇乜來往。

http://www.mcsfsa.com/en/news.php

引用:+本帖最後由+lugano+於+15-3-10+03:29+編輯

原帖由 lugano 於 15-03-10 發表
有來往和無來往又代表到d 咩呀?

一定要來往先神架咩,第一次聽喎。

LS 中学一年都收唔少街客喎
真是唔重成績?小學部的全達標的話仲有位收到街客?

中學位多過小學位嘛!

回覆:pharaoh 的帖子

唉,重抝?俾d風度出來吧

有誠意讓孩子入讀 LS 的家長自然会客觀了解該校背景、理念,並最好跟該校真正的学生及家長查詢教學情況,家長無必要在此作口舌之争,而網上資訊不少是道聽途說而来的,或許網友给誤導了也不自知。

这些xx vs yy的帖其實頗無謂,根本應該把有關家長關注的問題,分別在「全港小學」出帖向兩校家長直接查詢,再自行比較考慮,而非在此出帖作無甚意義的討論,更何況楼主自己本是其中一間小學的家長,你自己已清楚該校狀況,现只需了解另一間的相對情況便可,根本不需非兩校家長的網友代你作任何評價及比較。

回覆:longlokma 的帖子

咪儍啦,人地搬屋、借地址、租樓也是為入LS,幾年後細佬不是25分,而是必收。如果選YW,幾年後細佬冇大仔分入唔到LS,YW又唔收,樓主要再出post問冇直資offer,大抽獎派十幾志願,而家朋友想問去邊處叩門好

bigboy129 發表於 15-3-10 02:40
咁神,你叫佢搬去北區收學生呀!
北區都有好多好學生,鄧顯已證明一切!

引用:唉,重抝?俾d風度出來吧 +

原帖由 jefftam06 於 15-03-10 發表
唉,重抝?俾d風度出來吧

何需認真?淨係睇呢兩間學校嘅非用家用以訛傳訛、坊間傳說瞎子摸象式嘅評論都已經趣味十足!又有乜所謂呢?

‹ 上一主題|下一主題