用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs LS
樓主: icecream1222
go

英華 vs LS   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bigboy129+於+15-03-08+發表

原帖由 longlokma 於 15-03-08 發表
LS的「神」,在於學校對教育理念的堅持,不為争取一般人所謂叻的幼稚園生而轉為直資

...
依你logic, 全港至少100間神校

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-03-08+發表L

原帖由 Argyle 於 15-03-08 發表
依你logic, 全港至少100間神校
如果那100間都是有足夠條件轉但因堅持教學理念而選擇唔轉,咁你说对了!

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+15-03-08+發表依你

原帖由 longlokma 於 15-03-08 發表
如果那100間都是有足夠條件轉但因堅持教學理念而選擇唔轉,咁你说对了!

...
全港共有幾多校網?如果每區頭三大熱話轉直資,你又睇小人地收唔到學生呀?淨係陳守仁都七千人報啦,香港家長对直資需求幾大好清楚。点解啲家長節衣缩食都要揀直資?咪就係想有得揀囉。

引用:Quote:LL222+發表於+15-3-6+10:41+YW係Happ

原帖由 小曳人 於 15-03-06 發表
課後好happy嘛!
跟到的會好happy, 跟唔到的但如果家長不給壓力也好happy.  當然,最唔happy 的是跟唔到但家長又照谷行給壓力個仔。我所知初小第一二類情況好多,第三颣冇乜,但也知道有人跟唔到最後轉了校。某些同學的確以插入LS DBS 為目標,如果有細佬,更加冇乜理由唔揀。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-3-7+16:47+編輯+\

原帖由 siden 於 15-03-07 發表

某日兩個同事對話:
看完個心好實,比你嚇窒到。

小曳人  唔驚唔驚,最緊要睇父母心態!   發表於 15-3-9 10:36

hoihoima 發表於 15-3-6 23:10
大家估呢個post是否每年都要出一次?相同的問題,相同的分析,相同的結果。
...
在英華,雖然細佬有另一條隊,但是競爭都好大,好多都入不到,細佬真是要叻先可以入到。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-07+發表本帖

原帖由 hadwinboy 於 15-03-08 發表
看完個心好實,比你嚇窒到。
對話100%是真的,但已經有小六家長出來澄清。

不要嚇到。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-03-08+發表

原帖由 Argyle 於 15-03-08 發表
全港共有幾多校網?如果每區頭三大熱話轉直資,你又睇小人地收唔到學生呀?淨係陳守仁都七千人報啦,香港家 ...

你說对了,家長想要好學校,好學校當然也想要好學生。這樣更突顯有心教育的津貼小學,不會因私心為求能自行挑選學生而轉為直資。

另一方面,要明白,一間小學好與不好,校譽如何,不是单纯只看學生成績的。再說,幼稚園生的表現根本不能作準,升小面試的结果更是主觀因素為大前提,以此收生,也不見得包揽的盡是好學生,根本只是剔走了學校不喜歡的某些家庭背景的學生。

一間小學找来一群家庭背景相似,家長均有心有力自行教導的學生們,以他們的成績去擦亮自己門牌又有何難?    豈及得上有教無類,願意收大部分均來自不同階層不同背景的孩子,但仍能調教出一眾好學生的小學来得令人佩服尊敬?

Soundervolt    發表於 15-3-9 10:10

回覆 hoihoima 的帖子

細佬隊,三揀一,比起街外人考入,或者出去考其他學校,已經係好易了。

引用:回覆+hoihoima+的帖子 細佬隊,三揀一,比

原帖由 Jane1983 於 15-03-09 發表
回覆 hoihoima 的帖子

細佬隊,三揀一,比起街外人考入,或者出去考其他學校,已經係好易了。
所以當細佬跟唔到YW 大佬嘅時候,傷心X 3倍。

Jane1983  亦係  發表於 15-3-9 08:33

bubuG 發表於 15-3-9 08:29
所以當細佬跟唔到YW 大佬嘅時候,傷心X 3倍。

Very true, 心情難以言喻

longlokma 發表於 15-3-9 07:34
你說对了,家長想要好學校,好學校當然也想要好學生。這樣更突顯有心教育的津貼小學,不會因私心為求能自 ...
我開頭的想法與你一樣,直資收叻學生,然後考好成績,有咩出奇?正如以前恒商收最叻學生,個個A-level幾條A,不全是學校勁,是學生質素高。如果佢收band3學生,然俊又可以個個幾條A,咁就真係勁喇。
但之後有一個迷思,官津抽獎入,咩人都有,不能保證學生質素,如何能keep到成績?唔通真係咁神?粉絲都可以煮到變魚翅?尤其天主教學校,堅持唔轉,令人敬沛。但上得kingdom多,都開始發現條必勝公式。

催谷/教深一、二年,頂唔順,自己轉走/勸退,收他校精英插班=質數保証

英華轉直資我估都係想收生自主,$1500/月學費仲平過幼稚園,唔走貴族路線,絕大部份人都可負擔到,只是要摘優而取。

引用:Quote:longlokma+發表於+15-3-9+07:34+你說

原帖由 twotwoshing 於 15-03-09 發表
我開頭的想法與你一樣,直資收叻學生,然後考好成績,有咩出奇?正如以前恒商收最叻學生,個個A-level幾條A ...
世上無免費午餐,世上亦無神校可以把庸才变成天才。孩子長大後是龍是虫,也要看孩子的天資+努力+培訓。

孩子最需要的,是機會。

用幼稚園生的表現及家庭背景去判定是否给孩子機會,就是不公平的方式,亦導致了現在过度催谷的情況。事實上,早催俗不見得孩子便会更叻更成功,君不見現在的中學、大學畢業生的水準每況愈下嗎?

Aerosol_Ma 發表於 15-3-8 17:46
回覆 ericby 的帖子

如果套用邏輯, QC 也只是一所普通官校吧了!
Is the post talking primary school, if not i should state it clearly.

回覆 twotwoshing 的帖子

但是以LS小學為例,一年全校插班少於10人. 所以只可以講單單靠精英插班去提升學校質數是不可能.

引用:+本帖最後由+longlokma+於+15-3-9+07:36+編

原帖由 longlokma 於 15-03-09 發表
agree with you

引用:Quote:原帖由+twotwoshing+於+15-03-09+發

原帖由 longlokma 於 15-03-09 發表
世上無免費午餐,世上亦無神校可以把庸才变成天才。孩子長大後是龍是虫,也要看孩子的天資+努力+培訓。

孩 ...
講真,冇方法係絕對公平,我都可以話直資公平過大抽獎,唔係用運氣、地址去決定,家長小朋友可以裝備(你所謂的「催谷」),把握可以自決入直資的機會。你說機會係最重要,對不對?

我有交稅,天主教,但唔係住41,就算個仔曉飛,入LS機會係有呀,但係微乎其微吖嘛,我都可以覺得唔公平。

不過,天主教始終唔轉直資的方向值得敬佩。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-03-09+發表

原帖由 bubuG 於 15-03-09 發表
講真,冇方法係絕對公平,我都可以話直資公平過大抽獎,唔係用運氣、地址去決定,家長小朋友可以裝備(你所 ...
是,沒有最公平的方法。但現在,我見到的實在是很多拼命拔苗的家長和可憐被拔的幼苗,不敢想像再下一代會如何……

[催谷], same as if you are the student in LS. The level must harder than YW.

公平 ? if there's no points and all seats are allowed for all people to join, then I will think it's more fair than over 50% are already taken by 1st batch selection.

For those like me, I will think that the ability of kids is the another fair way.  

回覆:mummyWai 的帖子

Both are good schools. No needs to discuss which one is better

‹ 上一主題|下一主題