用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
樓主: JingKu
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

goodmama2003 發表於 15-3-6 17:54
回覆 goodmama2003 的帖子

睇到喇. thanks !
其實你按入兩個表既學校名都會連去關連既校務報告/網頁資料

goodmama2003  明.   發表於 15-3-6 18:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goodmama2003 發表於 15-3-6 18:01
係啦,協恩、德望收,就不用去英華女。兩間都好過英華女。

咁又唔係啦,要俾20萬學費去換取分別不太既成績/結果,係咪值呢?

goodmama2003  除非英華女一定收. 就可考慮.   發表於 15-3-6 18:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goodmama2003 發表於 15-3-6 18:22
現在是已有offer , 放棄了便不能回頭了.
英華女不一定收呀 ! 要等到7月7 . 而且沒有得叩門. 點算好 ?  入 ...
出生率低既年代都唔去搏,唔通叫9年後D龍B去搏?
當然都要樓主自己衡量

Yanamami    發表於 15-3-6 21:16

其實看您有冇閒錢,有閒錢梗唔同您博,冇閒錢一定博!英華女孩好純,不過我有閒錢就唔會博

回覆:四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS

我想搏都唔知搏唔搏到,仲等緊運到。

回覆:四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS

最怕博唔到!

有實力的為何要比錢入直資中學?難道QC/KC/YW/BPS/SMC。。。。的學莘差麼?一切都是自己讀至出人頭地。省錢給他們在上中學後增外援及至上大學最實際。入名DSS不代表往後一帆風順、那所DSS沒有來自Band2,3的小學生呢?

回覆:johnnywalker 的帖子

想請問有無BPS去年DSE獲取5級以上成績有否超過5成,有沒有數字?哪裡可以查閱?

回覆:Lucifer3960 的帖子

想請問BPS去年DSE獲取5級以上成績是否超過5成?有沒有數字?哪裡可以查閱?

如果 GHS HYS 收了 = BPS YWGS 收,事情就好辦了。
這四間學校有個共通點就係不設叩門,都是從 waiting list call 人。
直資絕對冇得食回頭草。
就算原先係 BPS YWGS 正選,相信學校都唔會 call 你,因為佢哋認為你已經有更好的選擇~ 自行一或直資。
朋友們的經驗係冇去叩門但派彩後第二日收到學校電話問有冇興趣入讀。這些都是運氣,做唔到正取卻在備取前列,雖然放棄大抽獎但選擇仍然在你手。

回覆:Lucifer3960 的帖子

想請問有無BPS去年DSE英文科獲取5級以上成績有否超過5成,有沒有數字?哪裡可以查閱?

Mayflowers 發表於 15-3-7 00:19
有實力的為何要比錢入直資中學?難道QC/KC/YW/BPS/SMC。。。。的學莘差麼?一切都是自己讀至出人頭地。省錢 ...

又唔可以咁講,升中這遊戲,何謂實力? 即使全級頭十名,相信無論直資官津校都未必收。阿仔有同學級3,英華男校唔收;另一個級2,spcc唔收(級1收咗),係咪代表無實力?

直資當然唔係神化,有唔少都幾好,除咗學費都無乜雜費,資源好特別係選科。我會慳自己但孩子讀書錢唔會慳。

我心血少,樓主果幾間,如果直資收而小朋友又喜歡的話,我會比佢讀。BPS & YW當然好啦,但要等到7月...

引用:如果+GHS+HYS+收了+=+BPS+YWGS+收,事情就

原帖由 Rattie 於 15-03-07 發表
如果 GHS HYS 收了 = BPS YWGS 收,事情就好辦了。
這四間學校有個共通點就係不設叩門,都是從 waiting lis ...
即是說,BPS 和YWGS 一樣,無得叩門,有位BPS會直接call waiting list 上的人?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+15-03-07+發表如果

原帖由 Pearlma 於 15-03-07 發表
即是說,BPS 和YWGS 一樣,無得叩門,有位BPS會直接call waiting list 上的人?

...
BPS可以叩門,上年我都download左填好,
只是最後沒去

‹ 上一主題|下一主題