用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
樓主: JingKu
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

回覆:四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS

其實係舊年放榜之後幾日,有個一排無聯絡嘅朋友打電話俾我,講開另外一個朋友嘅囡去咗中西區一間女校讀(我地幾個囡都同一屆),自行無報bps,話官校老師hea住教,我無聽過依D野,不過我做人素来都見步行步。、、、舊年註冊日之後有adjustment week (適應週),校長已經話:過咗適應週之後,D學生會愛上間學校。(我心諗:會唔會誇咗D呢?但係校長咁cool,又唔似同我地講笑喎。)点知,真係得架!如果咁多老師hea住教,我諗無可能令D新生咁快愛上間學校囉!

回覆:四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS

依家我終於都明点解學校同高年級嘅家長咁低調,因為係“官校“,講好,係唔會有人信!其實重有好多好野,只係今日返嚟,亞囡講:有好野喎!過幾日,亞囡又講:又有好野喎!不過既然學校超級低調,我都唔好意思講。就算,下一屆學生入嚟,可能都唔知我講嘅“好野“係乜!因為只有一D人先知。不過,唔好pm問我係乜。

係依道多謝同届同兩位師姊家長幫口,感激萬分!

johnnywalker 發表於 15-3-16 17:14
對,其實bps同ywgs特點都係低調,呢樣真係值得欣賞。兩間都係一等一既好官、津中,入邊間都要環神啦,仲有 ...
始終有不少人唔相信係有免費既好野, 佢地覺得有篩選過, 又要俾錢係好D, 咁咪又要比一輪囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-3-9 15:59
咪係....神校級別地位應該幾難大变既....係d信徒信仰選擇熱潮影向評級姐

印象中聖公會曾經有一所接近封神級別的學校 - 林護

皇仁都係官校喎!

回覆:jessimm 的帖子

收工才上來看,好可惜......河蟹左,我也來過轉口風,做俊傑....以後好悶,帖子問哪間學校好,選擇或被選擇時也來一句:HY,GH,SPCS,林護,Queens,BPS,YWG也是好好的學校,各有特色,入到任何一間也要慶祝......

個人意見認為,有時“比較”不一定要比高下,而是可以比較不同學校的特質,看看適合哪些類型的小朋友而已。

回覆:charlieandlola 的帖子

我今早明明見到個表?點解無咗?個表堅到好似幫d名校照x-ray 咁,不單可幫人選校,更可幫人選科。勁!可否再post ......看完之後靜曬/謝曬,心儀的中學只有2科選修科較為好.....但十分偏門....

回覆 Lucifer3960 的帖子

我应為揀學校,除了成績,亦要選擇朋輩的背景。connections 對將來也很重要。如果學校有條件教出狀元,基本上間間一樣好。再選的应該是學校位置,及學校出成绩好的科目,是否你喜歡的。

回覆:charlieandlola 的帖子

同意

回覆:JingKu 的帖子

好想知樓主暫時揀咗邊間?

‹ 上一主題|下一主題