用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第三次呈分試成績表與自行面試一問
樓主: haomama42
go

第三次呈分試成績表與自行面試一問 [複製鏈接]

pcy307 發表於 15-3-8 20:59
有這樣的B1頭學生嗎?除非係鬥氣,真正B1頭學生爛船都有三斤釘!
我估應該一定有噃....雖則B3難度高d....B2A就昜d夢想達成
11/12歲小朋友....一時得意忘型...鬆一鬆就走出B1....唔奇吖~~~

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-03-08+發表整個

原帖由 pcy307 於 15-03-08 發表
有這樣的B1頭學生嗎?除非係鬥氣,真正B1頭學生爛船都有三斤釘!
同意

引用:Quote:pcy307+發表於+15-3-8+20:59+有這樣

原帖由 mcl203 於 15-03-08 發表
我估應該一定有噃....雖則B3難度高d....B2A就昜d夢想達成
11/12歲小朋友....一時得意忘型...鬆一鬆就走出B1 ...
我想妳不大知道甚麽是真正B1頭的學生。

pcy307 發表於 15-3-8 22:17

有可能有可能....甚少理佢成績....老師話佢係B1A...算唔算B1頭??

pcy307 發表於 15-3-8 22:17
學校有60% band 1同正常1/3 band 1有分別吧。

如果學校有60% B1, 咁考20以內都係B1頭, 但如果只有33%或更少, 就考10名內先係B1頭了。因為有部份學校, 差幾分平均分可以差十名以上, 如果同學仔三次呈分係考10, 10, 18, 咁mapping完之後隨時變咗B2頭都大有可能, 因為banding仲除咗自己, 仲要睇埋師兄師姐生唔生性。

回覆 pcy307 的帖子

Agreed.

引用:Quote:pcy307+發表於+15-3-8+22:17+我想妳

原帖由 little_yolky 於 15-03-12 發表
學校有60% band 1同正常1/3 band 1有分別吧。

如果學校有60% B1, 咁考20以內都係B1頭, 但如果只有33%或更 ...
如33%派B1,考10,10,18又點會跌Band

保守計都係10,10,40先可能喇。

pcy307 發表於 15-3-12 17:06
如33%派B1,考10,10,18又點會跌Band

保守計都係10,10,40先可能喇。
因為升中計banding仲要由教署做mapping, map師兄姐既Pre-S1成績, 所以如果係33% B1的小學, 要做B1頭即11名以內, 保守D, 10名啦, 所以10, 10, 18係隨時有機會跌band的, 唔係(10+10+18)/3既道理。最慘情係, 呢個mapping結果只有教署知, 學校都唔知, 另一方面, 聽其他JM講, 教署都唔會同學校講該年到底有幾多% Band 1, 可能係33%, 又可能係30%, 甚至係2X%, 呢幾個%對於邊緣人嚟講又極其重要, 所以, 唔可以話一定唔會跌band, 只可以話, 如果呈1, 呈2係考級10內, 又無挑戰神級或超一線, 老老實實揀D OOKK既B1A-B學校, 好多時自行都入咗, 呈3跌就對小朋友無影響咁話。

引用:Quote:pcy307+發表於+15-3-12+17:06+如33%

原帖由 little_yolky 於 15-03-12 發表
因為升中計banding仲要由教署做mapping, map師兄姐既Pre-S1成績, 所以如果係33% B1的小學, 要做B1頭即11名 ...
如果你担心在一間33%(跌落25%都得)派Band 1嘅小學考10,10,18都會跌落Band 2,我相信妳真係杞人憂天!

pcy307 發表於 15-3-12 17:30
如果你担心在一間33%(跌落25%都得)派Band 1嘅小學考10,10,18都會跌落Band 2,我相信妳真係杞人憂天!:igive ...
可能你小朋友係响一線小學讀書, 小學Band 1百份比, 由33%跌落2X%响二線學校係經常發生的, 所以點解大家升小時咁想小朋友入一線名校既原因, 因為佢哋小朋友成績相對穩定。

引用:Quote:pcy307+發表於+15-3-12+17:30+如果你

可能你小朋友係响一線小學讀書, 小學Band 1百份比, 由33%跌落2X%响二線學校係經常發生的, 所以點解大家升小 ...
教統局係計最近兩次(不是一次)pre-s1 嘅結果計派band 1學生的百份比,跌5、7甚至10個%有可能,但妳的10,10,18例子,恐怕要跌至15%(即下降18%)先會跌落Band 2,講理論一定有可能,但實際是否會發生呢?再者,如果間小學真係差得咁緊要,我諗我由始至中都不會視自己子女為B1頭學生囉。

世事難料...我覺得今次自行,主要係睇成績次第行先.我囡要IN 2 間女校,佢寫左只要帶身份証同面試信去面試.應該程序上已7788,從次第中選了一批人..就算全部都有得見既學校都應該一樣.只是要見下再確定呢位學生是否讀書叻人...

回覆:ydoris 的帖子

好奇一問,唔知每間中學是怎樣去安排自行面試時間?按遞交申請表先後?還是按教育局成績排名?愈早時間in會否較好?機會會否較大?

回覆:haomama42 的帖子

每間都各有不同
點分組、分時間都無咩所謂

我有一事求指教:-

請問直資中學何時將取錄名單遞上教育署, 有無話幾時係限期?
又係唔係直資完成取錄部分, 就開始大抽奬部分??
係唔係註冊咗, 份大抽奬表格就唔需要填? 定係, 表要填返去, 但遞上去就會自動註銷咗?

請各位指教? 謝謝!

我覺得實際操作上, 除非第三呈張成績表靚到跳起, 例如突飛猛進. 如果唔係, 我相信學校DP階段仍然會以教育局第一, 二呈所發出既全港次第為依歸. 因為呢個憑證既可信性同公正性太過絕對. 學校實在好難渣住你第三呈而對你有任何改觀.

(要靠到第三呈既小朋友, 必定等如第一, 二呈考得唔幾好, 第一二呈考得好, 根本唔會有咁既擔心啦~~~)

Krissi 發表於 15-3-16 15:47
我有一事求指教:-

請問直資中學何時將取錄名單遞上教育署, 有無話幾時係限期?

直資中學何時將取錄名單遞上教育署, 有無話幾時係限期? <----4月中前...EDB派隻DVD有講 約09'10"

係唔係直資完成取錄部分, 就開始大抽奬部分?? <----應該係直資趕在deadline前完成取錄部分

係唔係註冊咗, 份大抽奬表格就唔需要填? 定係, 表要填返去, 但遞上去就會自動註銷咗? <---係要交回統一派位表...表明放棄統一派位...EDB派隻DVD有講 約10'48"

~~~~~~~~~~

回覆:星運教授 的帖子

有道理,謝謝你的寶貴意見。

‹ 上一主題|下一主題