用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs維多利亞
樓主: cherry91818
go

學之園vs維多利亞 [複製鏈接]

Jane1983 發表於 15-3-6 14:58
其實好難比意見,因為真係每個人對教育的要求吾同。

如果家長較忙,吾得閒理,見到維記無書,功課吾多又無 ...
其實邊間kg都好,要survive小一個game, 父母都係要跟,the bottom line 就視付父母想跟邊樣多d。

回覆 MrBeast 的帖子

好同意。睇得多、聽得多,其實讀一間合理地好的幼稚園就ok,其餘是父母的栽培。

回覆 咪臣 的帖子

小朋友最終入讀邊間的數據,比較可信,因為小朋友會自己講升什麼學校,家長好少離譜到教小朋友講大話。
但有什麼offers的數據,就相對不可信。一來學校無問家長攞offer letter查証,家長為了面子,吾好意思話考得好差,可能會虛報;二來學校亦有作大多少,推廣業務的誘因。

回覆:學之園vs維多利亞

其實報全校offers 總數都幾misleading . 有一小撮叻仔女可以好多個offers,但有更多小朋友係可能一個offers 都冇。一個人十個offers ,另外4個 零offers, on average 每人兩個幾好聽。

回覆:學之園vs維多利亞

如果看「傳統、老牌」小一placement, 維記是比LH好,但是如比較「上位中」的小一, LH 入的又好像比較多...

回覆:Char_Mom 的帖子

其實我覺得幼稚園application,要你寫父母小學同家姐亞哥小學,已經幫佢自己計分, 小一派位有offer 的機會, 如siblings , 世襲,

我今年對學之園升小一數據都有點懷疑, 因為我入左幾個小一有offer的group, 很奇例如崇真, 個表寫有49人(但我地已有百幾人, 報小朋友係讀lh得幾個), 唔只係崇真, 仲有其他學校都係, LH的家長係好少, 所以唔知個數據準唔準, 如有錯請更正

引用:我今年對學之園升小一數據都有點懷疑,+因為

原帖由 gigiwin888 於 15-04-14 發表
我今年對學之園升小一數據都有點懷疑, 因為我入左幾個小一有offer的group, 很奇例如崇真, 個表寫有49人(但 ...

百幾人都報告曬自己讀咩幼稚園?

whatapps上限不是100人嗎??

傻太 發表於 15-4-14 14:32
百幾人都報告曬自己讀咩幼稚園?

whatapps上限不是100人嗎??

我用fb group呀, 所以先覺得奇, 反而其他sc, kv, km, 迦南都有人報, LH比較少, 一係LH家長唔用fb

引用:我今年對學之園升小一數據都有點懷疑,+因為

原帖由 gigiwin888 於 15-04-14 發表
我今年對學之園升小一數據都有點懷疑, 因為我入左幾個小一有offer的group, 很奇例如崇真, 個表寫有49人(但 ...
如果係我,我都唔入二三綫C小 group 啦。仲有抽獎嘛,變數大。LH最多人考到果D學校都仲可以玩抽獎。

回覆:bubuG 的帖子

咁維記誠實好多, 報出來人數一個就一個, 同畢業生人數相乎

回覆 bubuG 的帖子

唔會架,而家確實係好興呢d group, 我入左果個whatsapp group都有不少名幼生,100人之中LH的都佔幾個。而升小數據顯示有幾十人有offer,而學校就收百幾人左右。反而我覺得york小朋友今年好似考得好好。

引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+15-04-14+發表

原帖由 bubuG 於 15-04-14 發表
如果係我,我都唔入二三綫C小 group 啦。仲有抽獎嘛,變數大。LH最多人考到果D學校都仲可以玩抽獎。

...
甘宣小係一缐定二缐?我見好少LH生上來報喜

引用:回覆+bubuG+的帖子 唔會架,而家確實係好

原帖由 teambuilder 於 15-04-14 發表
回覆 bubuG 的帖子

唔會架,而家確實係好興呢d group, 我入左果個whatsapp group都有不少名幼生,100人之 ...
其實york年年都係甘上下成績,不過d人又唔會將york考得好講出來,唔好就在EK放大佢

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-04-14+發表如果

原帖由 peggyhklam 於 15-04-14 發表
甘宣小係一缐定二缐?我見好少LH生上來報喜
一線。

引用:咁維記誠實好多,+報出來人數一個就一個,+

原帖由 2pmshow 於 15-04-14 發表
維記確實好好多,只要家長送禮,子女會被特別優待,學校容許,家長又唔犯法。咁就羸在起跑線啦!

報訊】名校維多利亞(君匯港)幼稚園校長被指破格安排一名兩歲男童插隊轉班後,收受男童母親贈送的名貴大褸及圍巾,二人因涉貪而被控。案件昨裁決,裁判官指幼稚園有政策准校長收禮,猶如校長的免死金牌,加上無直接證據顯示家長為了打好關係而送禮,儘管兩人行為相當可疑,仍裁定兩人七項控罪全部不成立。

回覆:JennyBaBa 的帖子

依家講派位問題, 點解要將其他野放大, 學校咁大實有問題, 相關老師同學生家長已由法庭審判, 為何要由呢個事件去否定學校教育的好壞與成績, 而且告法此事係由三位老師行動, 我反而好欣賞佢地嘅專業精神,又例如最近有一些小學老師戀童, 唔通就所有人退學同話啲老師校長個個都變態咩

2pmshow 發表於 15-4-14 15:14

咁又唔可以咁講, 學之園係有每年公開K3畢業生就讀小學人數架, 只不過再額外提供獲到offer既數據。何況2014-15年度K3學生都未完搵學校既程序, 連家長都未知會讀邊間, 現階段學校又點會出到數據呢?
‹ 上一主題|下一主題