用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs維多利亞
樓主: cherry91818
go

學之園vs維多利亞 [複製鏈接]

引用:Quote:sbux+發表於+15-3-7+17:34+我見我朋

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-07 發表
如果唔係target傳統學校,手字係點唔重要
本身小朋友都有考直資、私校,但無奈最後要等抽。。。

引用:Quote:sbux+發表於+15-3-7+17:34+我見我朋

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-07 發表
如果唔係target傳統學校,手字係點唔重要
我諗我Dcopy book 又要出塲了。

練下字, 改善下。

回覆:學之園vs維多利亞

講真我好欣賞Vic嘅教學方式。咁先係真正應該有嘅「幼稚園」教育。可惜傳統小學畸形的深和要求高,先至令人覺得它缺乏了某些東西。

MrBeast  Agree  發表於 15-4-13 09:32
Jane1983  吾跟,係可能水過鴨背  發表於 15-3-8 14:28

引用:講真我好欣賞Vic嘅教學方式。咁先係真正應

原帖由 siden 於 15-03-08 發表
講真我好欣賞Vic嘅教學方式。咁先係真正應該有嘅「幼稚園」教育。可惜傳統小學畸形的深和要求高,先至令人 ...
同意

作為維記前用家,我反而覺得維記 academic 幾好,上到小一,英數普夠用有餘,即使中文,K3時也要寫週記了!你想好 hea, 根本已經唔係,而且佢啲功課大多要諗,並非只是抄寫工作。另外,我所認識的大都喜歡閱讀,幼稚園不是要培養他們熱愛學習,喜愛閱讀的地方嗎?
考小一方面,我所認識的都有數個 offer, 到了小一很多也名列前茅。反之認識一個LH的學生,沒有offer,到了小一也在中下游位置,無心學習。
維記你有心機做,功課是可以多到做唔完,反之,家長無心機同學校配合,讀邊間也不會有好成績!
另外,二間學校也有小一派位情況,大家可上網欣賞一下!

回覆:sfly97 的帖子

當然LH肯定也有很多很叻的學生,一間是傳統幼稚園,填鴨式多,一間偏向國際,啓發性多,睇下你想小朋友用咩方式學習!

引用:作為維記前用家,我反而覺得維記+academic+

原帖由 sfly97 於 15-03-08 發表
作為維記前用家,我反而覺得維記 academic 幾好,上到小一,英數普夠用有餘,即使中文,K3時也要寫週記了! ...
我也不喜歡盲目教得深的學校,幼稚園應該培養幼兒喜歡學習才能令他們以後受用!

維記有相當一部份學生去傳統名小,有些是有兄姊開路的,父母係”回頭客",再比小朋友讀,亦說明了一些。

我小朋友同期,有同學仔去Maryknoll, dgjs, St Mary, 天神,St Jo,Sfa…等,吾係個個有聯絡,但仲有whatsapp的幾個,都讀得幾好。

回覆:Jane1983 的帖子

據我朋友亦係維記畢業生既媽媽,佢觀察到自己既小朋友經過三年維記既裁培後,冇錯係較自由,鍾意咩都問同反駁,discipline方面較弱,但較presentable及思考靈活。佢話香港兒童合唱團鍾意收維記學生,因表演慾強。

Jane1983  我女都係香兒  發表於 15-3-8 14:12

我覺得維記課程冇話深定淺,因為係主要培養自發性,對事物嘅興趣,求知慾同自信,只要有以上態度,我相信小朋友會自動探索佢想要嘅知識,所以可以去到好深,正如我小朋友,k1會自動問我太空有乜,身體入面點運作,佢有好多野都好想知,問到好深

引用:作為維記前用家,我反而覺得維記+academic+

原帖由 sfly97 於 15-03-08 發表
作為維記前用家,我反而覺得維記 academic 幾好,上到小一,英數普夠用有餘,即使中文,K3時也要寫週記了! ...
我識個d已經係小學的前家長都係gum講,英文普通話好標青,老師勁鍾意。

引用:據我朋友亦係維記畢業生既媽媽,佢觀察到自

原帖由 HauMiranda 於 15-03-08 發表
據我朋友亦係維記畢業生既媽媽,佢觀察到自己既小朋友經過三年維記既裁培後,冇錯係較自由,鍾意咩都問同反 ...
噢,原來香兒鍾意維記小朋友?我女都入左香兒,佢自細好鍾意唱歌。

引用:我覺得維記課程冇話深定淺,因為係主要培養

原帖由 dbchu 於 15-03-08 發表
我覺得維記課程冇話深定淺,因為係主要培養自發性,對事物嘅興趣,求知慾同自信,只要有以上態度,我相信小 ...
同意至極……佢地問口既野係我要google 去揾answer.

gloria314 發表於 15-3-7 00:53
如果target英華、D B S、陳守仁,L H or K V is better?
LH得到英華、DBS取錄的不是很多,可以上她的網頁細看。

想請問如讀維記,除了練字外,家長應怎樣幫小朋友準備想小一?

引用:Quote:gloria314+發表於+15-3-7+00:53+如果

原帖由 hoihoima 於 15-03-08 發表
LH得到英華、DBS取錄的不是很多,可以上她的網頁細看。
請看LH今年K3四間分校竟然有901個offers,畢業人數只有377個人,即平均每一人有3個offers。維記每年有八百三十幾人畢業,四分一人(即二百人)入直屬小學(http://www.victoria.edu.hk/files/About-Victoria/2013-2014_PrimaryAllocation.pdf)。其他六百幾人入神校人數不多。LH一間分校入英華人數,都等如全部維記入英華人數。成績高下立見!仲有LH有極強學校小一支援,就算不讀出面面試班,LH有小一家長分享會、小學參觀、名校簡介會、學校通告提醒各直資/私立報名簡介會及小一報名日期,仲有LH自家免費提供學生每周小一啟迪班。用家喜歡那家學校,悉隨專便。不喜勿插!

引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+15-03-08+發表LH

原帖由 咪臣 於 15-04-13 發表
請看LH今年K3四間分校竟然有901個offers,畢業人數只有377個人,即平均每一人有3個offers。維記每年有八百 ...
第二頁

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+15-04-13+發表請看LH

原帖由 咪臣 於 15-04-13 發表
第二頁
第三頁

回覆:咪臣 的帖子

維記有一班K2會轉國際。可以咁講,維記係比一班仲未决定到讀國際定本地既家長既好學校。
另外,我識一個維記畢業生,細仔12月,響名津都名列前茅,但家長努力都應該唔小。

HauMiranda 發表於 15-3-8 13:13
...佢話香港兒童合唱團鍾意收維記學生,因表演慾強。
Dont be so sure.  我個一舊反咪一樣收,等我仲以為喜歡企定定的傳統小學學生
‹ 上一主題|下一主題