用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs維多利亞
go

學之園vs維多利亞 [複製鏈接]

請給意見!謝謝!

11    0    0    0

引用:請給意見!謝謝! +

原帖由 cherry91818 於 15-03-05 發表
請給意見!謝謝!
L H

回覆:學之園vs維多利亞

LH

回覆:學之園vs維多利亞

LH

回覆:cherry91818 的帖子

哪家維記?哪家LH? 我也正愁同一個問題,不知如何取捨。我兩間都是英普、pm班。

cherry91818 發表於 15-3-5 06:16
請給意見!謝謝!
Vote for LH for strong academic and discipline.

引用:Quote:cherry91818+發表於+15-3-5+06:16+請

原帖由 jjson 於 15-03-06 發表
Vote for LH for strong academic and discipline.
Agree
太多朋友告知維記較hea,連用家也這樣說
維記fans唔認同都唔該勿插

引用:Quote:原帖由+jjson+於+15-03-06+發表Vote+

原帖由 siden 於 15-03-06 發表
Agree
但考港島區小學,維記比LH有優勢

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-06+發表Agree

原帖由 傻太 於 15-03-06 發表
但考港島區小學,維記比LH有優勢
除非優勢好明顯, e.g. SC vs York, 否則看回基本功實際些。

上傳統小學的話,LH 的academic and discipline能俾到更强幫助。考小學訓練支援也是LH好些。

冇所謂啦,兩間都係好学校。維記在港島係出名啲

回覆:傻太 的帖子

我仔仔讀LH, 細女讀維記,睇你想要乜。LH 好重視academic, 個人感覺push得小朋友好勁,家長都要努力,學校培養出既小朋友係自律、典型學術型。維記較重視小朋友既自我探索能力,相對LH較少學術input, 培養出來既小朋友較獨立自主型。兩間都係好學校,睇你想培養出點樣既小朋友。

引用:我仔仔讀LH,+細女讀維記,睇你想要乜。LH+

原帖由 HauMiranda 於 15-03-06 發表
我仔仔讀LH, 細女讀維記,睇你想要乜。LH 好重視academic, 個人感覺push得小朋友好勁,家長都要努力,學校 ...
好奇一問,介意分享下點解唔跟哥哥入LH?
是對LH有保留嗎?

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-03-06+發表但考港

除非優勢好明顯, e.g. SC vs York, 否則看回基本功實際些。

上傳統小學的話,LH 的academic and discipli ...
幾驚你又雞乸咁大隻字,我不是維記家長你見LH個placement,港島offer真係唔多

引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+15-03-06+發表

好奇一問,介意分享下點解唔跟哥哥入LH?
是對LH有保留嗎?
基於兩人性格。哥哥較文靜,較認真寫字學習,可以催谷;妹妹性格較好動,喜歡每事問,看來維記既課程比較適合她。其實哥哥之前也有維記k1 offer, 但我們最後選擇留在LH. 除此之外,我也想試試不同學校既教學方式。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-06+發表除非

幾驚你又雞乸咁大隻字,我不是維記家長你見LH個placement,港島offer真係唔多

...
主要因為LH全都在九龍/新界區,小朋友好大部分住九龍/將軍澳,家長target都係九龍私小/直資,故較少港島offer.

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-03-06+發表幾驚你

原帖由 HauMiranda 於 15-03-06 發表
主要因為LH全都在九龍/新界區,小朋友好大部分住九龍/將軍澳,家長target都係九龍私小/直資,故較少港島off ...
都唔少有過海考咖,不過港島果幾間直私(女校我唔知),都無乜考學術

引用:Quote:原帖由+jjson+於+15-03-06+發表Vote+

Agree
Vic 學生校內 hea, 家長校外真係一D都唔hea。如果短期目標考小一,一定揀LH。

HauMiranda 發表於 15-3-6 09:55
我仔仔讀LH, 細女讀維記,睇你想要乜。LH 好重視academic, 個人感覺push得小朋友好勁,家長都要努力,學校 ...

Agree, 當年我小朋友讀了一排維記,后來轉了LH,升小后回想起來我會揀維記

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-06+發表除非

...
只要個program唔發神經變大字

其實好難比意見,因為真係每個人對教育的要求吾同。

如果家長較忙,吾得閒理,見到維記無書,功課吾多又無考試,係會驚小朋友吾知學咗d也。但你放心機落去引導佢,睇遠點,維記啟發小朋友,帶動小朋友自學、思考,對學習的熱情,播下的種子,真係好難得。我係自己小朋友和朋友仔女身上都睇到,可能吾係單靠學校,但應該有功。

引用:其實好難比意見,因為真係每個人對教育的要

原帖由 Jane1983 於 15-03-06 發表
其實好難比意見,因為真係每個人對教育的要求吾同。

如果家長較忙,吾得閒理,見到維記無書,功課吾多又無 ...

完全明白同意。

只是小心,如果家長唔引導正確態度,hea慣個身,上傳統小學搞唔掂大量功課測考默。

已經識3個維記畢業生有此情況在小二打後在傳統名小考全班尾幾,兩個已經轉校。

他們的共通點是父母在幼稚園時期冇prepare小朋友上小學時應有的學習態度及時間管理。因Vic這方面真較弱。有跟的父母應該ok

Jane1983  咁慘,吾知講也好  發表於 15-3-6 15:46
‹ 上一主題|下一主題