用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教统局的「 成 績 次 第 名 單 」
go

教统局的「 成 績 次 第 名 單 」 [複製鏈接]

爭高分, 只係爭校內名次.. 大概可以以下咁講, 但當然仲有D微調機制啦下, A校有五個人, B校有五個人, C校有五個人咁計, 全區共15人, 歷史留落黎, 已經有個banding既百分比.. A校既12345名, 對應返全區係1-3-4-6-8, B校2-5-9-10-11, C校7-12-13-14-15, 咁大家係各自各自己學校爭返自己區既排名, 咁A校考第一就算佢得40分都好, 都係全區第一, C校就算佢全部100分, 佢都只係全區第7, 學校次第係, A校第四名去考(區:6), B校第三名去考(區:9), 咁既情況下, A校既次第就會高於B校果個.. 大概係咁...所以各校Band1/2/3既分佈係好穩定的, 邊緣人就係因為微調, 所以會有上下幾個位郁動, 以致影响左佢banding, 有錯請指正

至於轉區既問題, 每區既cut off score都會每年唔同, 佢地將每區平均分為三份, 所謂既弱區, 分數會無強區都勁, 如果強區既cut off score係500分已經係b3, 但係弱區, 佢地有機會480仲係b2,如果佢轉去強區, 咁就會變成b3, 相反, 強區拎住高分, 轉去弱區, 有機會升band, 同埋自行同埋搞珠甲部, 都係全港計, 如果係強區既話, 自行同甲部會有優勢

hoyeef 發表於 15-3-7 13:49
若只計一次呈分試,這說法是對的。假設A校的第一名對應分是98, 而B校的第一名對應分是97, 即是A校排第一的 ...
學校梗係會將兩次呈分有方法排左名先啦...

hoyeef 發表於 15-3-7 23:38
簡單一點,用你的術語,歷史留落黎,只是對應分,並不是banding百分比.banding百分比是要經過三次呈分試,換算對 ...
因為每個學生係爭校內名次關係, 所以不存在不同學校卷深卷淺, 高分低分影响全區或全港名次排位, 因為banding既分佈已經係死數, 只有經過微調影响少少而已

hoyeef 發表於 15-3-8 00:45
錯,這講法從何得來?
多年前教育局

sistar 發表於 15-3-8 01:13
常音視沒有PRE-S1, 那麼以主科中英數為準?那為何常音視要按比例呈分?有沒有人知道? 謝謝!
...
校內排位用

hoyeef 發表於 15-3-8 09:48
是教育局說用pre-s1便可計算到banding%?不可能吧!
吓? 我話教育局話pre s1計算banding嗎? 我話只係微調呀, 教育局話既係我前文提到既野呀

sistar 發表於 15-3-8 12:24
回覆 Sindy 的帖子

校內排位用,跟BANDING有甚麼關係? 常音體不是說比例影響也很大的嗎?
好多人只著眼校內考試分數有幾高, 所以好多人會誤會學校間卷淺卷深既問題, 請問有邊個試係黎分學校卷淺卷深? 就算pre s1都只係微各學校banding學生, 以我當年教育局同我講, 當年男女分隊合隊問題, 係點呢... 就係校內排名次之麻.. 每個人考左試個分, 只係排名次, 全區排次名次, 分左三等分, 當該區30人, 1-10b1. 11-20b2, 21-30b3. 咁佢地就係睇第11個分(微調後)係幾多, 決定該區既cut-off score (大概啦), 所以每區既既cut off score係唔同, 後來亦有出現強區同弱區之分, 所以點解有D學校, band1位小得咁可憐, 有D學校就機乎無b3, 亦都每年可以咁穩定地差唔多, 因為只有微週影响到佢地既banding分佈, 並唔係佢地應屆或者近幾屆既功勞, 係一路帶落黎的, 又所以之前都爆過有D學校特別出卷淺, 學校作幣之類既問題, 但都唔動搖到讓屆既結果, 有聽過話因為有學校出卷特別淺/作幣, 啱嗎? 但有聽過該區有人投訴導致全區派過嗎? 諗下咁強烈理據下, 點會投訴唔成功? 唯一原因係因為學校出卷深淺係同派位無關囉, 只係令到學校難分出高低既學生
至於個基制深入係點操作, 我真係唔知, 但我可以好肯定, 同考幾分無關, 只係同校內名次有關, 我記得既就係大概咁喇, 呢次係我第三次玩呢個遊戲, 可以比到既資料係咁, 其實可以打去教育局問下的
‹ 上一主題|下一主題