用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德vs陳瑞琪
go

新華德vs陳瑞琪 [複製鏈接]

兩間都20份,自行邊間好,機會大啲呢?有妹妹跟,係咪揀華德?但華德係唔係比較嚴同辛苦?

2    0    0    0

回覆:新華德vs陳瑞琪

Why not Holy Family kpwloon city

引用:Why+not+Holy+Family+kpwloon+city +

原帖由 siden 於 15-03-04 發表
Why not Holy Family kpwloon city
Opps sorry I guess your elder one is a son now

ballg 發表於 15-3-4 03:55
兩間都20份,自行邊間好,機會大啲呢?有妹妹跟,係咪揀華德?但華德係唔係比較嚴同辛苦?

嚴同辛苦都不是問題吧,至緊要係付出同獲得係成正比。。。一係你就
全級要在頭20名之內囉!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:ballg+發表於+15-3-4+03:55+兩間都20

原帖由 奥脫福 於 15-03-04 發表
嚴同辛苦都不是問題吧,至緊要係付出同獲得係成正比。。。一係你就
...
甘舊華德呢? 都係級頭二十先係b1 學生? thx

奥脫福 發表於 15-3-4 09:50
...
新華德 vs CSK
~20% vs ~37%

俾著我就兩間都唔揀啦, 用15分搏40網旅小, 14網北官/滬江, 或者用20分搏40網愛德/瑪神, 14/43/45網嘉諾撒好過 (原來香港有好多間嘉諾撒既學校....)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

20分46網的兩間龍頭:柏德必入,九聖亦穩入。九龍灣往返
九龍城都好方便。

回覆:新華德vs陳瑞琪

20名以內先band 1 我需要再多做點功課

回覆 hkpapa852 的帖子

冇咁誇呀,新華德點會20%入band one, 我早几年前問老師,話大約四成入英中。

chrischeung 發表於 15-3-5 11:06

冇咁誇呀,新華德點會20%入band one, 我早几年前問老師,話大約四成入英中。 ...
咁新華德入到所謂B1學校一定高過20%, 因為新華德B2生都入到B1學校 (你唔知聖家爸爸事件嗎?)

不過6年後仲有冇咁好景? 當然, 可能新華德呢幾年將會狂谷學生去考好Pre-S1, 咁日後B1學生比例可能會高番好多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-5 11:42
不過6年後仲有冇咁好景? 當然, 可能新華德呢幾年將會狂谷學生去考好Pre-S1, 咁日後B1學生比例可能會高番好多

一日佢校長仲叫所謂「B1生」搏完乙一後乙二填「胡乜物」,一日都唔敢睇好。

比我選校會簡間透明度高學校,連派位都吾比得人知,真系讀六年驚足六年。

奥脫福 發表於 15-3-5 12:49
一日佢校長仲叫所謂「B1生」搏完乙一後乙二填「胡乜物」,一日都唔敢睇好。
如果個個家長真係聽校長講既話, 咁應該過兩年校網會高調公佈升中首3志願達9X%, 甚至100%.

引用:Quote:chrischeung+發表於+15-3-5+11:06+回

原帖由 hkpapa852 於 15-03-05 發表
咁新華德入到所謂B1學校一定高過20%, 因為新華德B2生都入到B1學校 (你唔知聖家爸爸事件嗎?)

不過6年後仲有 ...
聖家爸爸??我要刨下文先!

其實所謂入英中人數,有些小學玩手段,會將某些有開英文班和中文班學校當全英中計,例如培道中學當英中,所以家長看完派位還要自己看清楚一些。

chrischeung 發表於 15-3-6 13:44
其實所謂入英中人數,有些小學玩手段,會將某些有開英文班和中文班學校當全英中計,例如培道中學當英中,所 ...
最重要一點係: 英中唔一定係一線學校, 中中都唔一定係差既學校 (不過中中好似只有培正同金文泰可列作一線)

系,及有些小學把有開英文班的中中立作英中計算,加大入英中人數。

hkpapa852 發表於 15-3-5 11:42

不過6年後仲有 ...
聖家爸爸?我都想知係乜事?希望爬文爬到啦!

引用:Quote:ballg+發表於+15-3-4+03:55+兩間都20

原帖由 奥脫福 於 15-03-04 發表
...
有事請教,新華德band 1咁少,點解隔離post 咁多人話要將新華德放前過基華?話會安全d,但基華唔係好過新華德咩?

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-03-04+發表嚴同

原帖由 JCMW 於 15-11-12 發表
有事請教,新華德band 1咁少,點解隔離post 咁多人話要將新華德放前過基華?話會安全d,但基華唔係好過新華 ...
我唔知邊間好啲,但根據你所講假如基華好過新華德,放新華德前過基華的話,確實係安全啲!所以從你嘅帖中已經找到答案了!

‹ 上一主題|下一主題