用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 天主教徒會否影響音小取錄
go

天主教徒會否影響音小取錄

自己係天主教徒,會否因為呢個因素而影響音小取錄自己孩子?請問有冇音小家長可以分享?

回覆:cdleep 的帖子

我女是天主教徒,上年為正取生,所以没有影響的

lauwingtai    發表於 15-3-3 18:58

識人天主教徒今年都收左

回覆:天主教徒會否影響音小取錄

多謝2位家長解答

回覆:XDXD3 的帖子

唔好意思,我再想請教由於天主教和基督教始終都有少少唔同,做家長應該點係學校和小朋友之間平衡,請問你方便pm我嗎?謝謝

cdleep 發表於 15-3-3 13:23
唔好意思,我再想請教由於天主教和基督教始終都有少少唔同,做家長應該點係學校和小朋友之間平衡,請問你方 ...
For sharing

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2962552

引用:唔好意思,我再想請教由於天主教和基督教始

原帖由 cdleep 於 15-03-03 發表
唔好意思,我再想請教由於天主教和基督教始終都有少少唔同,做家長應該點係學校和小朋友之間平衡,請問你方 ...
比小朋友返sunday school 囉

無關係,我識有基督教背景家長,都唔收個小朋友

面試老師會問家長點 handle 兩者,會唔會有衝突………等,我諗要解釋得好好

回覆:a_for_apple 的帖子

in my case, did not ask this question

上年老師interview, 問我對基督教有咩睇法。
我全家天主教。都收到音小offer.

引用:上年老師interview,+問我對基督教有咩睇法

原帖由 BabyKD 於 15-03-04 發表
上年老師interview, 問我對基督教有咩睇法。
我全家天主教。都收到音小offer.

...
請問你點答老師?

引用:無關係,我識有基督教背景家長,都唔收個小

原帖由 爸爸愛您 於 15-03-03 發表
無關係,我識有基督教背景家長,都唔收個小朋友
我識有朋友都係同一情況

引用:in+my+case,+did+not+ask+this+question +

原帖由 XDXD3 於 15-03-04 發表
in my case, did not ask this question

cdleep 發表於 15-3-3 12:10
自己係天主教徒,會否因為呢個因素而影響音小取錄自己孩子?請問有冇音小家長可以分享?

...
8卦一問,撇除宗教問題,如果音小收咗你個小朋友,係咪真係會去讀先?
唔再考其它學校?唔再抽獎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:cdleep+發表於+15-3-3+12:10+自己係

原帖由 hkpapa852 於 15-03-04 發表
8卦一問,撇除宗教問題,如果音小收咗你個小朋友,係咪真係會去讀先?
唔再考其它學校?唔再抽獎?
...

好老實,好多天主教徒唔係太接受到佢嘅濃厚宗教氣氛

cdleep 發表於 15-3-4 14:57
如果你真係唔介意音小係基督教而宗教氣氛又重, 真係唔駛太擔心.

就算第一輪唔得, 大把人會跳船, waiting都好大機會入到

無謂為咗呢個"小問題"(我覺得係小問題)諗咁多

siden  agree  發表於 15-3-4 18:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

是否天主教徒不會有影響的。

引用:Quote:cdleep+發表於+15-3-4+14:57+係如果

原帖由 hkpapa852 於 15-03-04 發表
如果你真係唔介意音小係基督教而宗教氣氛又重, 真係唔駛太擔心.

就算第一輪唔得, 大把人會跳船, waiting都 ...
同意