用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 過度活躍孩子
go

過度活躍孩子 [複製鏈接]

過度活躍孩子

各位你們好,我第一次入黎呢度,希望大家指教一下.因為我都為

Re: 過度活躍孩子

1)我想問大家知唔知在那裏可以做評估?有D乜機構?or 不須輪侯 太久,或有冇私家可以做評估??如費用3-4千,我可幫她.

"恊康"但事先打電話去菁葱計劃預約安排.上網下載再send回申請表,都好方便.

妳姨生仔有社工跟,社工會有提供支緩.

hoho1105,
謝謝呀,我知有一個叫菁葱計劃,但不知內裏是什麼,因我自己有1個BB,在恊康join 過 playgroup.所以知這個名菁葱計劃.

我會明天上網下載.我姨生仔有社工跟,但社工支緩.就話要第到中學才有評估,依家就好似settle

3)有有course 可以上???(孩子可改善/興趣班)
(大人-舒綬情緒班)

比d時間我,等我八一八先...........呀........妳去稚言治語信箱的留言版,直接問稚言治語,佢有好多料架,我幫妳重慢.

hoho1105,
好呀,thank you你呀,因第一次響呢度問野,有D緊張.徐左你冇人覆我,唔知係咪自己唔識問.有D失望.
anyway,hoho1105,衷心多謝你犎我.   
我會去稚言治語信箱的留言版,直接問稚言治語.   
hoho1105 寫道:
3)有有course 可以上???(孩子可改善/興趣班)
(大人-舒綬情緒班)

比d時間我,等我八一八先...........呀........妳去稚言治語信箱的留言版,直接問稚言治語,佢有好多料架,我幫妳重慢.

因為見hoho1105已經已經答左你,唔好意思再搭咀...

想問多少少背景資料...
小朋友而家幾多歲,讀緊邊類特殊學校(千祈唔好開名!)

以下的書可提供一些平民化的資料:
1.《分心不是我的錯》,遠流出版。
2.《過動兒父母完全指導手冊》,遠流出版。

都是台灣書...我自己的還在努力中,希望趕及書展,或最少9/10月...

sukimama 寫道:
好呀,thank you你呀,因第一次響呢度問野,有D緊張.徐左你(hoho1105)冇人覆我,唔知係咪自己唔識問.有D失望.

sukimama

我想唔係其他媽咪唔想答, 而係大家都唔識答.
以我為例, 我就無呢方面既經驗=呀仔得4歲; 其他大部份我係道識既媽咪, 佢地既小朋友都係2歲幾~5歲, 可能因為咁既原因, 咪少人答囉>唔識答嘛.

正如hoho1105所講, 不如你問下Dr.T同稚言治語啦, 佢地係professional黎架.

mamee

我經常行書局,目的就係揾過動兒嘅書,很奇妙從來都無見過,培育資優/育兒就大把.好等我聽日直接問職員先.台灣書會唔會係簡體字架

sukimama :

e樹"活躍過動"留言真好少,比d耐性等回覆啦,妳諗吓咁啱又係假期,平日多d留言架,唉.......我都成日無人啋我架啦,主動d問多幾次,等多d人睇到.e家咪有人覆妳囉.我仔都好鬼活躍架.佢對脚,由朝到黑都好唔得閒,唔會行架,一係奪命狂奔,一係就跳

1. 雖然唔多,但都有d...香港出既成本書講ADD/ADHD就唔見,偶然會有d書裡面會有一章禁大把...

2. 台灣梗係繁體字啦...

1. ...揾過動兒嘅書,很奇妙從來都無見過...
2. ...台灣書會唔會係簡體字架

Dr.T:
唔怪知得啦..........thankyou

Some BK mum discussed about this topic before. Try:
家有”過度活躍症”孩子!

專注力不足過度活躍症

Hi Dr.T

我個囝囝有ADHD現就14歲, 但到現時在學校還有很多投訴,真頭痛 有請問過度活躍孩子會幾時好番 :cry:

真的要視乎孩子有關行為的嚴重程度...有些到了成人階段也有跡可尋,但他們自會選擇一些較動態的職業.

anna_gigi 寫道:
有請問過度活躍孩子會幾時好番 :cry:

Hello Dr.T,

唔好意思,因今曰在公司,唔方便回覆,依家才得閒覆你,sorry 呀! 其實在BK,已久仰大名, 我實程想"谷"你回答..
因我個friend 都有找你解答,有問必答   

我個姨生仔,今年9歲,讀3年級.至於讀緊邊類特殊學校,我只知個名,唔....我轉頭pm 比你.你介紹的書,我會去書局找找.   thank you呀  

另外,還有一些事關於case想問,想pm 比你.唔知你"受"唔受???因之前你叫d 朋友唔好pm比你,我問下你先   
Dr.T 寫道:
因為見hoho1105已經已經答左你,唔好意思再搭咀...

想問多少少背景資料...
小朋友而家幾多歲,讀緊邊類特殊學校(千祈唔好開名!)

以下的書可提供一些平民化的資料:

都是台灣書...我自己的還在努力中,希望趕及書展,或最少9/10月...

[quote]
好呀,thank you你呀,因第一次響呢度問野,有D緊張.徐左你(hoho1105)冇人覆我,唔知係咪自己唔識問.有D失望.

[/quote]

Hellohoho1105,

好開心呀,有人回覆呀.

點解成日見到你在線上??你係咪全職媽媽??    
Dr.T:
唔怪知得啦..........thankyou

mamee,

多謝晒呀,因自己心急問,所以才講出失望.依家都唔好意思 我又以為Dr.T

1. 敢你奸計得逞啦...:tongue:

2. 如果唔牽涉個人資料,不妨公開問-如覺得PM較好,都無問題既...

1. 其實在BK,已久仰大名, 我實程想"谷"你回答..
因我個friend 都有找你解答,有問必答   

2. 另外,還有一些事關於case想問,想pm 比你.唔知你"受"唔受???因之前你叫d 朋友唔好pm比你,我問下你先   

少少tips,那些專賣台書的店舖比較齊,例如: x園、x文等等。教協內的x園應該最齊。

你介紹的書,我會去書局找找.

稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

sukimama:
我只會中午(個仔返左學又做完家務) & 6:00-7:00(個仔瞓咗) & 夜晚12:00左右先會online.我都唔明點解會顯示我在線上 我都有見有媽咪係咁,系统問題掛.我係全職媽咪 :

e家幾多人幫妳,咪幾好囉.........連N年前咁耐嘅有關活躍&專注力嘅討論專題,都揾埋比妳呀.......妳有無睇架?

今日再去大x&商x,都係失望而回
‹ 上一主題|下一主題