用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問大約幾多歲才放心給小朋友參加外國遊學團 ...
go

請問大約幾多歲才放心給小朋友參加外國遊學團 [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

你擔心d咩先?我覺得跟學校去應該安全,只要可以自理能力ok就ok,即早上起床至到晚上落床都唔駛人照顧就為之ok
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:你擔心d咩先?我覺得跟學校去應該安全,只

原帖由 MASAYA 於 15-03-02 發表
你擔心d咩先?我覺得跟學校去應該安全,只要可以自理能力ok就ok,即早上起床至到晚上落床都唔駛人照顧就為 ...
不是跟學校,我囝學校從來沒有舉辦遊學團。

回覆:moremoremimi 的帖子

坊間遊學幾多年班可參加?

醒目開學勳章

我識嘅多數高小先會參加,如果出面嗰啲信譽良好我又覺得同學校搞嘅無咩分別,因為學校通常外判出去,都唔會有老師跟團。

王家爸爸  規定師生比例不可以多於1:10。   發表於 15-3-2 14:22
王家爸爸  學校搞嘅好啲   發表於 15-3-2 14:21
Yanamami  我地有幾个老師跟去  發表於 15-3-2 14:10

視乎小朋友獨立性、自理能力
亦要睇下搞嘅團體有幾可信可靠,同埋處理小朋友經驗同能力
再加上本身是否識同行嘅人,包括帶隊大人同參與小朋友
我大仔七歲已經自己跟人去日本,同行者全部中學生,一起拉團嘅團友,唔擔心無幫佢
細仔嚟緊八歲都會自己去美國,都係跟熟悉嘅導師同團友

引用:視乎小朋友獨立性、自理能力亦要睇下搞嘅團

原帖由 pamelaywy 於 15-03-02 發表
視乎小朋友獨立性、自理能力
亦要睇下搞嘅團體有幾可信可靠,同埋處理小朋友經驗同能力
再加上本身是否識同 ...
叻仔👍👍

醒目開學勳章

王家爸爸  規定師生比例不可以多於1:10。   發表於 2 小時前

遊學團都有咁規定?呢個似幼兒園師生比例,咁1個團咪起碼幾個老師跟?
唔怪得啲學校唔派老師跟

bobbob 發表於 15-3-2 16:36
遊學團都有咁規定?呢個似幼兒園師生比例,咁1個團咪起碼幾個老師跟?
唔怪得啲學校唔派老師跟 ...
我仔學校遊學團講座時,老師話係EBD規定,最少有兩個領隊老師,每名領隊老師帶不多於10個學生。

bobbob 發表於 15-3-2 16:36
唔怪得啲學校唔派老師跟 ...
其實香港好多一線學校遊學團都係同一間公司做:
http://www.excelacademy.london/clientschools.html

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-3-2 16:46
我仔學校遊學團講座時,老師話係EBD規定,最少有兩個領隊老師,每名領隊老師帶不多於10個學生。
...
識人遊學團去cambridge 2星期,無老師跟都要4、50K,有老師咪仲貴?

王家爸爸  英鎊跌左,所以今年平啲。   發表於 15-3-2 17:24
‹ 上一主題|下一主題