用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教 GCSE 選科
go

請教 GCSE 選科

我女total 要選10科 GCSE ...中文唔可以當一科
core subject 8 科
phy, chem, bio, math, eng , eng lit,.....foreign language (會選 French)...humanities (會選 History)

另外可以選ge 科,飛走所有才藝科 ...會選 Geography

咁都要再選多科 ....

回覆:請教 GCSE 選科

都想知,x2

回覆:wloi 的帖子

英國的RS 好似Liberal Studies 一樣, 要批性思考. 如果語文和分析能力強,我會建議揀選這科。利申:我女兒沒選此科。

我女兒選了的四科
1.History
2.Spanish
3.Drama and Theatre Studies
4.Food and Nutrition

香港很多學生都會選Religious Studies這科,相對下比較容易讀,也有很多同學會選Geography。
我女兒選的四科,到A Level 時都可以延伸,像Food and Nutrition,到了A Level 可以讀相關的學(Leiths Certificate of Food and Wine)。

andyng2014 發表於 15-3-1 12:11
我女兒選了的四科
1.History
2.Spanish
其實我覺得 Food and Nutrition 好似幾好玩,有得設計餐單同煮食,不過我女話除左杯麵,佢乜都唔識煮,有難度。

回覆 wloi 的帖子

我女兒愛吃,對吃要求高,所以她說選擇這科,將來長大也很有用。

回覆:wloi 的帖子

Food and nutrition 不錯選擇,去酒店識Order 就得,營養學有得想。。。