用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢? ...
樓主: gs
go

家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Santana+於+15-03-02+發表其

原帖由 ANChan59 於 15-03-02 發表
Bully 要看定義,男仔百厭起止嚟係可以好曵,不一定是 bully.
咁又真!

兩間都唔簡,
如果唔系某個 level 既人, 何必去果d 學校讀呢! 就好似你身邊全部都系有錢朋友, 佢地可能好好, 冇階級觀念, 但出入高級食店, aa 制, 你負擔到幾多次?

引用:+本帖最後由+Santana+於+15-3-2+12:43+編輯

原帖由 Santana 於 15-03-02 發表
很欣賞你的朋友!
能夠憑實力考入這兩間學校,相信必有過人之處。如果怕比下去而放棄入讀,那將來找工作也要竹門對竹門嗎?

王家爸爸    發表於 15-3-2 14:06

唔好做一架過慮和過度自悲既直昇機,影響小朋友既前途。
小朋友,尤其係男仔,根本唔會咁諗。
等收左之後,小朋友自然懂得自己解決問題。

Santana 發表於 15-3-2 12:41
應該咁講, 當時我倆都是中一生, 我是普通中學, 她是名校中學, 但朋友自己覺得不是味兒. 同學放學輪住請去 ...
我又分享幾個故事。

1. G9 的時候,阿仔有個同學約齊成組人返屋企做 Project,因為做得夜,成班人食埋飯先走,見到同學爸爸,先知係「垃圾會」議員,個小朋友一直都無講過 ..... 我爸爸是 .......

2. G7 不准出外食午餐,G8 開始出去食飯,阿仔帶過我去食不同的午飯,多數是大路,有 d 算貴,有 d 平到我唔信。他們出去食,知道大家環境,大家有密契,他們又唔會扮野請同學食,所以 AA 得黎唔會令同學難堪,最緊要 happy。

3. 到畢業旅行 .... 要左就右就不同家庭環境,要用盡最平的方法,令幾個死黨一齊都去到 ..... 我係好欣賞他們的心態。

4. G11時,有同學志願做 Pilot,在香港學楂小型飛機,輪住請死黨試坐,大家當經驗。現在個同學鑼獎學金在美國學楂飛機!當時我問阿仔有冇請翻人地,他說有,請佢坐地鐵 ..... 阿爸 ... 死黨唔會斤斤計較,佢知我無乜 $$$!

不同學校,都有好多好人好事 .... 不要事事向壞處想 ..... 入到,即入!

kin818kin    發表於 15-11-5 14:21
Santana    發表於 15-3-3 09:50
yiphalook    發表於 15-3-2 22:06
saiwanho  good advice!  發表於 15-3-2 20:56
thenewipad  wonderful brotherhood  發表於 15-3-2 18:23
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我爸是李剛應該在國內發生較為普遍:dadday:

回覆:家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢

吹水—定有,最誇話自己是李總,,,

回覆:家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢

咁孩子是私生嗎

我也係家境普通,剛入咗spcc,同仔講不同同學比使錢,要靠自已努力上進,改變自己命運

王家爸爸    發表於 15-3-3 09:52
Santana    發表於 15-3-3 09:51
yiphalook    發表於 15-3-2 22:05
yiphalook  "要靠自已努力上進,改變自己命   發表於 15-3-2 22:04

lisazheng6587 發表於 15-3-2 19:32
我也係家境普通,剛入咗spcc,同仔講不同同學比使錢,要靠自已努力上進,改變自己命運 ...
Good model

回覆 lisazheng6587 的帖子

對啊,最重要是小朋友努力學習,加油!

kachunpapa    發表於 15-3-3 11:12

brother4 發表於 15-3-2 18:33
咁孩子是私生嗎
作為成年人,講説話,厚道 d!

不是!

like_travel  勿動氣 當笑話咁睇:waha   發表於 15-3-3 13:09
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得要培養一個小朋友既價值觀好緊要,終身受用,呢D亦有D身教既,家長亦負好大責任.我阿囡有個女同學,佢話佢非直資不報...不過真不知佢有無報自行啦...人各有志,但亦吾太覺佢性格有咩吾同....聽阿囡講返平時既野,佢都比較成熟..自己仲叫自己MISS PIG,因為佢姓朱...一個女仔都肯自稱姓豬,都好好性格呀...

ydoris 發表於 15-3-3 11:26
我覺得要培養一個小朋友既價值觀好緊要,終身受用,呢D亦有D身教既,家長亦負好大責任.我阿囡有個女同學,佢話 ...

佢話佢非直資不報...

其實自行入咪仲威水!  又慳錢!  慳左學費買多2本參考書/ 練習做都好呀!

(如果2間學校水平唔差太遠, 如QC vs  DBS, SPCC)

價值觀喎,同學放假去12日歐遊好小事,開學個個同學交流,到時搭唔到嘴俾人排擠

引用:Quote:Santana+發表於+15-3-2+12:41+應該咁

原帖由 ANChan59 於 15-03-02 發表
我又分享幾個故事。
男校仔手兄情深,你講的我信一定有

回覆 gs 的帖子

不要攀, 不要比, 自己做好自己.

Jackieson  正確  發表於 15-3-3 15:01

咁向上睇,係同學係成日去旅行,出入高級地方.自己會難受.向下望,同學攞綜援,放長假一定要返鄉.2者既性質會否一樣有共通點...?至於個位只報直資既同學,真不知佢為何???可能因為津校很少多材多藝,動靜皆宜既學生掛?又或者只吹水.實情自行報左好TOP既學校吾話你知掛...

今時今日,朋友有層公屋而我租屋,我就真係難受(唔係講笑)

小朋友總有少部份人愛比較,但係重點係自己唔好介懷,同埋家底好係父蔭,同自身能力無關,對自己要有自信。

千金難買少年窮
中年就唔好窮了
‹ 上一主題|下一主題