用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 那些好書(中文及英文)小學生要看?
樓主: c1234
go

那些好書(中文及英文)小學生要看?   [複製鏈接]

小謙伯伯 發表於 15-3-5 16:14
A-Mum: 你提到 Percy Jackson 就好了,我那個現在讀 P4 的侄兒前陣子看完了Rick Riordan 那「系列三寶」(Pe ...

我想介紹 Wonder 呢本書, 作者係R.J. Palacio, 講一個天生臉部畸形的男主角第一次返學既故事, 有描寫親情, 友情, 校園欺凌, 少年人自我認同....用字唔深, 笑中有淚, 睇完仲可以有好多反思, 真係好好睇.
另外我女推介The land of Stories  by Chris Colfer. 佢睇完Percy Jackson 就係學校圖書館借呢套來睇, 話好睇到不得了喎.
男仔我估都會喜歡 Alex Rider series by Anthony Horowitz.

A-Mum 發表於 15-3-3 09:45
都話講幾年班啱睇好敏感啦!

朋友個仔P1睇 Harry Potter, 我當然唔會走去考下佢睇得明幾多,不過朋 ...
我仔K3, 前排就係睇緊HP, 應該都係因為佢見家姐睇HP睇到又笑又喊, 好好奇所以又攞來睇下.
老實講我覺得佢未必明的,但佢自己係書架攞來睇, 我又無理由阻止佢.
佢睇晒成套HP, 現在又睇返Rainbow Magic 同一些繪本.

同意你所講, 其實唔需要太介意咩程度, 最緊要佢鍾意睇.  
‹ 上一主題|下一主題